arxaia olympia ladi mitsotakis
Dimitris Kapantais / SOOC
Λάδι από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας πωλείται στο μουσείο της περιοχής - «Στόχος ή επέκταση του προγράμματος» - Δεν ήταν τελικά μια απλή πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά πιλοτικό πρόγραμμα του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, με την εμπλοκή ιδιωτικής εταιρίας

Τελικά η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πουλάμε το λάδι της Αρχαίας Ολυμπίας και των αρχαιολογικών χώρων και μάλιστα ακριβά είχε ήδη μπει στα σκαριά και υλοποιούνταν πριν τη δήλωση του πρωθυπουργού που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται τον Πολιτισμό και την Ιστορία της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) «εγκαινιάζει νέες δραστηριότητες» με μία εξ αυτών να είναι «η διάθεση μέσω των πωλητηρίων του στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους, αγροδιατροφικών προϊόντων προερχόμενων από τη χλωρίδα, που βρίσκεται εντός απαλλοτριωμένων εκτάσεων των αρχαιολογικών χώρων, και τα οποία είναι συνυφασμένα με τη μυθολογία, την ιστορία, τη θρησκεία, του ίδιου του χώρου ή της ευρύτερης περιοχής του».

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Πολιτισμού, «στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΔΑΠ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, υλοποίησε την περίοδο 2020-2021 πιλοτικό πρόγραμμα συγκομιδής ελαιοκάρπου από τις ελιές της Άλτεως στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και την Αρχαία Ήλιδα, δύο εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών μας χώρων με διεθνή διάσταση και προβολή. Η επωνυμία του ελαιολάδου "Χάρισμα Διός" εμπνέεται από την ιστορία της περιοχής, και κατοχυρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

Ήδη το λάδι, διατίθεται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ σύντομα θα διατίθενται και από στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Μάλιστα, η... νέα επιχειρηματική δραστηριότητα εντός του αρχαιολογικού χώρου συνδέεται άμεσα και υλοποιείται από ιδιωτική εταιρία, καθώς, «οι εργασίες παραγωγής, και συσκευασίας ήταν ευγενική προσφορά προς τον ΟΔΑΠ, από την εταιρεία Mediterre Eurofood SA, η οποία έχει έδρα την Ηλεία, διαθέτει τα εχέγγυα και τα πιστοποιητικά ποιότητας λειτουργίας, σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, μεγάλη εμπειρία στην διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου και την αναγκαία τεχνογνωσία, καθώς συνεργάζεται με διαπιστευμένο προσωπικό (γεωπόνους, γευσιγνώστες κ.ά.) και πιστοποιημένα  εργαστήρια, για τη συνεχή παρακολούθηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου».

Ακόμα, ο ΟΔΑΠ επιχειρεί την ετήσια εφαρμογή του προγράμματος για το ελαιόλαδο της Αρχαίας Ολυμπίας με διεύρυνση των σημείων πώλησης και την επέκταση του προγράμματος και σε άλλες περιοχές της χώρας.

ladi arxaiologikon xoron

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis
Οι πανεπιστημιακοί αποδομούν τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας στη Σύνοδο Πρυτάνεων
Oι πανεπιστημιακοί περιγράφουν τη στάση της κυβέρνησης προς τα ΑΕΙ: «Στην πράξη τα υποβαθμίζει, περιορίζοντας την ενίσχυση που υποχρεούται να παρέχει...
Οι πανεπιστημιακοί αποδομούν τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας στη Σύνοδο Πρυτάνεων