sifis valyrakis
ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ / INTIME NEWS
Νέα τροπή στην υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη - Δεκτό το αίτημα της οικογένειας - Η Εισαγγελία Εφετών Ευβοίας παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση

Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, καθώς η Εισαγγελία Εφετών Ευβοίας έκανε δεκτή την προσφυγή της οικογένειας του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Αυτό αναφέρουν με ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι της οικογένειας, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μία σπουδαία εξέλιξη, η οποία ανατρέπει κάθε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ότι επρόκειτο για ένα θαλάσσιο ατύχημα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων και δικαιώνει την οικογένεια του θανόντος για την από μέρους της συστηματική επιδίωξη κάθε θεσμικής και δικονομικής δυνατότητας ώστε να μην κατισχύσουν οι εσφαλμένες επιλογές κάποιων φορέων της προδικασίας που έθεσαν σε κίνδυνο συγκάλυψης μία ανθρωποκτονία από πρόθεση».

Υπενθυμίζεται ότι σχετικές πληροφορίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των συνηγόρων της οικογένειας Βαλυράκη:

«Όπως είχαμε ενημερώσει με το από 6.10.2021 δελτίο τύπου   μας, στις 30.09.2021 ασκήσαμε ενώπιον της Εισαγγελέως Εφετών Ευβοίας προσφυγή κατά της υπ’ αριθμ. 424/2021 απορριπτικής διάταξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας κ. Δημήτριου Προκοπίου, που διέτασσε να τεθεί στο αρχείο ως «ατύχημα» η δικογραφία σχετικά με την διερεύνηση των αιτιών θανάτου του Σήφη Βαλυράκη στις 24.1.2021 στην Ερέτρια. Κύριος λόγος της προσφυγής μας ήταν το ότι από σωρεία ευρημάτων και στοιχείων της δικογραφίας, τα οποία τεκμηριωμένα εκθέταμε και αξιολογούσαμε,  προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο θάνατος του δεν οφείλεται σε ατύχημα, αλλά σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Εκδόθηκε χθες επί της προσφυγής μας η υπ. αριθμ.. 51/15.11.2021 διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Ευβοίας κ. Βασιλικής Δεληστάθη, η οποία δέχθηκε τυπικά και ουσιαστικά την προσφυγή μας και παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος των προσώπων που βαρύνουν οι σχετικές ενδείξεις και ήδη η δικογραφία διαβιβάστηκε ξανά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας, η οποία και την παρέπεμψε στον τακτικό Ανακριτή του Πρωτοδικείου Χαλκίδας παραγγέλλοντας τη διενέργεια τακτικής ανάκρισης.

Πρόκειται για μία σπουδαία εξέλιξη, η οποία ανατρέπει κάθε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ότι επρόκειτο για ένα θαλάσσιο ατύχημα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων και δικαιώνει την οικογένεια του θανόντος για την από μέρους της συστηματική επιδίωξη κάθε θεσμικής και δικονομικής δυνατότητας ώστε να μην κατισχύσουν οι εσφαλμένες επιλογές κάποιων φορέων της προδικασίας που έθεσαν σε κίνδυνο συγκάλυψης μία ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Είναι αυτονόητο ότι η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη ούτε κατασκευάζει ενόχους, ούτε έχει οποιοδήποτε συμφέρον από τον χαρακτηρισμό του θανάτου του ως ανθρωποκτονίας. Αδιαπραγμάτευτη θέση της αποτελεί η συνέχιση της δικαστικής – ανακριτικής έρευνας της υπόθεσης και ακαθησύχαστη είναι η αγωνία της για την αναζήτηση της αλήθειας, στην οποία με όλες της τις δυνάμεις προσπαθεί να συμβάλει, χωρίς να ενοχοποιεί οποιονδήποτε. Τιμά και σέβεται, όπως οφείλει και του αναλογεί, την ιστορία του Σήφη Βαλυράκη, μίας εμβληματικής φυσιογνωμίας της αντίστασης ενάντια στην δικτατορία, κατά της οποίας τις μέρες αυτές συμπληρώνονται 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και υπηρετεί τους θεσμούς στην αποκατάσταση των οποίων ο θανών με τους αγώνες του συνέβαλε.

Αποτελεί επιτακτική και κατεπείγουσα ανάγκη σήμερα να συνεχισθεί χωρίς καμμία καθυστέρηση το ανακριτικό έργο προκειμένου να διασφαλισθεί η αποτροπή της απώλειας αποδεικτικών στοιχείων και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι απαιτούμενες έρευνες».

Αθήνα, 16/11/2021

Οι συνήγοροι παράστασης υποστήριξης κατηγορίας
της οικογένειας Βαλυράκη

Μανώλης Φωτάκης  Κώστας Παπαδάκης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει «ωκύμορος» και «ωκυτόκια»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...