Lockdown: Τα νέα μέτρα για μετακινήσεις και λιανεμπόριο
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστικοποιήσει τα μέτρα που δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους εμβολιασμένους, ιδίως μέσα σε κλειστούς χώρους

Σήμερα, Τετάρτη 6 Οκτωβρίου και ώρα 15:00 αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για τα νέα μέτρα που θα ισχύουν για την αντιμετώπιση διασποράς του κορονοϊού, ιδιαίτερα στις «κόκκινες» περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό επιτελείο σκέφτεται να δώσει προνόμια και ελευθερίες στους εμβολιασμένους πολίτες ακόμα και στις κόκκινες περιοχές. Ο νέος προσανατολισμός της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας οφείλεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε το καθολικό, mini lockdown της Θεσσαλονίκης,

Αν τελικά αυτό ισχύσει, τότε για τους εμβολιασμένους πολίτες δεν θα ισχύουν τα κατά τόπους lockdown και η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα μαγαζιά θα παραμένουν ανοικτά ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές και μετά τη 1:00 το βράδυ και θα εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους πολίτες. Παράλληλα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κυκλοφορήσουν μεταξύ 1:00 με 6:00 το πρωί, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να «ανοίξει» και πάλι η μουσική στην εστίαση.

Ένα ακόμα μέτρο που βρίσκεται στο «τραπέζι» με τα νέα μέτρα είναι λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Συγκεκριμένα, είναι πιθανή ή άρση του μέτρου ως προς την αναλογία των ατόμων βάσει των τετραγωνικών μέτρων και ως προς τις αποστάσεις μεταξύ των πελατών. Η χρήση της μάσκας, ωστόσο, αναμένεται να παραμένει υποχρεωτική. 

Κανονικότητα μόνο για εμβολιασμένους

Εκτός της άρσης των διαφόρων απαγορεύσεων, η συζήτηση της κυβέρνησης και των ειδικών στρέφεται και στην «απελευθέρωση» των περιορισμών που ισχύουν στα μαγαζιά, αλλά μόνο για τους εμβολιασμένους.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι όρθιοι πελάτες στις Covid - free επιχειρήσεις εστίασης καθώς να αρθεί ο περιορισμός στην πληρότητα αυτών των επιχειρήσεων. 

Παράλληλα, αναμένεται να μπει οριστικό «τέλος» και στα rapid test που απαιτούνται και από τους εμβολιασμένους για συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Αλλάζει η φιλοσοφία στα μέτρα

Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης σε χθεσινή συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, δήλωσε πως, «η φιλοσοφία η οποία θέλουμε να ακολουθήσουμε είναι ότι από τη στιγμή που τώρα έχουμε εμβόλιο θα πρέπει, τουλάχιστον στο πλαίσιο που έχει να κάνει με δραστηριότητες μόνο εμβολιασμένων, να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα. Άρα οι ανακοινώσεις θα έχουν αυτή τη φιλοσοφία εφόσον εγκριθούν βέβαια και από την Επιτροπή».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι «δεν χρειάζεται να διαχωρίσουμε τον κόσμο και να έχουμε εντάσεις. Αλλά, να σας πω, κι εγώ έπαιρνα συνεχώς παράπονα και το καταλαβαίνω, θέλω να είμαι ειλικρινής. Με έπαιρναν φίλοι μου, γνωστοί μου, συμφοιτητές μου από τη Θεσσαλονίκη και μου έλεγαν «δηλαδή εμείς που έχουμε εμβολιαστεί, για ποιο λόγο στους χώρους που είμαστε όλοι εμβολιασμένοι, να μην έχουμε ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας;».

«Κατά την άποψή μου, λοιπόν, όχι τιμωρητικά, το ξεκαθαρίζω, όταν θα δοθεί η δυνατότητα στους εμβολιασμένους εκεί που βρίσκονται μόνοι τους να έχουν πολλά περισσότερα προνόμια, θα αποτελέσει και αυτό ένα κίνητρο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες 18-30 που θέλουν να βγούν έξω, να ξαναζήσουν τη ζωή τους, να δουν ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική, η βασική εναλλακτική την οποία έχουμε», κατέληξε.

«Τέλος» τα μέτρα στήριξης στις κόκκινες περιοχές

Ο υπουργός, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χτες σε εκπομπή του ΑΝΤ1, και ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται από τα μέτρα που λαμβάνονται σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, το απέκλεισε λέγοντας πως η οικονομία δεν θα αντέξει έναν νέο γύρο παροχών. Τόνισε δε ότι την ουσιαστική ευθύνη για την κατάσταση αυτή, την έχουν όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν.

Σε ότι αφορά τις παρελάσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η βούληση είναι να πραγματοποιηθούν, αλλά είναι λογικό να υπάρχουν ενδοιασμοί για τις περιοχές που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι επιβαρυμένα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φορολοταρία Σεπτεμβρίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε 50.000€

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πετρέλαιο τιμές πετρελαίου
Νορβηγία: Στρατός θα φυλάει τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου
Ενισχύεται, με την παρουσία στρατού, η ασφάλεια των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία
Νορβηγία: Στρατός θα φυλάει τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου
plevris
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Κ. Πλεύρης έφυγε από το δικαστήριο χαιρετώντας ναζιστικά
Εικόνες ντροπής από τη δίκη της Χρυσής Αυγής - Ο Κ. Πλεύρης έφυγε από το δικαστήριο χαιρετώντας ναζιστικά
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Κ. Πλεύρης έφυγε από το δικαστήριο χαιρετώντας ναζιστικά