arxaia olympia ladi mitsotakis
Dimitris Kapantais / SOOC
Λάδι από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας πωλείται στο μουσείο της περιοχής - «Στόχος ή επέκταση του προγράμματος» - Δεν ήταν τελικά μια απλή πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά πιλοτικό πρόγραμμα του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, με την εμπλοκή ιδιωτικής εταιρίας

Τελικά η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πουλάμε το λάδι της Αρχαίας Ολυμπίας και των αρχαιολογικών χώρων και μάλιστα ακριβά είχε ήδη μπει στα σκαριά και υλοποιούνταν πριν τη δήλωση του πρωθυπουργού που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται τον Πολιτισμό και την Ιστορία της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) «εγκαινιάζει νέες δραστηριότητες» με μία εξ αυτών να είναι «η διάθεση μέσω των πωλητηρίων του στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους, αγροδιατροφικών προϊόντων προερχόμενων από τη χλωρίδα, που βρίσκεται εντός απαλλοτριωμένων εκτάσεων των αρχαιολογικών χώρων, και τα οποία είναι συνυφασμένα με τη μυθολογία, την ιστορία, τη θρησκεία, του ίδιου του χώρου ή της ευρύτερης περιοχής του».

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Πολιτισμού, «στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΔΑΠ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, υλοποίησε την περίοδο 2020-2021 πιλοτικό πρόγραμμα συγκομιδής ελαιοκάρπου από τις ελιές της Άλτεως στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και την Αρχαία Ήλιδα, δύο εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών μας χώρων με διεθνή διάσταση και προβολή. Η επωνυμία του ελαιολάδου "Χάρισμα Διός" εμπνέεται από την ιστορία της περιοχής, και κατοχυρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

Ήδη το λάδι, διατίθεται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ σύντομα θα διατίθενται και από στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Μάλιστα, η... νέα επιχειρηματική δραστηριότητα εντός του αρχαιολογικού χώρου συνδέεται άμεσα και υλοποιείται από ιδιωτική εταιρία, καθώς, «οι εργασίες παραγωγής, και συσκευασίας ήταν ευγενική προσφορά προς τον ΟΔΑΠ, από την εταιρεία Mediterre Eurofood SA, η οποία έχει έδρα την Ηλεία, διαθέτει τα εχέγγυα και τα πιστοποιητικά ποιότητας λειτουργίας, σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, μεγάλη εμπειρία στην διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου και την αναγκαία τεχνογνωσία, καθώς συνεργάζεται με διαπιστευμένο προσωπικό (γεωπόνους, γευσιγνώστες κ.ά.) και πιστοποιημένα  εργαστήρια, για τη συνεχή παρακολούθηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου».

Ακόμα, ο ΟΔΑΠ επιχειρεί την ετήσια εφαρμογή του προγράμματος για το ελαιόλαδο της Αρχαίας Ολυμπίας με διεύρυνση των σημείων πώλησης και την επέκταση του προγράμματος και σε άλλες περιοχές της χώρας.

ladi arxaiologikon xoron

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Στον αέρα» σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό – Αναστάτωση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Έως 210 ευρώ κάθε μήνα για το ενοίκιο: Ποιοι το δικαιούνται;

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υποψήφιοι στις εκλογές για το ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Σχέδιο «εκλογές» με ψηφοδέλτια έκπληξη – Ποια ονόματα κλειδώνουν
Πυρετός προετοιμασίας στο ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης – Ποια πρωτοκλασάτα στελέχη παίρνουν το «πράσινο φως»
ΠΑΣΟΚ: Σχέδιο «εκλογές» με ψηφοδέλτια έκπληξη – Ποια ονόματα κλειδώνουν
Ζάππειο Μέγαρο
Ποιο είναι το πιο όμορφο μέρος της Αθήνας;
Ο Αυγουστιάτικος νυχτερινός ουρανός, κατάστικτος από αστέρια στον καθαρότατο Αττικό ουρανό, προσφέρει αφορμές για στοχασμούς και για ονειροπολήσεις
Ποιο είναι το πιο όμορφο μέρος της Αθήνας;
Ιατρική σχολή Αθηνών
Αναβολή στράτευσης: «Στα κάγκελα» νέοι γιατροί και φοιτητές ιατρικής για το νέο καθεστώς
ΙΣΑ, φοιτητές ιατρικής και νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν άμεση απόσυρση της ρύθμισης που «κόβει» τις σπουδές για στράτευση
Αναβολή στράτευσης: «Στα κάγκελα» νέοι γιατροί και φοιτητές ιατρικής για το νέο καθεστώς
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
Ο Τραμπ απορεί γιατί το Ιράν δεν έχει «συνθηκολογήσει» - Έτοιμη για επίθεση των ΗΠΑ η Τεχεράνη
New York Times: Το Ιράν ετοιμάζεται για την επίθεση των ΗΠΑ - Οι οδηγίες Χαμενεΐ, τα σχέδια διαδοχής και η μετακίνηση των βαλλιστικών πυραύλων
Ο Τραμπ απορεί γιατί το Ιράν δεν έχει «συνθηκολογήσει» - Έτοιμη για επίθεση των ΗΠΑ η Τεχεράνη