τρίτη δόση εμβολίο emvolio.gov.gr
Τα εμβόλια για την Covid-19 πρέπει (…) να προκαλούν ευρεία, ισχυρή και μακράς διαρκείας ανοσοαπόκριση ώστε να περιοριστεί η ανάγκη για αλλεπάλληλες αναμνηστικές δόσεις», αναφέρεται μεταξύ άλλων  σε ανακοίνωση

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε φως σχετικά με την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά του κορονοϊού, καθώς το διάστημα των 4 μηνών φαίνεται να εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να αφήσουν περισσότερο χρόνο μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων και να τις συνδέσουν με την έναρξη του χειμώνα σε κάθε χώρα, σύμφωνα με το σχέδιο που καθορίζεται από τις στρατηγικές αντιγριπικού εμβολιασμού. Αρκετές είναι οι χώρες που έχουν κάνει ήδη τα πρώτα βήματα για την χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, προσπαθώντας να περιορίσουν περισσότερο την αύξηση των κρουσμάτων του ιού.

Τι είπε αναλυτικά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Οι αναμνηστικές δόσεις « μπορούν να γίνουν 1 φορά, ή ίσως 2 φορές, αλλά δεν είναι κάτι που μπορούμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να επαναλαμβάνεται συνεχώς », είπε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής του τμήματος βιολογικών απειλών για την υγεία και στρατηγικής εμβολίων του ΕΟΦ, την Τρίτη. Έπειτα πρόσθεσε πως « Πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να μεταβούμε από το τρέχον πλαίσιο πανδημίας σε ένα πιο ενδημικό περιβάλλον »

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός ανακοίνωσε ακόμη ότι τα φάρμακα του στόματος και ενδοφλέβια αντιιικά φάρμακα, όπως το Paxlovid και το Remdesivir, διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους έναντι της μετάλλαξης Όμικρον. Ο Οργανισμός είπε ότι ο Απρίλιος είναι ο συντομότερος που θα μπορούσε να εγκρίνει ένα νέο εμβόλιο που στοχεύει μια συγκεκριμένη παραλλαγή, καθώς η διαδικασία διαρκεί περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εμβολίων στον κόσμο δήλωσαν ότι εξετάζουν την παραγωγή εμβολίων που θα μπορούσαν να στοχεύουν σε νέες μεταλλάξεις.

EMA: Αμφισβητεί την ανάγκη 4ης δόσης στον γενικό πληθυσμό

Τις αμφιβολίες του για την αναγκαιότητα μιας τέταρτης, αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του  covid, εξέφρασε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA)  καθώς όπως ανέφερε ο επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμβόλια, Δρ. Καβαλέρι  δεν υπάρχουν προς το παρόν δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτήν την προσέγγιση. 

«Η στρατηγική χορήγησης ενισχυτικών δόσεων κάθε τέσσερις μήνες υποθετικά ενέχει τον κίνδυνο υπερφόρτωσης του ανοσοποιητικού συστήματος  ενώ οδηγεί  σε ψυχολογική κόπωση  του πληθυσμού» εξήγησε μιλώντας στα ΜΜΕ.

«Οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν μπορεί να είναι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική», τόνισε.

Ο Δρ, Καβαλιέρι είπε επίσης ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο της  Όμικρον στα εμβόλια.  

Ο EMA δήλωσε, βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες  με τους κατασκευαστές σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για ένα ενισχυμένο  εμβόλιο, κατά της νέας μετάλλαξης,αλλά πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή θα πρέπει να συντονιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Είναι σημαντικό να γίνει μια ευρεία συζήτηση για την σύνθεση των εμβολίων ώστε να καταλήξουμε στην κατάλληλη προσέγγιση που θα αποτρέψει μια μελλοντική παραλλαγή», επεσήμανε.  

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ): Να περιοριστεί η ανάγκη για αλλεπάλληλες αναμνηστικές δόσεις

Η καταπολέμηση της πανδημίας της Covid-19 με επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική, προειδοποίησε, από την πλευρά της σήμερα μια επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ζητώντας να επικαιροποιηθούν τα εμβόλια για να αντιμετωπίζουν καλύτερα την Όμικρον και άλλες παραλλαγές.

Στην ανακοίνωσή τους, οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που είναι αρμόδιοι για τα εμβόλια κρίνουν ότι «είναι αναγκαία και πρέπει να αναπτυχθούν» κατάλληλα σκευάσματα τα οποία θα προλαμβάνουν τη μετάδοση και τη μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό, αλλά και θα προστατεύουν από τις σοβαρότερες μορφές της ασθένειας και τον θάνατο.

«Τα εμβόλια για την Covid-19 πρέπει (…) να προκαλούν ευρεία, ισχυρή και μακράς διαρκείας ανοσοαπόκριση ώστε να περιοριστεί η ανάγκη για αλλεπάλληλες αναμνηστικές δόσεις», αναφέρεται μεταξύ άλλων  στην ανακοίνωση. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eksetaseis
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου για την εισαγωγή μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία
Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής...
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου για την εισαγωγή μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία