koronoios maskes athens
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Οι εμβολιασμένοι ασθενείς είχαν σημαντικά μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο καθώς και σημαντικά μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από τη βαριά νόσηση, ωστόσο είναι γνωστό ότι η ανοσία και κατά συνέπεια ο βαθμός προστασίας φθίνει με την πάροδο του χρόνου, ειδικά για τους πιο ηλικιωμένους.

Eνδιαφέροντα στοιχεία για το θέμα παρουσιάζει μια πρόσφατη μελέτη από τη Νορβηγία που βρίσκεται στο στάδιο της προ-δημοσίευσης. Οι γιατροί της θεραπευτικής κλινικής της Ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Από αυτούς που νοσηλεύονταν, οι πλήρως εμβολιασμένοι ήταν σημαντικά μεγαλύτεροι, με διάμεση ηλικία 77 έτη, ενώ οι ανεμβολίαστοι είχαν διάμεση ηλικία ίση με 51 έτη. Αντίστοιχα, όσοι εμβολιάστηκαν είχαν ήδη σε μεγαλύτερη συχνότητα προδιαθεσικούς παράγοντες βαρύτερης νόσησης, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα (60,7% έναντι 27,3%), καρκίνο (12,6% έναντι 2,8%) και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα (19,7% έναντι 5,3%).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς είχαν σημαντικά μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο καθώς και σημαντικά μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας συγκριτικά με τους μη εμβολιασμένους νοσηλευόμενους. 

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου επιφέρει σημαντική και ταχεία, λόγω της πρότερης ανοσολογικής μνήμης, αύξηση των αντισωμάτων και συγχρόνως αποτρέπει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και την πιθανότητα λοίμωξης έπειτα από έκθεση στον ιό, και τη σοβαρή νόσηση. 

Σύμφωνα με μελέτη από το Ισραήλ, άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση έχουν, ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα, 8 έως 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με όσους έχουν λάβει τις δύο δόσεις και 20 έως 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους. Παρόμοια είναι τα ποσοστά και για τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης και την ανάγκη νοσηλείας λόγω του ιού. 

Σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, η Covid-19 είναι τρεις φορές συχνότερη στους ανεμβολίαστους, ενώ οι εισαγωγές στο νοσοκομείο είναι δύο φορές περισσότερες και οι θάνατοι είναι 7 φορές περισσότεροι σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αναδρομικά έως 3.500 ευρώ και αυξήσεις συντάξεων: Ποιοι πληρώνονται

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κάμερες στους δρόμους
Ψηφιακό «φιάσκο» στους δρόμους: Στο 90% με 95% αγγίζει η αστοχία των καμερών Τεχνητής Νοημοσύνης για τον ΚΟΚ
Γιατί οι «έξυπνες» κάμερες δείχνουν λάθος παραβάσεις στο 95% των περιπτώσεων
Ψηφιακό «φιάσκο» στους δρόμους: Στο 90% με 95% αγγίζει η αστοχία των καμερών Τεχνητής Νοημοσύνης για τον ΚΟΚ
Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
ΥΠΑIΘΑ: Παρατείνεται η προθεσμία συμμετοχής στον 3ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
Ο διαγωνισμός στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και στην αύξηση της ελκυστικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ)
ΥΠΑIΘΑ: Παρατείνεται η προθεσμία συμμετοχής στον 3ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα έξι χρόνια gov
Μητσοτάκης για εκλογές: «Κοιτάζουμε προς το 2027, σωστά απάντησε το ChatGPT»
«Πίσω από κάθε ταλαιπωρία του πολίτη μπορεί να κρύβεται μια εστία διαφθοράς, αυτό αλλάζει με την τεχνολογία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στα 6α...
Μητσοτάκης για εκλογές: «Κοιτάζουμε προς το 2027, σωστά απάντησε το ChatGPT»