Έρχονται αυξήσεις - «φωτιά» στο πετρέλαιο θέρμανσης
Οι ανατιμήσεις στη διεθνή τιμή του αργού πετρελαίου φέρνει αυξήσεις της τάξης του 30% στα μεγάλα αστικά κέντρα και του 50% στις νησιώτικες περιοχές

Οι ανατιμήσεις στη διεθνή τιμή του αργού πετρελαίου φέρνει μεγάλες αυξήσεις φέτος, αυξήσεις που αναμένεται να ξεκινούν από 30% στα μεγάλα αστικά κέντρα και να ξεπερνούν το 50% στις νησιώτικες περιοχές.

Το brent διαμορφωνόταν 1,5% υψηλότερα, στα 79,23 δολάρια το βαρέλι, έχοντας σημειώσει άνοδο για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό σημείωνε άνοδο 1,5%, στα 75,09 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Στις 15 Οκτωβρίου ανοίγει επισήμως η περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης και με τα έως τώρα δεδομένα όσοι δεν έχουν από πέρυσι γεμάτες τις δεξαμενές τους θα κληθούν να προμηθευτούν πετρέλαιο με τιμή πάνω από 1,10 ευρώ το λίτρο. Σημειώνεται ότι η περσινή περίοδος άνοιξε με τιμή εκκίνησης 0,80 ευρώ το λίτρο και με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα 42 δολάρια. Φέτος, στα τέλη Αυγούστου, η μέση τιμή βρισκόταν στα 0,96 ευρώ το λίτρο, με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου να έχει αγγίξει τα 67 δολάρια.

Από τα παραπάνω, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι η επιβάρυνση των νοικοκυριών από τις τρέχουσες τιμές είναι πλέον σίγουρη και αθροίζεται με το πλήθος ανατιμήσεων σε μια σειρά από βασικά προϊόντα και στο ρεύμα.

Δεν αρκεί το επίδομα θέρμανσης

Η πολύ μικρή αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο επίδομα θέρμανσης δεν επαρκεί για να καλύψει την ενεργειακή κρίση χιλιάδων νοικοκυριών.

Το επίδομα αυξάνεται κατά 20% ανεβαίνει δηλαδή στα 96 ευρώ, από 80 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί θεωρητικά να πάρει ένα νοικοκυριό αυξάνεται στα 780 ευρώ, από τα 650 ευρώ. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν ίδια, ενώ το επίδομα διαμορφώνεται με βάση συντελεστές ανά περιοχή που εφαρμόζονται στο ποσό βάσης των 264 ευρώ (από 220 ευρώ πέρσι). Η επιδότηση καλύπτει καυσόξυλα, πέλετ και φυσικό αέριο.

Τα δεδομένα, όμως, έχουν αλλάξει και ως προς το φυσικό αέριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του έχει διπλασιαστεί στην Ελλάδα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η διεθνής τιμή του αυτή τη στιγμή είναι αυξημένη κατά 130% σε σχέση με πέρσι, ενώ οι προβλέψεις διεθνών αναλυτών είναι ότι θα υποχωρήσει σταδιακά σε χαμηλότερα επίπεδα, που θα είναι όμως διπλάσια από αυτά του περσινού φθινοπώρου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

grevena
Σπήλαιο των Γρεβενών: Το απόρθητο κάστρο που δεν πάτησε ποτέ Τούρκος
Εκτός από τη μεγαλειώδη πέτρινη μορφή του Δία στην κορυφή, ο Όρλιακας φημίζεται για τα μανιτάρια και το φυσικό του κάλλος
Σπήλαιο των Γρεβενών: Το απόρθητο κάστρο που δεν πάτησε ποτέ Τούρκος