pvw kleinw rantevou gia tin triti dosi tou emvoliou
Μεταμοσχευμένοι, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια και καρκινοπαθείς και ασθενείς με άλλα πολύ βαριά υποκείμενα νοσήματα θα έχουν προτεραιότητα

Την Παρασκευή θα ξεκινήσει πιθανότατα η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων στους ασθενείς με κορονοϊό και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα χορηγούνται σε πρώτη φάση σε 10 νοσοκομεία της χώρας, τα οποία όμως βρίσκονται σε 10 διαφορετικές περιφέρειες της χώρας.

Το ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης θα είναι δύο από αυτά τα νοσοκομεία.

Όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ, μέσα στις επόμενες ώρες θα τεθεί σε λειτουργία, ειδική πλατφόρμα της ΕΙΔΙΚΑ, μέσω της οποίας ο κάθε θεράποντας ιατρός θα υποβάλλει αίτηση για χορήγηση της θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα σε κάποιον ασθενή, όμως τον τελικό λόγο θα έχει κεντρική επιτροπή.

Ο αλγόριθμος ο οποίος θα ορίζει την προτεραιότητα των ασθενών που θα λάβουν τη νέα θεραπεία κατά του κορονοϊού, φαίνεται πως ήδη έχει ολοκληρωθεί.

Μεταμοσχευμένοι, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια και καρκινοπαθείς και ασθενείς με άλλα πολύ βαριά υποκείμενα νοσήματα θα έχουν προτεραιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε κρούσματα -όπου κρίνεται απαραίτητο- τις πρώτες πέντε ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων. Η έγχυση γίνεται στα νοσοκομεία. Επίσης, στη χώρα αναμένεται να φτάσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, -πιθανότατα και μέσα στον Νοέμβρη τα πρώτα 10.000 χάπια - φάρμακα που θα χορηγούνται σε ασθενείς με κορονοϊό.

Σε ποιους ασθενείς χορηγούνται

Τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του κορονοϊού ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση ήπιας προς μέτριας βαρύτητας νόσου και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές, όπως είχε αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Θεραπευτικής - Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εξήγησε ότι ενδείκνυται για ασθενείς «που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο όπως: ηλικία 65 ετών και άνω, δείκτη μάζας σώματος (BMI) 35 και άνω, υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανελλαδικες
Πανελλήνιες 2026: Οι σπουδές που θα καθορίσουν την αγορά εργασίας της επόμενης δεκαετίας
Με την Ελλάδα να γερνάει γρήγορα, οι επαγγελματικές ευκαιρίες θα επικεντρωθούν στην υγεία, την αποκατάσταση, την κοινωνική φροντίδα και τη διοίκηση...
Πανελλήνιες 2026: Οι σπουδές που θα καθορίσουν την αγορά εργασίας της επόμενης δεκαετίας
pinakida
Πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος: Η άγνωστη πινακίδα που πρέπει να προσέχετε
Υπενθυμίζει την προτεραιότητα δεξιά και προστατεύει από ατυχήματα και κυκλοφοριακά προβλήματα.
Πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος: Η άγνωστη πινακίδα που πρέπει να προσέχετε
laptop
Sextortion στην Ελλάδα: Πώς να προστατευτείς από την κάμερα του υπολογιστή σου
Από ύποπτα emails μέχρι πρακτικούς ελέγχους της webcam, όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να αποφύγεις διαδικτυακό εκβιασμό.
Sextortion στην Ελλάδα: Πώς να προστατευτείς από την κάμερα του υπολογιστή σου