Lockdown: Τα νέα μέτρα για μετακινήσεις και λιανεμπόριο
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστικοποιήσει τα μέτρα που δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους εμβολιασμένους, ιδίως μέσα σε κλειστούς χώρους

Σήμερα, Τετάρτη 6 Οκτωβρίου και ώρα 15:00 αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για τα νέα μέτρα που θα ισχύουν για την αντιμετώπιση διασποράς του κορονοϊού, ιδιαίτερα στις «κόκκινες» περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό επιτελείο σκέφτεται να δώσει προνόμια και ελευθερίες στους εμβολιασμένους πολίτες ακόμα και στις κόκκινες περιοχές. Ο νέος προσανατολισμός της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας οφείλεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε το καθολικό, mini lockdown της Θεσσαλονίκης,

Αν τελικά αυτό ισχύσει, τότε για τους εμβολιασμένους πολίτες δεν θα ισχύουν τα κατά τόπους lockdown και η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα μαγαζιά θα παραμένουν ανοικτά ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές και μετά τη 1:00 το βράδυ και θα εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους πολίτες. Παράλληλα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κυκλοφορήσουν μεταξύ 1:00 με 6:00 το πρωί, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να «ανοίξει» και πάλι η μουσική στην εστίαση.

Ένα ακόμα μέτρο που βρίσκεται στο «τραπέζι» με τα νέα μέτρα είναι λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Συγκεκριμένα, είναι πιθανή ή άρση του μέτρου ως προς την αναλογία των ατόμων βάσει των τετραγωνικών μέτρων και ως προς τις αποστάσεις μεταξύ των πελατών. Η χρήση της μάσκας, ωστόσο, αναμένεται να παραμένει υποχρεωτική. 

Κανονικότητα μόνο για εμβολιασμένους

Εκτός της άρσης των διαφόρων απαγορεύσεων, η συζήτηση της κυβέρνησης και των ειδικών στρέφεται και στην «απελευθέρωση» των περιορισμών που ισχύουν στα μαγαζιά, αλλά μόνο για τους εμβολιασμένους.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι όρθιοι πελάτες στις Covid - free επιχειρήσεις εστίασης καθώς να αρθεί ο περιορισμός στην πληρότητα αυτών των επιχειρήσεων. 

Παράλληλα, αναμένεται να μπει οριστικό «τέλος» και στα rapid test που απαιτούνται και από τους εμβολιασμένους για συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Αλλάζει η φιλοσοφία στα μέτρα

Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης σε χθεσινή συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, δήλωσε πως, «η φιλοσοφία η οποία θέλουμε να ακολουθήσουμε είναι ότι από τη στιγμή που τώρα έχουμε εμβόλιο θα πρέπει, τουλάχιστον στο πλαίσιο που έχει να κάνει με δραστηριότητες μόνο εμβολιασμένων, να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα. Άρα οι ανακοινώσεις θα έχουν αυτή τη φιλοσοφία εφόσον εγκριθούν βέβαια και από την Επιτροπή».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι «δεν χρειάζεται να διαχωρίσουμε τον κόσμο και να έχουμε εντάσεις. Αλλά, να σας πω, κι εγώ έπαιρνα συνεχώς παράπονα και το καταλαβαίνω, θέλω να είμαι ειλικρινής. Με έπαιρναν φίλοι μου, γνωστοί μου, συμφοιτητές μου από τη Θεσσαλονίκη και μου έλεγαν «δηλαδή εμείς που έχουμε εμβολιαστεί, για ποιο λόγο στους χώρους που είμαστε όλοι εμβολιασμένοι, να μην έχουμε ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας;».

«Κατά την άποψή μου, λοιπόν, όχι τιμωρητικά, το ξεκαθαρίζω, όταν θα δοθεί η δυνατότητα στους εμβολιασμένους εκεί που βρίσκονται μόνοι τους να έχουν πολλά περισσότερα προνόμια, θα αποτελέσει και αυτό ένα κίνητρο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες 18-30 που θέλουν να βγούν έξω, να ξαναζήσουν τη ζωή τους, να δουν ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική, η βασική εναλλακτική την οποία έχουμε», κατέληξε.

«Τέλος» τα μέτρα στήριξης στις κόκκινες περιοχές

Ο υπουργός, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χτες σε εκπομπή του ΑΝΤ1, και ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται από τα μέτρα που λαμβάνονται σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, το απέκλεισε λέγοντας πως η οικονομία δεν θα αντέξει έναν νέο γύρο παροχών. Τόνισε δε ότι την ουσιαστική ευθύνη για την κατάσταση αυτή, την έχουν όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν.

Σε ότι αφορά τις παρελάσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η βούληση είναι να πραγματοποιηθούν, αλλά είναι λογικό να υπάρχουν ενδοιασμοί για τις περιοχές που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι επιβαρυμένα. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα