Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, απέτρεψε την εξάπλωση του πιο επιθετικού Νοτιοαφρικανικού στελέχους, όμως πλήττει και τα παιδιά - Εξαιρετικά χαμηλή παραμένει η εμβολιαστική κάλυψη σε αρκετές περιοχές της χώρας

Η επικράτηση του στελέχους Δέλτα, καθιστά εφεξής πιο ευάλωτα τα παιδιά, αφού πρόκειται για μία μετάλλαξη που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και σοβαρή νόσηση στις νεαρές ηλικίες.

Και μπορεί να αποτράπηκε η εξάπλωση του Νοατιοαφρικανικού στελέχους, που είναι ίσως το πιο «δύσκολο» από τα μέχρι στιγμής στελέχη, αλλά η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα σημαίνει ότι τον φετινό χειμώνα περίπου ένα στα τέσσερα περιστατικά κορονοϊού θα αφορά παιδιά. Αυτό προκύπτει από μελέτες στης ΗΠΑ, οι οποίες έδειξαν ότι τα παιδιά ήταν ευάλωτα σε ποσοστά 13,4% πέρυσι τον Σεπτέμβριο ενώ στοιχεία από τα τέλη του φετινού Αυγούστου δείχνουν ότι τα παιδιά προσβάλλονται από τον κορονοϊό σε ποσοστό 22,4%.

Αυτά ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Πατρών, Λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωση το τμήμα COVID του Τζάνειου νοσοκομείου.

Ο κ. Γώγος επεσήμανε πως με το 73% των κλινών εντατικής και το 42% των κλινών σε θαλάμους COVID να έχουν ήδη καλυφθεί, το τέταρτο κύμα της πανδημίας δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και το ξεκίνημα μιας ύφεσης, από υψηλά όμως επίπεδα. Οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό παραμένουν σταθερά πάνω από 2.000, όμως ευτυχώς οι θάνατοι έχουν πέσει στο ένα τρίτο σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας, αφορά άτομα ηλικίας 50-80 ετών και οι θάνατοι αφορούν ασθενείς 70-80 ετών συνήθως, ίσως και 60 ετών. Για τον ρυθμό μεταδοτικότητας της νόσου (Rt) είπε ότι κυμαίνεται γύρω στο 0,88 στην Αττική, στο 0,84 στη Νότια Ελλάδα, στο 1,07 στη Θεσσαλονίκη και στο 0,99 στη Βόρεια Ελλάδα.

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών

Ο Χαρ. Γώγος είπε τόνισε ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές περιοχές της χώρας είναι εξαιρετικά χαμηλό, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην Ευρυτανία όπου το ποσοστό δεν ξεπερνά ούτε το 35%, στη Δυτική Αττική και το Κιλκίς (το ποσοστό δεν είναι πάνω από 40%), τη Φωκίδα, την Πέλλα, τη Δράμα, τις Σέρρες, τον Έβρο και έξι ακόμη περιφερειακές ενότητες ότι το ποσοστό εμβολιασμού δεν ξεπερνά το 45%.

Δείκτες έντασης της πανδημίας

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, αναπροσάρμοσε τους δείκτες έντασης και σοβαρότητας της νόσου για την επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας, θέτοντας νέα όρια στο κάθε επίπεδο βαρύτητας της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, μετρώνται:

  • τα περιστατικά ανά 14ήμερο, ανά 100.000 πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω,  με όρια κάτω των 20 περιστατικών στο πρώτο επίπεδο, μεταξύ 20-50 για το δεύτερο επίπεδο, μεταξύ 50-150 για το 3ο επίπεδο και πάνω από 150 για το 4ο επίπεδο.

  • οι θάνατοι ανά 14ημερο ανά εκατομμύριο πληθυσμού με κάτω από 20 περιπτώσεις για το 1ο επίπεδο, μεταξύ 20-40 για το 2ο επίπεδο, μεταξύ 40-100 για το 3ο επίπεδο, και πάνω από 100 για το 4ο επίπεδο

  • οι νοσηλείες σε θάλαμο ή εντατική, ως ποσοστό, σε επίπεδο εβδομάδας ή σε τρέχουσα κυλιόμενη πληρότητα με ανώτατο επίπεδο πάνω από τις 50 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού ή σε κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο μέχρι τις 75 εισαγωγές.

Σε ότι αφορά την ένταση της πανδημίας, υπολογίζεται:

  • Ο αριθμός των περιστατικών ανά 100.000 πληθυσμού σε 14ήμερη βάση, ξεκινώντας το πρώτο επίπεδο μέχρι τα 40 περιστατικά, το 2ο από 40-100, το 3ο από 100-300 και πάνω από 300 η χώρα «κοκκινίζει», και

  • Το ποσοστό θετικότητας στα τεστ, ξεκινώντας με λιγότερο από 2%, το 2ο επίπεδο κυμαίνεται από 2-4%, το 3ο επίπεδο από 4-10% και πάνω από 10% η χώρα μπαίνει στο 4ο και ανώτατο επίπεδο έντασης.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα αφόρητα SMS πίεσης του μετρ του Αχίλλειον στη Γεωργία Μπίτα

Νέες Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση και στην στέγη Γραμμάτων και τεχνών

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Ασύλληπτη τραγωδία στο Παίδων: Νεκρό με εγκαύματα μεταφέρθηκε βρέφος
Με αρκετές μέρες καθυστέρηση μεταφέρθηκε, όπως όλα δείχνουν, στο νοσοκομείο Παίδων το βρέφος 15 μηνών, το οποίο κατέληξε, μετά από εγκαύματα που...
Ασύλληπτη τραγωδία στο Παίδων: Νεκρό με εγκαύματα μεταφέρθηκε βρέφος
Εξετάσεις πιστοποίησης Β2 επιπέδου ΤΠΕ: Πλήρης οδηγός εκπαιδευτικού
Το alfavita.gr ετοίμασε έναν χρήσιμο οδηγό για τις για ψηφιακές εξετάσεις που θα λάβουν χώρα σε Κέντρα Πιστοποίησης (ΚΕ.ΠΙΣ.) σε όλη την Ελλάδα -...
Εξετάσεις πιστοποίησης Β2 επιπέδου ΤΠΕ: Πλήρης οδηγός εκπαιδευτικού
Πανελλήνιες 2021: Ποιες είναι οι φετινές «κομβικές» αλλαγές
Πανελλήνιες 2022: Με ποια κριτήρια η ύλη αντί να παραμείνει στα ίδια επίπεδα προ-κορονοϊού τελικά αυξήθηκε;
Κραυγές αγωνίας για την εξεταστέα ύλη στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις
Πανελλήνιες 2022: Με ποια κριτήρια η ύλη αντί να παραμείνει στα ίδια επίπεδα προ-κορονοϊού τελικά αυξήθηκε;