pyrkagia fotia
George Vitsaras / SOOC
Σε πύρινο κλοιό ξανά η Αττική - Δύσκολη η κατάσταση στα Βίλια - «Μάχη» με τη φωτιά και στην Κερατέα

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά στα Βίλια που σαρώνει πευκοδάσος έως τις παρυφές του Όρους Πατέρα. Καλύτερη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην Κερατέα, όπου όμως συνεχίζεται η «μάχη» με τις φλόγες.

Δύσκολη η κατάσταση στα Βίλια

Ιδιαίτερα στα Βίλια, η νύχτα αναμένεται να είναι μεγάλη, καθώς τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης αποσύρθηκαν και ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή. Παράλληλα, τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι πλέον δύο, ενώ καταβάλλονται τιτάνιες προσπάθειες προκειμένου η πύρινη λαίλαπα να μην πλησιάσει στο Πόρτο Γερμενό.

Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής τονίζουν ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν και να επιχειρήσουν οι επίγειες δυνάμεις στις δύσβατες πλαγιές και χαράδρες της περιοχής, αφού όπως επισημαίνουν ουδέποτε έγιναν έργα στην περιοχή για την διάνοιξη ζωνών και δασικών δρόμων, ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν.

Ήδη έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Βενίζα, Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγία Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι.

Στόχος είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις να εμποδίσουν την φωτιά να επεκταθεί στο Όρος Πατέρα, όπου πλέον θα είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων (4) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 9 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

«Μάχη» με τις φλόγες στην Κερατέα

Στην Κερατέα, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί του Π.Σ., η εικόνα είναι λίγο καλύτερη αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα, ενώ η επέκταση της φωτιάς στον εθνικό δρυμό Σουνίου φαίνεται να ανακόπτεται.

Οι αξιωματικοί, δεδομένου ότι εξασθενούν και οι άνεμοι, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά και να την κρατήσουν τη νύχτα, ώστε το πρωί να μπορέσουν να την ελέγξουν με την βοήθεια των εναέριων μέσων που θα πετάξουν ξανά με το πρώτο φως. Σημειώνεται ότι από την πυρκαγιά στην Κερατέα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αρκετά σπίτια στους οικισμούς που εκκενώθηκαν ή ήταν διάσπαρτα στην περιοχή.

Επίσης είναι σε εξέλιξη οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και της Κρατικής Ασφάλειας για την εξακρίβωσης των αιτίων της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχουν ενδείξεις και μαρτυρίες για εμπρησμό.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν, 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών (3) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 11 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού και 2 Ε/Π από τη Ρωσία.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

«Έχουμε ενδείξεις για εμπρησμό» καταγγέλλει ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το απόγευμα της Δευτέρας ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, τονίζει ότι, υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να οριοθετηθεί η φωτιά, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της», δήλωσε ο κ. Στάθης και πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, αλλά κατακαίει το δάσος μας, στο οποίο τριάντα χρόνια τώρα δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες».

Για εμπρησμό σε ό,τι αφορά τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στη θέση Μαρκάτι της Κερατέας, έκανε λόγο και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Live η εξέλιξη των πυρκαγιών

Παράλληλα, μέσω δορυφόρου η εφαρμογή Zoom Earth καταγράφει σε ζωντανή μετάδοση την εξέλιξη των μεγάλων πυρκαγιών που καίνε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Τα δύο πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν το πρωί της Δευτέρας σε Βίλια και Κερατέα.

Δείτε εδώ την εξέλιξη των πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα