zisis-mamouris
Επιστολή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητή Ζήση Μαμούρη

Το τελευταίο διάστημα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμβάλλει ενεργά, με ομάδα εθελοντών, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε τη Βόρειο Εύβοια.

Στο πλαίσιο αυτό το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει διαμορφώσει προτάσεις δράσεων και λύσεων υποστήριξης των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις έχουν ήδη διαβιβαστεί από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήση Μαμούρη σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και έχουν ήδη προγραμματιστεί και δια ζώσης συναντήσεις μέσα στις επόμενες μέρες προκειμένου να συντονιστεί η υλοποίηση αυτών των δράσεων. 

Παρακάτω, η επιστολή του Προέδρου του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού Καθηγητή Ιωάννη Παπαδόπουλου, ελπίζοντας ότι η συμβολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα είναι ουσιαστική στην αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών της Β. Εύβοιας.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Πρύτανη,

μετά την εξαιρετική πρωτοβουλία-πρόσκληση που απευθύνατε προς τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας να προτείνουν δράσεις και λύσεις υποστήριξης των πυρόπληκτων περιοχών της Βορείου Ευβοίας, ώστε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πολυπαραγοντικής καταστροφής, από τις πρώτες ημέρες (7.8.2021) το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού σε σχετική ανάρτηση πήρε θέση για τον «επανασχεδιασμό της πολιτικής πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών – Η επόμενη μέρα…» https://fwsd.uth.gr/epanasxediasmos_dasikon_pyrkagion/.

Στη συνέχεια, μέσα από διαρκείς επικοινωνίες και ανταλλαγή απόψεων αρκετών μελών του Τμήματός μας, καταγράφτηκαν σε πρώτο στάδιο ορισμένες δράσεις που μπορεί να αναλάβουν αφιλοκερδώς μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ), ανάλογα με το γνωστικό τους αντικείμενο, κάτω από τη γενικότερη συμβολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την αποκατάσταση του δασικού και αγροτικού περιβάλλοντος της Β. Ευβοίας, τις οποίες και αναφέρουμε στη συνέχεια:

 1.    Συνολική οικονομική αποτίμηση των καταστροφών της πυρκαγιάς (οικονομία - περιβάλλον - κοινωνία) – με αναλύσεις κόστους – οφέλους για τις προτάσεις του νέου παραγωγικού μοντέλου και της αναπτυξιακής δομής της περιοχής. Η αποτίμηση αυτή αναμένεται να υποστηρίξει την Ειδική Επιτροπή για την ανασυγκρότηση της Β. Ευβοίας που θα συσταθεί από τον Πρωθυπουργό υπό την καθοδήγηση του κ. Στ. Μπένου.

 2.    «Υιοθεσία» δασικής περιοχής στη Β. Εύβοια από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το Τμήμα ΔΕΞΥΣ μπορεί να συμβάλει στον συντονισμό δράσεων αποκατάστασης (καθαρισμοί, υλοτομίες κ.λπ.) στις περιοχές αυτές, μετά από κατάλληλη μελέτη. Επιπλέον, η έκταση αυτή θα μπορεί να αξιοποιηθεί μέσα από πρότυπη διαχείριση και για τη διεξαγωγή έρευνας, πειραμάτων και την εφαρμογή καινοτόμων διαδικασιών, αλλά και δράσεων ενημέρωσης κλπ. Η «υιοθεσία» της περιοχής μπορεί πιθανόν να υλοποιηθεί και με τη συμμετοχή και συνεργασία άλλων Ιδρυμάτων, φορέων, οργανισμών κ.λπ., με τους οποίους το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορεί να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας.

 3.    Το Τμήμα ΔΕΞΥΣ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ξύλου Επίπλου και Ξύλινης Συσκευασίας, μπορεί επίσης να έχει έναν συντονιστικό ρόλο σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης προσφορών βιομηχανιών ξύλου & επίπλου που επιθυμούν ήδη να συνεισφέρουν προς την κατεύθυνση αυτή. 

 4.    Σύνταξη μελέτης αξιοποίησης των καμένων κορμών για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και αξιοποίηση αυτών από τις ελληνικές βιομηχανίες ξύλου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και προϊόντων ξύλου, καθώς τα δέντρα έχουν μεν νεκρωθεί από τη φωτιά αλλά έχουν καεί μόνο επιφανειακά. Φυσικά, ένα μέρος αυτών θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία κλαδοπλεγμάτων και ξύλινων φραγμάτων για τα αντιπλημμυρικά έργα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

 5.    Σύνταξη μελέτης ανασύστασης της εκτατικής κτηνοτροφίας (απογραφή της παρούσας κατάστασης, βραχυπρόθεσμος και μεσοπρόθεσμος επανασχεδιασμός της βόσκησης, ανασύσταση λιβαδιών, εξεύρεση εκτάσεων για βόσκηση π.χ. με τη δημιουργία δημοτικών ξηρικών βοσκόμενων λειμώνων κ.λπ.). Αντίστοιχες μελέτες μπορούν να γίνουν για τη ρητινοπαραγωγή και τη μελισσοκομία σε συνεργασία και με άλλα Τμήματα του Π.Θ.

 6.    Σύνταξη μελέτης δημιουργίας αγροδασικών συστημάτων (δασογεωργικών, δασολιβαδικών, αγροδασολιβαδικών) για την πολυλειτουργική διαχείριση και αξιοποίηση του αγροτικού και δασικού χώρου. 

 7.    Παροχή τεχνογνωσίας παραγωγής κατάλληλου φυτευτικού υλικού για την αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων (συλλογή σπόρων από δένδρα της περιοχής /προχειρισμοί σπόρων για την παραγωγή μεταφυτευτού υλικού/ προχειρισμοί φυταρίων για αύξηση της μεταφυτευτικής επιτυχίας.  Οικοσυστημικές προσεγγίσεις αποκατάστασης των περιοχών.

 8.    Πρόταση προγραμματισμού διεξαγωγής εθνικών και διεθνών Συνεδρίων στη Β. Εύβοια από οποιαδήποτε Σχολή ή Τμήμα του ΠΘ, αλλά και σε συνεργασία με άλλα Τμήματα/ Πανεπιστήμια/ Ερευνητικά Κέντρα/ άλλους φορείς, ώστε μέσω του συνεδριακού τουρισμού να τονωθεί η τοπική οικονομία. 

 9.    Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για πυρόπληκτους, κάτω από την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και συγκέντρωση χρηματικού ποσού από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και φοιτητών και αποφοίτων σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό που θα δημιουργηθεί από το Π.Θ. για την παροχή ουσιαστικής βοήθειας και συγκεκριμένο κοινωφελή σκοπό (θα καθοριστεί σε συνεργασία με τους Δήμους της Β. Ευβοίας).

 10.    Στα πλαίσια του υπογεγραμμένου από το 2019 μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προτείνεται η ενεργοποίηση δράσεων σε θέματα προστασίας και διαχείρισης φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής, τοπικής ανάπτυξης κ.λπ.
Είμαστε στη διάθεσή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ώστε να υλοποιήσουμε αφιλοκερδώς τις παραπάνω δράσεις μας, αλλά να συμβάλλουμε και σε άλλες με συναδέλφους άλλων Τμημάτων του Παν/μίου Θεσσαλίας, ώστε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην αποκατάσταση των καταστροφών της Β. Ευβοίας και στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας».

Σημειώνεται ότι από τις πρώτες ημέρες της καταστρεπτικής πυρκαγιάς στη Β. Εύβοια, ομάδα εθελοντών φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βρέθηκαν σε όλα τα χωριά της πληγείσας περιοχής και συνέβαλαν καθοριστικά με δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και στήριξη παιδιών, βοήθεια σε μεγάλους, διανομή τροφίμων, ρούχων, ζωοτροφών, με αλληλεγγύη και προσφορά. 

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετές ακόμη πρωτοβουλίες της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα αναληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες για την ουσιαστική συμβολή του και την ενίσχυση της αποκατάστασης της Β. Ευβοίας.

    

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα