Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Thumbnail
Η προώθηση μιας πράσινης ανάκαμψης, δημιουργώντας νέες πράσινες θέσεις εργασίας θα επιτρέψει την προστασία της υγείας των πληθυσμών σήμερα και στο μέλλον

Χρειάζεται πιο επείγουσα δράση για να ενσωματωθεί ο περιορισμός των κλιματικών αλλαγών στα σχέδια ανάκαμψης μετά την COVID-19, διότι στην αντίθετη περίπτωση οι παγκόσμιες ανισότητες στον τομέα της υγείας θα διευρυνθούν περαιτέρω, προειδοποιούν σήμερα ειδικοί σε έκθεσή τους.

Μερικές ημέρες πριν από την διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, η οποία αρχίζει στις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκώβη, στην Σκωτία, ετήσια έκθεση της ιατρικής επιθεώρησης The Lancet ("The Lancet countdown") αναλύει δείκτες επιπτώσεων στην υγεία που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τις κλιματικές αλλαγές.

Η διαπίστωση των συντακτών της έκθεσης είναι τελεσίδικη: οι κύριες τάσεις επιδεινώνονται και επιδεινώνουν τις ήδη υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες και τις ανισότητες στον τομέα της υγείας".

Σύμφωνα με αυτούς, πολλά σχέδια ανάκαμψης, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για να αντιμετωπιστούν τα επακόλουθα της πανδημίας της COVID-19, δεν είναι συμβατά με την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα του 2015 και θα έχουν "μακροπρόθεσμα επιπτώσεις στον τομέα της υγείας".

Κι αυτό διότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί "ιδανικές συνθήκες για την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, ακυρώνοντας δυνάμει προόδους δεκαετιών για την καταπολέμηση ασθενειών, όπως οι: δάγκειος, τσικουνγκούνια, Ζίκα, ελονοσία και χολέρα", υπογραμμίζεται στην έκθεση της Lancet.

"Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και την βλέπουμε ήδη να βλάπτει την ανθρώπινη υγεία σε όλο τον κόσμο", σημειώνει ο καθηγητής Άντονι Κοστέλο, ο εκτελεστικός διευθυντής του Lancet Countdown, σε δήλωσή του που αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιθεώρησης.

Ως εκ τούτου το 2021 "οι πληθυσμοί 134 χωρών αντιμετώπισαν αύξηση της έκθεσής τους σε δασικές πυρκαγιές (...) Η ξηρασία είναι πιο διαδεδομένη από ποτέ", προσθέτει. Υπερβολικά πολλοί δείκτες "έχουν σημάνει συναγερμό".

"Ωστόσο η καλή είδηση είναι ότι οι τεράστιες προσπάθειες που αναπτύσσουν οι χώρες για την ανάκαμψη των οικονομιών τους μετά την πανδημία μπορούν να προσανατολιστούν προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της COVID-19 ταυτοχρόνως. Έχουμε επιλογή. Η ανάκαμψη μετά την COVID-19 μπορεί να είναι μια πράσινη ανάκαμψη", υπογραμμίζει.

Την ώρα που οι χώρες διαθέτουν δισεκατομμύρια δολάρια για την επανεκκίνηση των οικονομιών τους, οι συντάκτες της έκθεσης καλούν τους πολιτικούς ηγέτες και τους υπευθύνους των κέντρων λήψης αποφάσεων να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δημόσιες δαπάνες για να μειωθούν οι ανισότητες.

Η προώθηση μιας πράσινης ανάκαμψης, δημιουργώντας νέες πράσινες θέσεις εργασίας θα επιτρέψει την προστασία της υγείας των πληθυσμών σήμερα και στο μέλλον, καταλήγει η έκθεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πως να υπολογίσετε το δώρο Χριστουγέννων - Πότε το παίρνετε

Προσλήψεις σε δήμους (Π.Χ. στην Αθήνα) με μισθό έως 2.500 ευρώ - Που κάνετε αίτηση

Κλειστά σχολεία για 10 ημέρες προτείνει ο Καπραβέλος

ΟΠΕΚΑ: Πότε θα καταβληθεί η Ε΄ δόση για το Επίδομα παιδιού 2021

 ΑΣΕΠ 9Κ/2021: Πάρτε εύκολα 90 μόρια σε 2 ημέρες για τους 416 διορισμούς

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιοτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ το μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

oikonomou
Οικονόμου: Δεν θα υπάρξει lockdown. Δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας
«Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει» , τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου
Οικονόμου: Δεν θα υπάρξει lockdown. Δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας
emvolio-koronoiou
Εμβόλιο κορονοϊου: Ποιες οι παρενέργειες μετά την τρίτη δόση
Αναλυτικά οι παρενέργειες μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου του κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Εμβόλιο κορονοϊου: Ποιες οι παρενέργειες μετά την τρίτη δόση
kerameos
Επέτειος του '21: Ολοκληρώθηκε το διήμερο επετειακών εκδηλώσεων του υπουργείου Παιδείας
«Γιορτάζουμε την επέτειο του ’21 μέσα από τις τέχνες, με πρωταγωνιστές τα παιδιά μας» Ολοκληρώνεται το διήμερο επετειακών εκδηλώσεων για το 1821 του...
Επέτειος του '21: Ολοκληρώθηκε το διήμερο επετειακών εκδηλώσεων του υπουργείου Παιδείας
kapravelos
Καπραβέλος: Στο δεύτερο κύμα πέθαναν άνθρωποι περιμένοντας να χειρουργηθούν
«Μετά το δεύτερο κύμα, πήγαμε να επικαιροποιήσουμε τις λίστες και είχαν πεθάνει πολλοί περιμένοντας ένα χειρουργείο», δήλωσε ο Ν. Καπραβέλος
Καπραβέλος: Στο δεύτερο κύμα πέθαναν άνθρωποι περιμένοντας να χειρουργηθούν