Αφγανιστάν: Τρίτη ημέρα διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν, παρά τη βίαιη καταστολή
Ομάδα Αφγανών γυναικών από συνοικία της δυτικής Καμπούλ διαδήλωσε κατά της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν

Διαδηλωτές βγήκαν για τρίτη συνεχή ημέρα στους δρόμους του Αφγανιστάν σήμερα, παρά τις απόπειρες των Ταλιμπάν να εκφοβίσουν όσους αντιτίθενται στο καθεστώς τους.

Μια ομάδα Αφγανών γυναικών από συνοικία της δυτικής Καμπούλ όπου ζουν κυρίως μέλη της μειονότητας Χαζάρα διαδήλωσε κατά της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Τα βίντεο δείχνουν τις διαδηλώτριες να φωνάζουν «ένα υπουργικό συμβούλιο χωρίς γυναίκες αποτυγχάνει», την ώρα που πραγματοποιούσαν πορεία στην πόλη. Άλλες κρατούσαν ένα πανό που έγραφε «εργασία, παιδεία και ελευθερία».

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν χθες τη μεταβατική κυβέρνησή τους, στην οποία δεν συμμετέχει καμία γυναίκα. Εξάλλου στην κυβέρνηση δεν συμμετέχει και κανένα μέλος της μειονότητας των Χαζάρα, της τρίτης μεγαλύτερης στο Αφγανιστάν, η οποία διώκεται από τους Ταλιμπάν.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν σταματήσει να μεταδίδουν τις διαδηλώσεις, αφότου οι Ταλιμπάν συνέλαβαν για λίγο μια ομάδα δημοσιογράφων που κάλυπτε τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη κατά της παρέμβασης του Πακιστάν στα εσωτερικά του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την Αφγανική Ένωση Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων (AIJA), 14 δημοσιογράφοι --Αφγανοί και αλλοδαποί-- συνελήφθησαν, όμως αφέθηκαν γρήγορα ελεύθεροι.

Επίσης χθες οι ισλαμιστές κατέστειλαν βίαια διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές άλλες πόλεις, περιλαμβανομένων της Χεράτ, της Γάζνι και της Φαϊζαμπάντ.

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και οκτώ άλλοι τραυματίστηκαν από σφαίρες στη δυτική επαρχία Χεράτ, σύμφωνα με τοπικό γιατρό, αφού οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους για να το διαλύσουν.

Ένας αριθμός διαδηλωτών συνελήφθη στη Γάζνι, σημείωσε τοπικός αξιωματούχος.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχάιλ Σαχίν δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ότι όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν ειρηνικές διαδηλώσεις, μπορούν να το πράξουν αφού λάβουν άδεια από τις αρχές.

Ο Σαχίν ισχυρίστηκε ότι οι διαδηλωτές υβρίζουν τους ηγέτες τους προκειμένου να «πυροδοτήσουν διαμάχες».

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ινδονησια
Τραγικός θάνατος στο Μπαλί: Φοιτήτρια λιμοκτόνησε ακολουθώντας ακραίο φρουταριανισμό
Η ιστορία της Karolina Krzyzak προειδοποιεί για τους κινδύνους όταν οι διατροφικές τάσεις συνδυάζονται με ψυχικές διαταραχές
Τραγικός θάνατος στο Μπαλί: Φοιτήτρια λιμοκτόνησε ακολουθώντας ακραίο φρουταριανισμό
ταξη
Επιστροφή στα θρανία: Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά το Πάσχα 2026
Μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στη μάθηση τη Δευτέρα 20 Απριλίου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές για την επανέναρξη των...
Επιστροφή στα θρανία: Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά το Πάσχα 2026
αστυνομικη βια
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Φοιτητές καταγγέλλουν «κρεσέντο καταστολής» στις εστίες
Ένταση και καταστολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Ο Σύλλογος Εστιακών υπερασπίζεται τον χώρο κοινωνικοποίησης και πολιτισμού
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Φοιτητές καταγγέλλουν «κρεσέντο καταστολής» στις εστίες