agriogourouno
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακάλεσε την απόφαση του δασαρχείου Πεντέλης - «Εκτελεστικό απόσπασμα» σε συνεργασία με τον κυνηγετικό σύλλογο Αμαρουσίου με σκοπό να μειωθεί ο πληθυσμός αγριόχοιρων ήθελε να οργανώσει το δασαρχείο

Ακυρώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η απόφαση του δασαρχείου Πεντέλης, σύμφωνα με την οποία προγραμματιζόταν για την Τρίτη 31 Αυγούστου η έναρξη κυνηγιού αγριόχοιρων. Το «εκτελεστικό απόσπασμα» του δασαρχείου Πεντέλης, σε συνεργασία με τον κυνηγετικό σύλλογο Αμαρουσίου είχε σκοπό να μειώσει τον πληθυσμό αγριόχοιρων.

Την εν λόγω απόφαση του υπουργείου, επηρέασαν οι σφοδρές αντιδράσεις από φιλοζωικούς συλλόγους αλλά και οι αντιδράσεις των δήμων Διονύσου και Πεντέλης.

Επιπλέον, 176 φιλοζωiκές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκατοντάδες πολίτες, έθεσαν αίτημα να ακυρωθεί το «εκτελεστικό απόσπασμα», που θα θανάτωνε αγριογούρουνα, με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά.

Σύμφωνα με το Δασαρχείο, στην παρούσα χρονική περίοδο θα εντατικοποιηθεί το μέτρο της παγίδευσης των αγριόχοιρων με ήπιο τρόπο εντός του οικιστικού ιστού σε κλωβούς και η άμεση απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον από όπου προήλθαν.

Αποστασιοποίηση από την απόφαση του δασαρχείου

Έπειτα από τον Δήμο Διονύσου αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση του Δασαρχείου και ο Δήμος Πεντέλης τονίζοντας πως «Το κυνήγι απαγορεύεται και θα απαγορεύεται στο Δήμο Πεντέλης»

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Περιφέρεια Αττικής που ήταν αντίθετη με την απόφαση του δασαρχείου τονίζοντας πως στο ζήτημα που έχει ανακύψει λόγω του υπερβάλλοντος αριθμού των αγριόχοιρων, κυρίως σε περιοχές της Ανατ. Αττικής, η Περιφέρεια Αττικής τοποθετείται ενάντια στην θανάτωση των ανυπεράσπιστων ζώων και υπέρ των εναλλακτικών μεθόδων μείωσης του πληθυσμού τους, όπως η μετακίνησή τους και η προστασία του ορεινού οικοσυστήματος του Πεντελικού όρους.

Παράλληλα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το δασαρχείο Πεντέλης δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των αγριόχοιρων, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το ποιο είναι το κριτήριο, σύμφωνα με το οποίο προχώρησε σε μια τέτοια ανακοίνωση περί θανάτωσης ζώων. 

Συν τοις άλλοις, ο κ. Αμυράς ανέφερε πως στην περιοχή είχαν αιχμαλωτιστεί ήδη δέκα αγριογούρουνα, τα περισσότερα από τα οποία απελευθερώθηκαν στην Πάρνηθα. Σημαντικό προς αναφορά είναι το γεγονός πως η μετακίνηση των αγριόχοιρων σε άλλη περιοχή προαπαιτεί επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή σε άλλους πληθυσμούς που διαβιούν εκεί και στη βιοποικιλότητά της. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή δεν έγινε κάτι από τα παραπάνω. 

Επιπλέον, η απόφαση του υπουργείου για την απαγόρευση του κυνηγιού δεν ικανοποίησε το αίτημα περιβαλλοντικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, που ζήτησαν να απαγορευθεί το κυνήγι στις περιοχές αυτές για τουλάχιστον 5 έτη στις καμένες περιοχές. Ακόμη, ζητούσε την απαγόρευση του κυνηγιού στην περίμετρο των καμένων περιοχών σε προτεινόμενη ακτίνα 20 χιλιομέτρων, ανάλογα και με τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε περιοχής και, επιπλέον, στο σύνολο της έκτασης της Εύβοιας με σκοπό την ανάκαμψη της ορνιθοπανίδας.

Η ανακοίνωση του Δήμου Διονύσου

Επισυνάπτεται έγγραφο του Δασαρχείου Πεντέλης, σύμφωνα με το οποίο αναστέλλεται η δράση δίωξης αγριόχοιρων που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη 31/8 στους Δήμους Διονύσου και Κηφισιάς.

Στο ίδιο έγγραφο, το Δασαρχείο τονίζει μεταξύ άλλων ότι "Η Υπηρεσία μας θα επανεξετάσει την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου για την αποτροπή διέλευσης ή παραμονής αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών σε κατοικημένες περιοχές και πλησίον του οδικού δικτύου, καθόσον από την έκταση που θα λάμβανε χώρα η δράση την 31-8-21, μεταφέρεται πληθυσμός σε αυτές. Στην παρούσα χρονική περίοδο θα εντατικοποιηθεί το μέτρο της παγίδευσης των αγριόχοιρων εντός του οικιστικού ιστού σε κλωβούς και απελευθέρωσής των στο περιβάλλον από όπου προήλθαν, μέτρο που ούτως η άλλως είναι σε εξέλιξη και έχει υλοποιηθεί στο παρελθόν".

screenshot_5.png
screenshot_6.png

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την αλλαγή στάσης του Δασαρχείου, σε συνέχεια της Ανακοίνωσης διαμαρτυρίας του Δήμου Διονύσου (δείτε την ΕΔΩ) αλλά και των αντιδράσεων φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών, που προκάλεσε την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, σύμφωνα με την οποία αποτρέπεται το ενδεχόμενο θανάτωσης αθώων ζώων. Είναι προφανές ότι μια τέτοια αποτρόπαια πράξη κανείς νοήμων πολίτης δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί και γι'αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Η ανακοίνωση του Δήμου Πεντέλης

Το κυνήγι απαγορεύεται και θα απαγορεύεται στο Δήμο Πεντέλης

Στο Δήμο Πεντέλης απαγορεύεται το κυνήγι εδώ και πολλά χρόνια και δεν υπάρχει καμία πρόθεση επαναφοράς του.

Δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας, το οποίο αναφέρεται σε απόφαση του Δασαρχείου Πεντέλης σχετικά με τη λήψη μέτρων για τα αγριογούρουνα, που εμφανίστηκαν στην Εκάλη και στο Διόνυσο, και στο οποίο αναφέρθηκε, εκ παραδρομής, ο Δήμος Πεντέλης διορθώθηκε από τους διαχειριστές της Ιστοσελίδας, μετά από παρέμβασή μας.

Ο Δήμος Πεντέλης, δεν έχει καμία ανάμειξη στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης του Δασαρχείου, ούτε υπήρξε αποδέκτης της, ούτε καν με τη μορφή της κοινοποίησης. Η προστασία του ορεινού οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας, της χλωρίδας και της πανίδας του Πεντελικού όρους είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη.

Με πληροφορίες από την Efsyn

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...