επιδομα οπεκα έκτακτο μέρισμα
Σε έκτακτο μέρισμα - επίδομα φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση στο φόντο και του διπλάσιου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος του ΟΠΕΚΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr υπάρχει εισήγηση στο κυβερνητικό επιτελείο για παροχή νέου έκτακτου επιδόματος τα Χριστούγεννα πέρα από το διπλάσιο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που θα λάβουν, στα τέλη της χρονιάς όσοι του δικαιούνται.

Θυμίζουμε πως από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει ότι στο τέλος του 2021  σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό, το οποίο θα μπορεί επομένως να φθάνει έως και τα 900 ευρώ.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) είναι προνοιακό επίδομα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε ευάλωτα νοικοκυριά και αστέγους πολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Να σημειωθεί ότι το επίδομα αυτό είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Το μέτρο αυτό αφορά, μέχρι στιγμής, σε περίπου 280.000 δικαιούχους.

Σχετικά με το νέο έκτακτο επίδομα σύμφωνα πάλι με τις ίδιες πληροφορίες η εισήγηση που υπάρχει παραθέτει διάφορα σενάρια για το το ύψος του επιδόματος και για σε ποιες κοινωνικές κατηγορίες θα δοθεί

Παράλληλα, σύμφωνα με το OPEN, εξετάζεται και έκτακτο επίδομα σε μακροχρόνια ανέργους.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Το επίδομα που εντάσσονται στο πλαίσιο του προνοιακού προγράμματος του ΟΠΕΚΑ στέκεται πάνω σε τρία σημεία

α) την εισοδηματική ενίσχυση,

β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και

γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Οι ωφελούμενες κατηγορίες

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:

κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Η πληρωμή θα γίνει όπως γίνεται κάθε μήνα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δηλαδή μισό ποσό στη προπληρωμένη κάρτα και μισό μετρητά.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Έτσι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στις 30 Δεκεμβρίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι που λαμβάνουν 900 ευρώ θα πάρουν τα διπλάσια, δηλ. 1.800 ευρώ.

Διπλασιάζεται η επιδότηση στην έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος

Τέλος η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα δέσμη μέτρων ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, τα μέτρα έχουν ως εξής:

*Διπλασιάζεται η επιδότηση στην έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος έως το τέλος του έτους, με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 326 εκατ. ευρώ.

*Διευρύνονται τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα παιδί, κατά 59% για νοικοκυριά με δύο παιδιά και κατά 38% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Για κάθε προστατευόμενο παιδί αυξάνεται κατά 20% (αντί για 10% που ίσχυε). Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται από 80 ευρώ σε 100 ευρώ και ο αριθμός όσων νοικοκυριών καλύπτονται υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ.

Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων κ.ά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μουσικά σχολεία
Μουσικά σχολεία: Ξεκινάει αύριο η Β' φάση Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών μουσικών ειδικοτήτων
Θα υλοποιηθεί δια ζώσης στο Μουσικό Σχολείο Αθήνας (Δράκοντος 37, Ακαδημία Πλάτωνος)
Μουσικά σχολεία: Ξεκινάει αύριο η Β' φάση Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών μουσικών ειδικοτήτων