golearn-engl_970-250
agriogourouno
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακάλεσε την απόφαση του δασαρχείου Πεντέλης - «Εκτελεστικό απόσπασμα» σε συνεργασία με τον κυνηγετικό σύλλογο Αμαρουσίου με σκοπό να μειωθεί ο πληθυσμός αγριόχοιρων ήθελε να οργανώσει το δασαρχείο

Ακυρώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η απόφαση του δασαρχείου Πεντέλης, σύμφωνα με την οποία προγραμματιζόταν για την Τρίτη 31 Αυγούστου η έναρξη κυνηγιού αγριόχοιρων. Το «εκτελεστικό απόσπασμα» του δασαρχείου Πεντέλης, σε συνεργασία με τον κυνηγετικό σύλλογο Αμαρουσίου είχε σκοπό να μειώσει τον πληθυσμό αγριόχοιρων.

Την εν λόγω απόφαση του υπουργείου, επηρέασαν οι σφοδρές αντιδράσεις από φιλοζωικούς συλλόγους αλλά και οι αντιδράσεις των δήμων Διονύσου και Πεντέλης.

Επιπλέον, 176 φιλοζωiκές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκατοντάδες πολίτες, έθεσαν αίτημα να ακυρωθεί το «εκτελεστικό απόσπασμα», που θα θανάτωνε αγριογούρουνα, με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά.

Σύμφωνα με το Δασαρχείο, στην παρούσα χρονική περίοδο θα εντατικοποιηθεί το μέτρο της παγίδευσης των αγριόχοιρων με ήπιο τρόπο εντός του οικιστικού ιστού σε κλωβούς και η άμεση απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον από όπου προήλθαν.

Αποστασιοποίηση από την απόφαση του δασαρχείου

Έπειτα από τον Δήμο Διονύσου αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση του Δασαρχείου και ο Δήμος Πεντέλης τονίζοντας πως «Το κυνήγι απαγορεύεται και θα απαγορεύεται στο Δήμο Πεντέλης»

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Περιφέρεια Αττικής που ήταν αντίθετη με την απόφαση του δασαρχείου τονίζοντας πως στο ζήτημα που έχει ανακύψει λόγω του υπερβάλλοντος αριθμού των αγριόχοιρων, κυρίως σε περιοχές της Ανατ. Αττικής, η Περιφέρεια Αττικής τοποθετείται ενάντια στην θανάτωση των ανυπεράσπιστων ζώων και υπέρ των εναλλακτικών μεθόδων μείωσης του πληθυσμού τους, όπως η μετακίνησή τους και η προστασία του ορεινού οικοσυστήματος του Πεντελικού όρους.

Παράλληλα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το δασαρχείο Πεντέλης δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των αγριόχοιρων, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το ποιο είναι το κριτήριο, σύμφωνα με το οποίο προχώρησε σε μια τέτοια ανακοίνωση περί θανάτωσης ζώων. 

Συν τοις άλλοις, ο κ. Αμυράς ανέφερε πως στην περιοχή είχαν αιχμαλωτιστεί ήδη δέκα αγριογούρουνα, τα περισσότερα από τα οποία απελευθερώθηκαν στην Πάρνηθα. Σημαντικό προς αναφορά είναι το γεγονός πως η μετακίνηση των αγριόχοιρων σε άλλη περιοχή προαπαιτεί επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή σε άλλους πληθυσμούς που διαβιούν εκεί και στη βιοποικιλότητά της. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή δεν έγινε κάτι από τα παραπάνω. 

Επιπλέον, η απόφαση του υπουργείου για την απαγόρευση του κυνηγιού δεν ικανοποίησε το αίτημα περιβαλλοντικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, που ζήτησαν να απαγορευθεί το κυνήγι στις περιοχές αυτές για τουλάχιστον 5 έτη στις καμένες περιοχές. Ακόμη, ζητούσε την απαγόρευση του κυνηγιού στην περίμετρο των καμένων περιοχών σε προτεινόμενη ακτίνα 20 χιλιομέτρων, ανάλογα και με τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε περιοχής και, επιπλέον, στο σύνολο της έκτασης της Εύβοιας με σκοπό την ανάκαμψη της ορνιθοπανίδας.

Η ανακοίνωση του Δήμου Διονύσου

Επισυνάπτεται έγγραφο του Δασαρχείου Πεντέλης, σύμφωνα με το οποίο αναστέλλεται η δράση δίωξης αγριόχοιρων που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη 31/8 στους Δήμους Διονύσου και Κηφισιάς.

Στο ίδιο έγγραφο, το Δασαρχείο τονίζει μεταξύ άλλων ότι "Η Υπηρεσία μας θα επανεξετάσει την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου για την αποτροπή διέλευσης ή παραμονής αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών σε κατοικημένες περιοχές και πλησίον του οδικού δικτύου, καθόσον από την έκταση που θα λάμβανε χώρα η δράση την 31-8-21, μεταφέρεται πληθυσμός σε αυτές. Στην παρούσα χρονική περίοδο θα εντατικοποιηθεί το μέτρο της παγίδευσης των αγριόχοιρων εντός του οικιστικού ιστού σε κλωβούς και απελευθέρωσής των στο περιβάλλον από όπου προήλθαν, μέτρο που ούτως η άλλως είναι σε εξέλιξη και έχει υλοποιηθεί στο παρελθόν".

screenshot_5.png
screenshot_6.png

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την αλλαγή στάσης του Δασαρχείου, σε συνέχεια της Ανακοίνωσης διαμαρτυρίας του Δήμου Διονύσου (δείτε την ΕΔΩ) αλλά και των αντιδράσεων φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών, που προκάλεσε την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, σύμφωνα με την οποία αποτρέπεται το ενδεχόμενο θανάτωσης αθώων ζώων. Είναι προφανές ότι μια τέτοια αποτρόπαια πράξη κανείς νοήμων πολίτης δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί και γι'αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Η ανακοίνωση του Δήμου Πεντέλης

Το κυνήγι απαγορεύεται και θα απαγορεύεται στο Δήμο Πεντέλης

Στο Δήμο Πεντέλης απαγορεύεται το κυνήγι εδώ και πολλά χρόνια και δεν υπάρχει καμία πρόθεση επαναφοράς του.

Δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας, το οποίο αναφέρεται σε απόφαση του Δασαρχείου Πεντέλης σχετικά με τη λήψη μέτρων για τα αγριογούρουνα, που εμφανίστηκαν στην Εκάλη και στο Διόνυσο, και στο οποίο αναφέρθηκε, εκ παραδρομής, ο Δήμος Πεντέλης διορθώθηκε από τους διαχειριστές της Ιστοσελίδας, μετά από παρέμβασή μας.

Ο Δήμος Πεντέλης, δεν έχει καμία ανάμειξη στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης του Δασαρχείου, ούτε υπήρξε αποδέκτης της, ούτε καν με τη μορφή της κοινοποίησης. Η προστασία του ορεινού οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας, της χλωρίδας και της πανίδας του Πεντελικού όρους είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη.

Με πληροφορίες από την Efsyn

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Κουίζ: Ποιος ζητάει από την Κυβέρνηση αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο ώστε να μπορεί να απολύει τους ακατάλληλους εκπαιδευτικούς
Πολλοί προύχοντες της δημοσιογραφίας «τζημεροβελοπουλοσυναγωνίζονται» ποιος, με το μανδύα της δημοσιογραφικής τάχα κριτικής, θα ρίξει πιο πολύ...
Κουίζ: Ποιος ζητάει από την Κυβέρνηση αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο ώστε να μπορεί να απολύει τους ακατάλληλους εκπαιδευτικούς
Σχολεία: Κλίμα ανησυχίας στους εκπαιδευτικούς για μετακινήσεις σε άλλα σχολεία
Τι θα κάνουν οι  αναπληρωτές  διευθυντές  στο σχολείο τους όταν αναλάβουν υπηρεσία οι νέοι διευθυντές σχολείων αφού λόγω της προσωρινής τους θέσης...
Σχολεία: Κλίμα ανησυχίας στους εκπαιδευτικούς για μετακινήσεις σε άλλα σχολεία
antipolemiki
77 χρόνια από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα-Ναγκασάκι: Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
«Τιμούμε τα θύματα του πυρηνικού εγκλήματος των ΗΠΑ. Με τους λαούς αγωνιζόμαστε ενάντια στον όλεθρο και την πυρηνική τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών» -...
77 χρόνια από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα-Ναγκασάκι: Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη