Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
xorio ifaisteio athina
Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα κάποιο έχτισαν ένα χωριό δίπλα στον κρατήρα ενός ηφαιστείου

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, στο Σαρωνικό κόλπο, βρίσκεται το ηφαίστειο των Μεθάνων, το οποίο ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του νότιου Αιγαίου, έχοντας έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα μεταξύ της περιόδου 276 έως 239 π.Χ. Σύμφωνα με καταγραφή που πραγματοποιήθηκε το 1987, η χερσόνησος απαριθμεί συνολικά τριάντα υποθαλάσσιους και χερσαίους κρατήρες, με γνωστότερο όλων αυτόν της Καμμένης Χώρας που έδωσε το όνομά του στο ομώνυμο χωριό.

Η έκρηξη του ηφαιστείου τοποθετείται έπειτα από αναφορές γνωστών αρχαίων ιστορικών στα χρόνια της βασιλείας του Αντιγόνου του Γονατά (277-240 π.Χ.). Μάλιστα ο Οβίδιος αναφέρει ότι η γύρω περιοχή ήταν μία εκτεταμένη και πλούσια σε καρπούς πεδιάδα, μα η σφοδρή έκρηξη σκέπασε για πάντα ένα μεγάλο τμήμα της με τεράστιους όγκους λάβας και τέφρας.

Το χωριό της Καμμένης Χώρας, είναι χτισμένο "πλάι" στον γνωστό κρατήρα, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακριβή ημερομηνία κατοίκησης. Η απότομη πλαγιά βόρεια του οικισμού είναι σκεπασμένη με σκουρόχρωμους όγκους στερεοποιημένης λάβας, συνθέτοντας ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς. Τα μικρά ολόλευκα γραφικά σπίτια του χωριού με τις κεραμιδένιες στέγες, ακουμπούν στο έφορο έδαφος, ατενίζοντας καθημερινά τη μανία της φύσης, μα κοιτούν ειρηνικά τη μαγεία του ηφαιστείου και συνυπάρχουν με αυτήν. 

Εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του εδάφους, σχηματίστηκαν πολλές μικρές σπηλιές που αξιοποιήθηκαν κατάλληλα από τους κατοίκους. Κατά τους χειμερινούς μήνες οι σπηλιές έβγαζαν ζεστό αέρα με αποτέλεσμα οι βοσκοί να τοποθετούν εκεί τα ζωντανά τους, σε αντίθεση με το καλοκαίρι που παρέμεναν δροσερές και χρησιμοποιούνταν ως ένα είδος φυσικού ψυγείου με αυτοσχέδιες πόρτες. 

Ο κρατήρας της Καημένης Χώρας έχει βάθος περίπου 50μ. και διάμετρο 100μ., ενώ το ανώτερο ύψος του κώνου του φτάνει τα 425μ. Η απόσταση από το χωρίο είναι σχετικά μικρή, μόλις 30 λεπτά, αρκεί να ακολουθήσει κανείς το ήπιο αρχικά μονοπάτι που είναι χαραγμένο στη λάβα και βρίσκεται στη βάση του λόφου. Έπειτα γίνεται λίγο απότομο όμως η εμπειρία της ανάβασης είναι πραγματικά μοναδική, όπως μοναδική είναι και η δροσερή αίσθηση που σε περιβάλει φτάνοντας στην καρδιά του ανενεργού πια κρατήρα.

Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration: 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέες Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση και στην στέγη Γραμμάτων και τεχνών

Γεωργία - Βιασμός: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες με τις μελανιές στο σώμα της (εικόνες)

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Rapid test
Απανωτά «ραπίσματα» για Αδωνι: Κι άλλος Συλλογος Γονέων και Δήμος βρήκαν φθηνότερα test PCR!
Aκόμα ένας Σύλλογος Γονέων κι ένας Δήμος πέτυχαν καλύτερες τιμές των τεστ PCR από το κράτος, αποδεικνύοντας έτσι εμπράκτως πόσο αναποτελεσματική ήταν...
Κι άλλος Συλλογος Γονέων και Δήμος βρήκαν φθηνότερα PCR από τον Αδωνι!
Ο Διεθνής και ο Ελληνικός διαγωνισμός PISA: Ένας «Δούρειος Ίππος» για την εκπαίδευση
Αν οι συνταγές του Ο.Ο.Σ.Α στοχεύουν στις «δομές και τις υποδομές» του εκπαιδευτικού συστήματος, ο γνωστός διεθνής διαγωνισμός PISA  στοχεύει στο...
Ο Διεθνής και ο Ελληνικός διαγωνισμός PISA: Ένας «Δούρειος Ίππος» για την εκπαίδευση