χιόνια, δρόμος, αποκλεισμένα αυτοκίνητα Αττική Οδός, κακοκαιρία
Η σημερινή ημέρα θα είναι επίσης κρίσιμη, καθώς τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι δεν προβλέπεται βελτίωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρξει  και στο κυβερνητικό στρατόπεδο μια αποτίμηση των χειρισμών που έγιναν.

Χάος σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, εγκλωβισμένοι οδηγοί για ώρες  στην Αττική οδό και διακοπές ρεύματος σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής (και όχι μόνο)  συνέθεταν χθες μια πρωτοφανή εικόνα. Δεδομένο είναι πως η κακοκαιρία «Ελπίδα» χτύπησε με σφοδρότητα τη χώρα, ωστόσο αυτό ήταν κάτι για το οποίο είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι.

Παρά το μπαράζ συσκέψεων που είχε προηγηθεί το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση έδειξε να αιφνιδιάζεται και να προχωρά με καθυστέρηση σε συγκεκριμένες κινήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας. Το λεγόμενο επιτελικό κράτος βρέθηκε στο στόχαστρο σύσσωμης της αντιπολίτευσης και είναι δεδομένο πως όταν σταματήσει η επέλαση του χιονιά θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το τι έφταιξε.

Για την κυβέρνηση ήταν μια κρίσιμη δοκιμασία, καθώς ο τρόπος με τον οποίο είχε αντιμετωπίσει τα προηγούμενα χρόνια ακραία καιρικά φαινόμενα είχε δεχθεί έντονη αμφισβήτηση.  Δεν ήταν μόνο οι χειρισμοί που έγιναν στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.  Ήταν και ο τρόπος με τον οποίο είχε αντιμετωπιστεί η περσινή κακοκαιρία Μήδεια, που είχε οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος - πολυήμερες σε κάποιες περιπτώσεις - σε περιοχές της Αττικής.

Το πάθημα δεν έγινε μάθημα

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήθελαν να σταλεί μήνυμα πως το περσινό μάθημα έγινε μάθημα, ωστόσο η χθεσινή ημέρα με εγκλωβισμένους οδηγούς μια «ανάσα» από το Σύνταγμα έδειξε πως χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά σε αυτό το πεδίο. Δεν είναι μόνο ο αρχικός αιφνιδιασμός από το κυκλοφοριακό «έμφραγμα» είναι και το ό,τι οι αποφάσεις ανακοινώθηκαν με καθυστέρηση.

Για περισσότερες από οκτώ  ώρες παρέμεναν εγκλωβισμένοι οδηγοί στα οχήματα τους στην Αττική οδό έως ότου σταλεί για συνδρομή ο στρατός. Μάλιστα ακόμα και αργά χθες το βράδυ συνεχιζόταν η  προσπάθεια απεγκλωβισμού, με ταλαιπωρημένους πολίτες - ανάμεσα τους και γονείς με μικρά παιδιά- να έχουν μείνει για ώρες χωρίς  τροφή και νερό μέσα στο οχήματα  τους. Να σημειωθεί πως για την  απίστευτη ταλαιπωρία των οδηγών στην Αττική οδό  υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση.

Σύγκρουση με την Αττική Οδό

Από την  πλευρά του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης  είπε πως δυστυχώς  η εταιρία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοικτό παρά τις συσκέψεις στις οποίες υποσχέθηκαν ότι θα έχουν επάρκεια μέσων.  Και σημείωσε ότι «πιστεύω ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Αυτή θα είναι η εισήγησή μου στον πρωθυπουργό».  

Τελικά λίγο πριν από τις εννέα χθες το βράδυ ανακοινώθηκε πως  η σημερινή ημέρα θα είναι αργία για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Κυκλάδες,Κρήτη και Σποράδες . Μια απόφαση που θα μπορούσε να έχει ληφθή νωρίτερα, με δεδομένο πως  για  χθες υπήρχε σύσταση να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις ωστόσο ουσιαστικά  δεν καλύπτονταν οι εργαζόμενοι για να μην πάνε στη δουλειά τους.

Κρίσιμη η σημερινή μέρα

Αλλαγή πλεύσης υπήρξε και για την τηλεκπαίδευση, καθώς τη Δευτέρα έγιναν  με τον τρόπο αυτό τα μαθήματα στην Αττική αλλά και όπου άλλου ήταν κλειστά τα σχολεία. Ωστόσο χθες η απόφαση άλλαξε και έτσι στις περιοχές που αποφασίστηκε πως η σημερινή ημέρα είναι αργία δεν θα γίνουν καθόλου μαθήματα.

Και σαν να μην έφταναν όλα  αυτά τα προβλήματα ήρθαν και οι διακοπές σε ρεύμα σε Αττική, Εύβοια, Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.  Είναι χαρακτηριστικό πως χθες το βράδυ προβλήματα ηλεκτροδότησης υπήρχαν σε περισσότερους από δέκα δήμους στα Βόρεια και Ανατολικά προάστια.

Η σημερινή ημέρα θα είναι επίσης κρίσιμη, καθώς τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι δεν προβλέπεται βελτίωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρξει  και στο κυβερνητικό στρατόπεδο μια αποτίμηση των χειρισμών που έγιναν.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε ακόμα στο ethnos.gr

Rapid test από τη μύτη ή από το στόμα; Τι είναι καλύτερο

Βραδέτο: Το «μπαλκόνι» του Ζαγορίου με την περίφημη σκάλα που έχει 1100 λιθόστρωτα σκαλοπάτια

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;