golearn-engl_970-250
Αμέσως μετά την έναρξη της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή σεζόν, δηλαδή μετά τις τις 15 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει και η διαδικασία για την έναρξη υποβολής αιτήσεων για τον νέο και αυξημένο επίδομα θέρμανσης (από 100 - 750 ευρώ).

Πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα μπορέσουν  να λάβουν φέτος το επίδομα θέρμανσης μετά και τις αποφάσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διεύρυνση τόσο των εισοδηματικών όσο και των περιουσιακών κριτηρίων. 

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.
Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Οι δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα TAXISnet.

Επίδομα θέρμανσης: Όλες οι αλλαγές

Το ποσό του επιδόματος για μία μέση οικογένεια αυξάνεται κατά 59%

Το ελάχιστο ποσό διαμορφώνεται στα 100 ευρώ από 80 ευρώ και το μέγιστο στα 750 ευρώ από 650 ευρώ

Για κάθε παιδί η προσαύξηση θα είναι 20% από 10%

 

·  Το βασικό ποσό  υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης αυξάνεται από τα 220 ευρώ που είχε καθοριστεί για το 2021 στα 300 ευρώ για το 2022. Το νέο ποσό θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού του επιδόματος για όλες τις περιοχές της χώρας και για όλους τους δικαιούχους. Δηλαδή τα 300 ευρώ θα πολλαπλασιάζονται με το συντελεστή επιδότησης που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου, τις βαθμοημέρες,  ο οποίος κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής.  Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου έναντι 10% που ίσχυε πέρυσι.

Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ και το ανώτατο στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ

Τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Έτσι, τα  ανώτατα όρια ετησίου εισοδήματος μέχρι τα οποία θα εγκρίνεται η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης διαμορφώνονται σε :

· 14.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τον άγαμο.

·  26.000 ευρώ από  24.000 ευρώ για μια οικογένεια με δύο παιδιά

·  29.000 ευρώ από 26.000 ευρώ για μια  οικογένεια με τρία παιδιά.

 

Παράλληλα, αλλάζουν και τα περιουσιακά κριτήρια καθώς :

·         Για τον άγαμο η αξία της ακίνητης περιουσίας αυξάνεται στα 180.000 ευρώ από 130.000

·        Για τους έγγαμους σε 300.000 ευρώ από 250.000 ευρώ που ίσχυε έως τώρα.

Παραδείγματα

·        Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θέρμανσης θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.

·        Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα αυξηθεί φέτος σε 299 ευρώ  από 188 ευρώ πέρυσι.

·        Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.

·        Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

 

Οι δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση». Οι λεπτομέρειες αναμένεται να εξειδικευτούν εντός του Οκτωβρίου με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο πρωτόκολλο στα σχολεία: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Δεκαπενταύγουστος: Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις
Τι αναμένουμε για την Αττική - Ο καιρός τον Δεκαπενταύγουστο
Δεκαπενταύγουστος: Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις
Γ.Γ. ΥΠΑΙΘ για προσλήψεις αναπληρωτών: Κάνουμε ότι μπορούμε για να εκδοθεί σήμερα η Εγκύκλιος-Πρόσκληση για δηλώσεις
Σήμερα Παρασκευή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να "κληρώσει" για την έκδοση της Εγκυκλίου - πρόσκλησης του ΥΠΑΙΘ υποψήφιων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας...
Γ.Γ. ΥΠΑΙΘ για προσλήψεις αναπληρωτών: Κάνουμε ότι μπορούμε για να εκδοθεί σήμερα η Εγκύκλιος-Πρόσκληση για δηλώσεις
Γ.Γ. ΥΠΑΙΘ Αλ. Κόπτσης: 10ήμερη επιμόρφωση αναπληρωτών και νεοδιόριστων εκπαιδευτικών σε 11 θεματικές ενότητες
Με το υπ. αριθμ. 100394/Ε3/11-8-2022 έγγραφο, το οποίο απέστειλε ο Γ.Γ. ΥΠΑΙΘ στους Διευθυντές Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας, και στους Οργανωτικούς...
Γ.Γ. ΥΠΑΙΘ Αλ. Κόπτσης: 10ήμερη επιμόρφωση αναπληρωτών και νεοδιόριστων εκπαιδευτικών σε 11 θεματικές ενότητες