xorio ifaisteio athina
Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα κάποιο έχτισαν ένα χωριό δίπλα στον κρατήρα ενός ηφαιστείου

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, στο Σαρωνικό κόλπο, βρίσκεται το ηφαίστειο των Μεθάνων, το οποίο ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του νότιου Αιγαίου, έχοντας έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα μεταξύ της περιόδου 276 έως 239 π.Χ. Σύμφωνα με καταγραφή που πραγματοποιήθηκε το 1987, η χερσόνησος απαριθμεί συνολικά τριάντα υποθαλάσσιους και χερσαίους κρατήρες, με γνωστότερο όλων αυτόν της Καμμένης Χώρας που έδωσε το όνομά του στο ομώνυμο χωριό.

Η έκρηξη του ηφαιστείου τοποθετείται έπειτα από αναφορές γνωστών αρχαίων ιστορικών στα χρόνια της βασιλείας του Αντιγόνου του Γονατά (277-240 π.Χ.). Μάλιστα ο Οβίδιος αναφέρει ότι η γύρω περιοχή ήταν μία εκτεταμένη και πλούσια σε καρπούς πεδιάδα, μα η σφοδρή έκρηξη σκέπασε για πάντα ένα μεγάλο τμήμα της με τεράστιους όγκους λάβας και τέφρας.

Το χωριό της Καμμένης Χώρας, είναι χτισμένο "πλάι" στον γνωστό κρατήρα, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακριβή ημερομηνία κατοίκησης. Η απότομη πλαγιά βόρεια του οικισμού είναι σκεπασμένη με σκουρόχρωμους όγκους στερεοποιημένης λάβας, συνθέτοντας ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς. Τα μικρά ολόλευκα γραφικά σπίτια του χωριού με τις κεραμιδένιες στέγες, ακουμπούν στο έφορο έδαφος, ατενίζοντας καθημερινά τη μανία της φύσης, μα κοιτούν ειρηνικά τη μαγεία του ηφαιστείου και συνυπάρχουν με αυτήν. 

Εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του εδάφους, σχηματίστηκαν πολλές μικρές σπηλιές που αξιοποιήθηκαν κατάλληλα από τους κατοίκους. Κατά τους χειμερινούς μήνες οι σπηλιές έβγαζαν ζεστό αέρα με αποτέλεσμα οι βοσκοί να τοποθετούν εκεί τα ζωντανά τους, σε αντίθεση με το καλοκαίρι που παρέμεναν δροσερές και χρησιμοποιούνταν ως ένα είδος φυσικού ψυγείου με αυτοσχέδιες πόρτες. 

Ο κρατήρας της Καημένης Χώρας έχει βάθος περίπου 50μ. και διάμετρο 100μ., ενώ το ανώτερο ύψος του κώνου του φτάνει τα 425μ. Η απόσταση από το χωρίο είναι σχετικά μικρή, μόλις 30 λεπτά, αρκεί να ακολουθήσει κανείς το ήπιο αρχικά μονοπάτι που είναι χαραγμένο στη λάβα και βρίσκεται στη βάση του λόφου. Έπειτα γίνεται λίγο απότομο όμως η εμπειρία της ανάβασης είναι πραγματικά μοναδική, όπως μοναδική είναι και η δροσερή αίσθηση που σε περιβάλει φτάνοντας στην καρδιά του ανενεργού πια κρατήρα.

Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration: 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αυτοκίνητο
Τεχνητή Νοημοσύνη στα ΚΤΕΟ: Αλλάζει ριζικά ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων στην Ευρώπη
Νέα συστήματα AI εντοπίζουν φθορές και βλάβες που μέχρι σήμερα περνούσαν απαρατήρητες – Αυστηρότερα κριτήρια, περισσότερα «κόψιματα»
Τεχνητή Νοημοσύνη στα ΚΤΕΟ: Αλλάζει ριζικά ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων στην Ευρώπη
Κλειστά σχολεία
Κλειστά σχολεία σήμερα Δευτέρα: Που δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σήμερα και για ποιους λόγους
Η σημερινή Δευτέρα δίνει σε αρκετούς μαθητές και εκπαιδευτικούς μια απρόσμενη παύση μέσα στον απαιτητικό χειμώνα. Για άλλους με τη μορφή...
Κλειστά σχολεία σήμερα Δευτέρα: Που δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σήμερα και για ποιους λόγους
Κυριάκος Μητσοτάκης
Σήμερα τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη για τη συνταγματική αναθεώρηση: Στο τραπέζι η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων
Μονιμότητα, ιδιωτικά ΑΕΙ, ηγεσία Δικαιοσύνης, ευθύνες υπουργών: Με «βαριά» ατζέντα η Συνταγματική Αναθεώρηση
Σήμερα τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη για τη συνταγματική αναθεώρηση: Στο τραπέζι η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων