κορονοϊός
Η νέα μετάλλαξη από την Μποτσουάνα με την επίσημη ονομασία «Omicron», που της έδωσε ο ΠΟΥ, έχει σημάνει συναγερμό σε ειδικούς και κυβερνήσεις, με την Ελλάδα να λαμβάνει τα πρώτα προληπτικά μέτρα.

Μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα πανικού και υπερβολής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σημερινό «ηλεκτροσόκ» στις αγορές, ακολούθησε ένα μπαράζ άμεσων αποφάσεων για επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και μέτρων στα αεροδρόμια.

Οι χώρες της Ε.Ε. αποφάσισαν την προσωρινή αναστολή των ταξιδιών από επτά κράτη της νότιας Αφρικής (Μποτσουάνα, Εσουατίνι, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Ζιμπάμπουε), ενώ ξεχωριστά οι ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να αυστηροποιήσουν τους κανόνες ταξιδιού προς χώρες της συγκεκριμένης περιοχής.
 

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής το υπουργείο Υγείας της χώρας μας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-CoV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης για τις χώρες της νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06:00.

Τα όποια νέα μέτρα αποφασισθούν θα ξεκινήσουν πιθανότατα από τις 6 Δεκεμβρίου οπότε και λήγει το άλλο πακέτο των μέτρων που ελήφθησαν πρόσφατα κυρίως για τους ανεμβολίαστους, περιγράφουν πηγές του ethnos.gr.

Νέα μέτρα από αρχές Δεκεμβρίου

Την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ζητήσει επισήμως από την ολομέλεια της επιτροπής να κρίνει εάν επαρκούν ή όχι τα υπάρχοντα μέτρα που αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους.

Τα όποια νέα μέτρα αποφασισθούν θα ξεκινήσουν πιθανότατα από τις 6 Δεκεμβρίου.

Μεταξύ αυτών που έχουν επιλεγεί να προταθούν είναι:

  • Μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους ειδικά στις περιοχές που φλέγονται από κρούσματα. Είναι όμως πιθανό να εφαρμοσθεί σε όλη την Ελλάδα αφού 27 από τις 54 περιφερειακές ενότητες είναι στο βαθύ κόκκινο.
  • Στο τραπέζι είναι ακόμη το θέμα της διπλής μάσκας σε ΜΜΕ και σούπερ μάρκετ αφού κρίνεται ότι είναι μέτρο που ειδικά τώρα το χειμώνα με το κρύο μπορεί να τηρηθεί από τους πολίτες.
  • Αύξηση του υποχρεωτικού ποσοστού τηλεργασίας καθώς παρατηρείται συνωστισμός και σε χώρους εργασίας πια. Κάτι που είναι εμφανές και από την κίνηση στους δρόμους ειδικά των μεγάλων αστικών κέντρων, αφού οι πολίτες αποφεύγουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και χρησιμοποιούν τα δικά τους οχήματα για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό.
  • Στην ακραία περίπτωση και εφόσον στον Δεκέμβριο καταγραφούν δραματικά επιδημιολογικά δεδομένα, θεωρείται πιθανό να περιορισθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης αλλά και των κέντρων διασκέδασης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα