Thumbnail
Η προώθηση μιας πράσινης ανάκαμψης, δημιουργώντας νέες πράσινες θέσεις εργασίας θα επιτρέψει την προστασία της υγείας των πληθυσμών σήμερα και στο μέλλον

Χρειάζεται πιο επείγουσα δράση για να ενσωματωθεί ο περιορισμός των κλιματικών αλλαγών στα σχέδια ανάκαμψης μετά την COVID-19, διότι στην αντίθετη περίπτωση οι παγκόσμιες ανισότητες στον τομέα της υγείας θα διευρυνθούν περαιτέρω, προειδοποιούν σήμερα ειδικοί σε έκθεσή τους.

Μερικές ημέρες πριν από την διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, η οποία αρχίζει στις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκώβη, στην Σκωτία, ετήσια έκθεση της ιατρικής επιθεώρησης The Lancet ("The Lancet countdown") αναλύει δείκτες επιπτώσεων στην υγεία που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τις κλιματικές αλλαγές.

Η διαπίστωση των συντακτών της έκθεσης είναι τελεσίδικη: οι κύριες τάσεις επιδεινώνονται και επιδεινώνουν τις ήδη υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες και τις ανισότητες στον τομέα της υγείας".

Σύμφωνα με αυτούς, πολλά σχέδια ανάκαμψης, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για να αντιμετωπιστούν τα επακόλουθα της πανδημίας της COVID-19, δεν είναι συμβατά με την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα του 2015 και θα έχουν "μακροπρόθεσμα επιπτώσεις στον τομέα της υγείας".

Κι αυτό διότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί "ιδανικές συνθήκες για την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, ακυρώνοντας δυνάμει προόδους δεκαετιών για την καταπολέμηση ασθενειών, όπως οι: δάγκειος, τσικουνγκούνια, Ζίκα, ελονοσία και χολέρα", υπογραμμίζεται στην έκθεση της Lancet.

"Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και την βλέπουμε ήδη να βλάπτει την ανθρώπινη υγεία σε όλο τον κόσμο", σημειώνει ο καθηγητής Άντονι Κοστέλο, ο εκτελεστικός διευθυντής του Lancet Countdown, σε δήλωσή του που αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιθεώρησης.

Ως εκ τούτου το 2021 "οι πληθυσμοί 134 χωρών αντιμετώπισαν αύξηση της έκθεσής τους σε δασικές πυρκαγιές (...) Η ξηρασία είναι πιο διαδεδομένη από ποτέ", προσθέτει. Υπερβολικά πολλοί δείκτες "έχουν σημάνει συναγερμό".

"Ωστόσο η καλή είδηση είναι ότι οι τεράστιες προσπάθειες που αναπτύσσουν οι χώρες για την ανάκαμψη των οικονομιών τους μετά την πανδημία μπορούν να προσανατολιστούν προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της COVID-19 ταυτοχρόνως. Έχουμε επιλογή. Η ανάκαμψη μετά την COVID-19 μπορεί να είναι μια πράσινη ανάκαμψη", υπογραμμίζει.

Την ώρα που οι χώρες διαθέτουν δισεκατομμύρια δολάρια για την επανεκκίνηση των οικονομιών τους, οι συντάκτες της έκθεσης καλούν τους πολιτικούς ηγέτες και τους υπευθύνους των κέντρων λήψης αποφάσεων να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δημόσιες δαπάνες για να μειωθούν οι ανισότητες.

Η προώθηση μιας πράσινης ανάκαμψης, δημιουργώντας νέες πράσινες θέσεις εργασίας θα επιτρέψει την προστασία της υγείας των πληθυσμών σήμερα και στο μέλλον, καταλήγει η έκθεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Eurogroup: «Φρένο» στα οριζόντια μέτρα στήριξης - Να στοχεύουν τους ευάλωτους
Να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών στην ενέργεια με μέτρα προσωρινά και στοχευμένα στους πιο ευάλωτους, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών στο...
Eurogroup: «Φρένο» στα οριζόντια μέτρα στήριξης - Να στοχεύουν τους ευάλωτους
Καταγγελία για το ορφανοτροφείο της Καλλιθέας: «Έχουμε να δούμε την κόρη μας 4 χρόνια»
Καταγγελίες κατά ορφανοτροφείου στην Καλλιθέα για παράνομες υιοθεσίες - Γονείς έχουν να δουν την κόρη τους τέσσερα χρόνια
Καταγγελία για το ορφανοτροφείο της Καλλιθέας: «Έχουμε να δούμε την κόρη μας 4 χρόνια»