mikis theodorakis oropos fylakes
Σε ενέργειες που θα διασφάλιζαν ότι θα ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων όπως το επιθυμούσε είχε προχωρήσει ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο μουσικοσυνθέτης αναφέρει ότι επιθυμία του είναι να ταφεί στη γενέτειρα του πατέρα του, όπου βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης σε επιστολή του το 2013 προς τον τότε δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, επανέλαβε, τη επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπου βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος με τους γονείς και τον αδελφό του.

Το περιεχόμενο επιστολής, γνωστοποίησε σήμερα, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ειδικότερα, ο κ. Σημανδηράκης επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας γνωστοποιήσουμε επιστολή, την οποία έχει λάβει ο Δήμος Χανίων με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στις 5/2/2013, η οποία απευθύνεται στον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη από τον Μίκη Θεοδωράκη. Η επιστολή αυτή δημοσιοποιείται με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη, στην οικογένεια και στους οικείους του θανόντος και περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την επιθυμία, που είχε σχετικά με τον τόπο τέλεσης της ταφής του. Θεωρώ θεσμική και ηθική υποχρέωση ως δήμαρχος Χανίων να τιμήσουμε την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, που δεν ήταν άλλη από το να ταφεί εδώ στα Χανιά».

Η επιστολή του Μίκη

«Αγαπητέ μου δήμαρχε σας γράφω σήμερα για ένα πολύ σοβαρό προσωπικό μου θέμα το οποίο και γνωρίζεται. Όπως σας είχα ενημερώσει και σε πρόσφατες προφορικές μας συζητήσεις, τελευταία επιθυμία μου είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων, γενέτειρας του πατέρα μου στο οποίο βρίσκονται ήδη, οι γονείς και ο αδελφός μου.

Όπως επίσης γνωρίζεται στο κοιμητήριο αυτό που έχει παραχωρηθεί από τον τότε δήμο Κυδωνίας τάφος ο οποίος έχει σύμφωνα με οδηγίες αποπερατωθεί.

Επειδή η οικογένεια μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει ο κάθε ένας να αποφασίζει για την τύχη του σώματος του στο πλαίσιο της νομιμότητας πάντα και το ίδιο το Σύνταγμα, κατοχυρώνει την προσωπικότητα του, έχω αναθέσει στον φίλο μου Γιώργο Αγοραστάκη και στη γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από εσάς όταν έλθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ότι μπορείτε ως αρμόδιος δήμαρχος, αφού το προαναφερόμενο κοιμητήριο, υπάγεται πλέον στον Δήμο Χανίων, ώστε η τελευταία επιθυμία μου να κατασχίσει οποιαδήποτε αντίθεση και να πραγματοποιηθεί.

Τέλος θα σας παρακαλέσω, αν την εποχή εκείνη έχετε κάποιο άλλο αξίωμα να ενημερώσετε τον τότε δήμαρχο Χανίων για την επιστολή αυτή.

Σας ευχαριστώ θερμά. Μίκης Θεοδωράκης».

Στην επιστολή του, ο Μίκης Θεοδωράκης, εξομολογείται πως η οικογένειά του διαφωνεί με την απόφασή του και καλεί τον τότε δήμαρχο να φροντίσει ώστε να πραγματοποιηθεί η τελευταία του αυτή επιθυμία. Άρα, η διαφωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια και αυτός φαίνεται πως ήταν ο λόγος που ζήτησε που ζήτησε από τρεις ακόμα ανθρώπους, τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την επί σειρά ετών πιστή γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον στενό του φίλο από την Κρήτη Γιώργο Αγοραστάκη να φροντίσουν για την τελευταία του επιθυμία.

Γιατί όμως ο Μίκης ήθελε να ταφεί στα Χανιά;

Λίγα χρόνια πριν στείλει την επιστολή του ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης, το 2010, σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Στα Άκρα” και τη Βίκυ Φλέσσα τον Ιανουάριο του 2010, είχε αναφέρει τον λόγο που η επιθυμία του είναι να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στον Γαλατά Χανίων.

«Δεν τις ξεπερνάμε τις απώλειες. Έχω μία έλλειψη πολύ μεγάλη, μου λείπουν πολύ (σ.σ. οι γονείς μου και ο αδελφός μου). Έχω τόση μεγάλη ανάγκη την “παρουσία” τους. Το τέλος μου θέλω να είναι στον Γαλατά, για να είμαστε όλοι μαζί» είχε πει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Παράλληλα η Νίτσα Λουλέ, σύζυγος του αδελφού του Γιάννη Θεοδωράκη,  υποστήριξε ότι ο εμβληματικός Έλληνας μουσικοσυνθέτης στην κηδεία του αδελφού του Γιάννη, όταν είδε τον τάφο του αδελφού του είπε χαρακτηριστικά: ”Εγώ εδώ δε χωράω. Και όντως δε χωρούσε, γιατί το φέρετρο στριμώχτηκε κατά κάποιο τρόπο για να μπει. Και αγόρασε τάφο. Και το έκανε αυτό γιατί εκεί ήθελε να πάει".

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα