Αποτελεσματική η χορήγηση αντιικών φαρμάκων για την εποχική γρίπη
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ασθενείς που νοσούν ταυτόχρονα από COVID-19 και γρίπη μεταδίδουν τον ιό SARS-CoV-2 για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με όσους νοσούν μόνο από COVID-19

Η εμπειρική θεραπεία με αντιικά φάρμακα για την εποχική γρίπη συστήνεται για όλους τους ασθενείς με γριπώδη συνδρομή, ιδιαίτερα για όσους έχουν σοβαρά συμπτώματα από το αναπνευστικό και χρήζουν νοσηλείας, για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών αλλά και για μη νοσηλευόμενους ασθενείς με συμπτώματα γρίπης. Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να ακολουθείται και στις περιόδους συνύπαρξης στην κοινότητα των ιών της γρίπης και του SARS-CoV-2. Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι ασθενείς που νοσούν ταυτόχρονα από COVID-19 και γρίπη μεταδίδουν τον ιό SARS-CoV-2 για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με όσους νοσούν μόνο από COVID-19.

Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση 26 τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό JAMA Network Open σύγκρινε τα διαθέσιμα αντιικά φάρμακα για την εποχική γρίπη σε υγιείς ενήλικες όλων των ηλικιών και σε παιδιά. Η ανάλυση συμπεριέλαβε τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες που σύγκριναν αναστολείς της νευραμινιδασής (οσελταμιβίρη, περαμιβίρη, ζαναμιβίρη, λαναμιβίρη) και αναστολείς της ενδονουκλεάσης (μπαλοξαβίρη), με εικονικό φάρμακο. Σκοπός της μελέτης ήταν να απαντήσει στο ερώτημα ποιο από τα διαθέσιμα αντιικά φάρμακα έναντι της εποχιακής γρίπης έχει την καλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορμομπόκη, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτής της μελέτης.

Στη μελέτη αναλύθηκαν συνολικά δεδομένα από 11.897 ασθενείς, με μέση ηλικία τα 32 έτη, 52.9% εκ των οποίων ήταν άνδρες. Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης αναφέρεται ότι όλα τα αντιικά φάρμακα σχετίζονται με στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι του εικονικού φαρμάκου ως προς τη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων της γρίπης. Η ζαναμιβίρη σχετίστηκε με το μικρότερο χρονικό διάστημα από την έναρξη μέχρι την ύφεση των συμπτωμάτων και η μπαλοξαβίρη σχετίστηκε με τη χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών σχετιζόμενων με τη γρίπη και το χαμηλότερο ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών, σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.

Με βάση τα ευρήματα αυτά οι ερευνητές καταλήγουν ότι το αντιικό φάρμακο ζαναμαβίρη θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό σε ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, ενώ σε όσους θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών θα πρέπει να χορηγείται το αντιικό φάρμακο μπαλοξαβίρη.
 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αναδρομικά έως 3.500 ευρώ και αυξήσεις συντάξεων: Ποιοι πληρώνονται

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

λεμονι
Το απόλυτο καλοκαιρινό γλυκό ψυγείου: Λεμόνι, μπισκότα και απόλαυση σε μόλις 10 λεπτά
Δροσερό, ανάλαφρο και πανεύκολο, το γλυκό που θα γίνει η αγαπημένη σου συνήθεια τις ζεστές ημέρες
Το απόλυτο καλοκαιρινό γλυκό ψυγείου: Λεμόνι, μπισκότα και απόλαυση σε μόλις 10 λεπτά
online_agora
Η κρυφή πλευρά των online αγορών: Βλέπεις την ίδια τιμή με όλους τους άλλους;
Πώς οι αλγόριθμοι και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να επηρεάζουν το ποσό που πληρώνεις χωρίς καν να το αντιλαμβάνεσαι
Η κρυφή πλευρά των online αγορών: Βλέπεις την ίδια τιμή με όλους τους άλλους;
θαναος
Υπαρξιακή έρευνα: Για ποια πράγματα μετανιώνουν οι άνθρωποι στο τέλος της ζωής τους
Η ακτινογραφία της ανθρώπινης μεταμέλειας: Οι χαμένες ευκαιρίες και οι ανθρώπινες σχέσεις ζυγίζονται στον τελικό απολογισμό
Υπαρξιακή έρευνα: Για ποια πράγματα μετανιώνουν οι άνθρωποι στο τέλος της ζωής τους
ΕΚΑΒ
Θρίλερ στο κέντρο της Αθήνας – 20χρονη έπεσε από τον 6ο όροφο πολυκατοικίας στο Μοναστηράκι
Συναγερμός στο κέντρο της Αθήνας: Νεαρή κοπέλα έπεσε από τον 6ο όροφο καταστήματος
Θρίλερ στο κέντρο της Αθήνας – 20χρονη έπεσε από τον 6ο όροφο πολυκατοικίας στο Μοναστηράκι