Απογραφή πληθυσμού 2021- Πως θα ξεχωρίζετε τους απογραφείς
Οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους

Στους πρώτους μήνες του 2022 που θα δημοσιευτούν τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας είναι πολύ πιθανό ότι θα αποτυπωθεί σημαντική μείωση του πληθυσμού, ενώ τα αναλυτικά αποτελέσματα σε επίπεδο χώρας, καθώς και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο αναμένεται να δημοσιευτούν μέχρι το 2024.

Τα πλέον πρόσφατα σχετικά στοιχεία της Έρευνας Φυσικής Κίνησης Πληθυσμού της ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες περιλαμβάνοντας δεδομένα για τον Πληθυσμό της Χώρας μας κατά το έτος 2020. Τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι υπερβαίνουν τις γεννήσεις, ενώ ο υπολογιζόμενος πληθυσμός της Χώρας μας, ο οποίος καταρτίζεται κάθε έτος με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας Απογραφής Πληθυσμού (2011), τα ετήσια στοιχεία Φυσικής Κίνησης Πληθυσμού και τις εκτιμήσεις των ετήσιων μεταναστευτικών ροών, όντως αποτυπώνει μία τάση μείωσης. 

«Όντως στον υπολογιζόμενο πληθυσμό της χώρας καταγράφονται τάσεις μείωσης», υποστηρίζει ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Κων. Θανόπουλος, ενώ σημειώνει ότι στη φετινή απογραφή «έχει προβλεφθεί αναλυτική καταγραφή μεταβλητών που αφορούν στη μετανάστευση».

Η φετινή Απογραφή αποτελεί την μοναδική που υλοποιείται μεσούσης μιας πανδημίας και την πρώτη κατά την οποία ο πληθυσμός θα καταμετρηθεί κατ’ αρχάς με ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, απογραφόμενος δηλαδή, ο ίδιος από το σπίτι του, εύκολα και με ασφάλεια, περιορίζοντας στο ελάχιστο δυνατό, και μόνον όπου είναι απαραίτητο, τις διά ζώσης επαφές μεταξύ απογραφέων και απογραφόμενων.  

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει  αυτοαπογραφή, για όλες τις περιπτώσεις των ατόμων ή των κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού που δεν είναι εφικτή αυτή η δυνατότητα (π.χ. αδυναμία πρόσβασης ή μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες) οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα τους επισκεφθούν στις κατοικίες τους προκειμένου να τους απογράψουν με τη παραδοσιακή μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης, όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που προβλέπονται.

Σύμφωνα με τις έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ, 80,4% των νοικοκυριών  έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία του, ενώ 1 στους 2 (52,9%) ηλικίας 16 – 74 ετών έκανε χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (συναλλάχθηκε δηλαδή, με δημόσιες υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου), τη χρονική περίοδο Απριλίου 2019 – Μαρτίου 2020. Φαίνεται, μάλιστα, η τάση αυτή να ενισχύεται -εξ ανάγκης- και στην περίοδο της πανδημίας. Είναι πρόδηλο ότι δεν αναμένουμε καθολική συμμετοχή στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή.

Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ , τα παραπάνω  στοιχεία επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών θα επιχειρήσει να αυτοαπογραφεί, με τη βοήθεια των απογραφέων μας, ή θα βοηθήσει και τυχόν μέλη της οικογένειάς του ή του συγγενικού/φιλικού του περιβάλλοντος στη διαδικασία αυτή. Σε κάθε περίπτωση, οι απογραφείς μας θα είναι πάντα διαθέσιμοι να εξυπηρετήσουν τους απογραφόμενους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αστυνομια ρεθυμνου
Πρωτοφανής αστυνομική εισβολή σε σπίτι φοιτήτριας τα ξημερώματα!
Η όλη επιχείρηση στήθηκε για να… βρεθεί ποιος ευθύνεται  για κάποια συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης που γράφτηκαν στην πόλη στις 25 Μάρτη!
Πρωτοφανής αστυνομική εισβολή σε σπίτι φοιτήτριας τα ξημερώματα!