Σε πύρινο κλοιό η χώρα για 4η ημέρα - Ανυπολόγιστες ζημιές - Ένας νεκρός
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ | INTIME
Καίγονται Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα - Νέα μεγάλη αναζωπύρωση στην Βαρυμπόμπη - Καταστράφηκαν περιουσίες - Έχασε τη ζωή του κάτοικος στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Κρανίου τόπος η χώρα με τις πυρκαγιές να καίνε ανεξέλεγκτα για τέταρτη ημέρα. Κατοικίες τυλίγονται στις φλόγες η μία μετά την άλλη, πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες με κίνδυνο της ζωής τους και μια ανυπολόγιστη ζημιά στο οικοσύστημα. 

Μια νέα αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, σημειώθηκε το απόγευμα πάνω από το αεροδρόμιο Τατοΐου. Αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωση σε Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες καθώς η φωτιά κατευθυνόταν απειλητικά προς τον οικισμό. 

Ένας 38χρονος έχασε την ζωή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ήταν κάτοικος της περιοχής και πήγε εθελοντικά να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς. Μόλις ανέβηκε στην μοτοσικλέτα του, ένα κομμάτι από κολώνα της ΔΕΗ που είχε καεί, υποχώρησε και έπεσε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου παρά την προσπάθεια που έκαναν οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Από Κρυονέρι, Δροσοπηγή και Αφίδνες, 9 άτομα μεταφέρθηκαν χθες στα Νοσοκομεία ΚΑΤ, Σεισμανόγλειο, Ιπποκράτειο και 251 ΓΝΑ. Εξ αυτών ένας πυροσβέστης τραυματίας στο 251 ΓΝΑ, 5 άτομα με εγκαύματα στο ΚΑΤ, δύο εκ των οποίων διασωληνώθηκαν και ένας αποχώρησε μετά την παροχή Πρώτων Βοηθειών και τρία ακόμα άτομα που νοσηλεύονται με αναπνευστικά σε Σεισμανόγλειο και Ιπποκράτειο αντίστοιχα.

Αττική 

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα βασιλικά κτήματα της Πάρνηθας, παραμένει εντελώς ανεξέλεγκτη και επιχειρούν 450 άντρες της Πυροσβεστικής με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Στην περιοχή επιχειρούν και οι 83 πυροσβέστες από την Γαλλία.

Κρυονέρι

Η φωτιά στην Δροσοπηγή, που βρίσκεται ανάμεσα στο Κρυονέρι και τις Αφίδνες, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Λίγο μετά το μεσημέρι  η φωτιά μπήκε στο Κρυονέρι και ξεκίνησε να καίει τα πρώτα σπίτια. 

Πευκόφυτο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το μέτωπο της πυρκαγιάς προς τον Άγιο Στέφανο το οποίο έχει εξαπλωθεί νότια και αφού καίει μέσα στον οικισμό Πευκόφυτο έχει φτάσει στις παρυφές της Σταμάτας σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική. Νέο μήνυμα με εντολή εκκένωση σε Σταμάτα και Ροδόπολη. 

Πριν λίγη ώρα αναρτήθηκε ανακοίνωση από τον Δήμο Διονύσου για προληπτική εκκένωση της περιοχή της Σταμάτας και της Αμυγδαλέζας.

Θρακομακεδόνες

Η αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη είχε ως αποτέλεσμα η πυρκαγιά να κινείται προς τους Θρακομακεδόνες.

Εκκενώθηκε το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα λόγω της φωτιά στους Θρακομεκεδόνες, καθώς το πύρινο μέτωπο κινείται προς τη Μαλακάσα.

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, το οποίο εκκενώθηκε.

Η εκκένωση θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Άνω Λιόσια

Το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά στα Άνω Λιόσια και κινείται προς την Πετρούπολη. Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή ωστόσο γίνεται μάχη να ελεγχθεί η πυρκαγιά πριν νυχτώσει. Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεσή της 25 πυροσβέστες με δώδεκα οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Σούνιο

Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στο 67ο χιλιόμετρο Αθηνών – Σουνίου μετά τα Λεγραινά, η οποία καίει χαμηλή βλάστηση και σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν απειλεί προς το παρόν κατοικημένη περιοχή.
Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Λόγω της φωτιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών Σουνίου από το ύψος του καταστήματος MARIDA SEA FOOD RESTAURANT έως το ναό του Ποσειδώνα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στερεά Ελλάδα

Φωκίδα

Ένα μέτωπο τεραστίων διαστάσεων έχει δημιουργηθεί στη Φωκίδα καθώς πλέον όλο και περισσότερες περιοχές τυλίγονται στις φλόγες, ενώ την ίδια στιγμή καλούνται οι κάτοικοι να εκκενώσουν ακόμη και παραλιακές ζώνες.    

Η φωτιά κινείται με ταχύτητα μετά την Ερατεινή και πριν λίγο ζητήθηκε να εκκενωθούν ο Πάνορμος και ο Όρμος Λεμονιάς που βρίσκονται σε μία ευθεία στα 5 χιλιόμετρα από την Ερατεινή, ενώ συγχρόνως ζητούν να εκκενωθούν και οι Άγιοι Πάντες.   

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι βρίσκονται στην περιοχή πήραν μήνυμα από το 112 που τους ζητάει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και την περιοχή με κατεύθυνση προς την Ιτέα.

Εύβοια

Εκκενώνεται η Λίμνη Ευβοίας καθώς οι φωτιά επέστρεψαν και πάλι πίσω, ενώ ήδη απομακρύνονται πολίτες με πλωτά μέσα, καθώς δεν υπάρχει καμία διέξοδος παρά μόνο η θάλασσα αφού όλοι οι γύρω δρόμοι έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Νωρίτερα, η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό Δάφνη εγκλώβισε κατοίκους και πυροσβέστες οι οποίοι μετά από υπερπροσπάθειες μπόρεσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες. Τώρα έχει κυκλώσει το χωριό Κεχριές από όλα του τα σημεία ενώ έχει κοπεί η κυκλοφορία του δρόμου και προς την Αγία Άννα αλλά και προς τη Λίμνη που την έχουν κυκλώσει οι φλόγες.

Το ίδιο μέτωπο που επιστρέφει τώρα από την Στροφυλιά και την Κήρινθο πίσω προς την Λίμνη απειλεί τη Μουρτιά που έχει ζητηθεί η εκκένωση της. Από τη βόρεια πλευρά ένα άλλο μέτωπο κατευθύνεται από το Καλαμούδι και το Παλαιοχώρι πίσω προς τις Ροβιές και απειλεί να περάσει τον δρόμο αυτή τη φορά βόρεια από τις Ροβιές και να καταστρέψει ότι δεν είχε καταστραφεί το προηγούμενο διάστημα.

Ισχυρές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί σε εκείνο το σημείο. Από την πλευρά του Αιγαίου, μετά την Κήρινθο ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται προς το Μαντούδι ενώ οι άνεμοι στρέφουν τις φλόγες προς τη Ζωοδόχο Πηγή όπου εκεί δίδεται η μάχη. 

Επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Φθιώτιδα

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Λιμογάρδι Φθιώτιδας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 οχήματα και ένα ελικόπτερο. 
Οι οικισμοί Θεολόγος, Μαλεσίνα και ΟΣΜΑΕΣ έχουν εκκενωθεί. 

Πελλοπόνησος

Έχουν εκκενωθεί συνολικά πάνω από 32 οικισμοί λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν νέες αναζωπυρώσεις στην Ηλεία. Τα μεγαλύτερα πύρινα μέτωπα είναι στους οικισμούς Βίλλια και Τσαπαρέικα. 

Σημειώνεται πως νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε στην Αρχαία Ολυμπία. Η δασική πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α. (drones), το 2ο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός και η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. 

Στο σημείο επιχειρούν  25 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα. Συνδράμουν μηχανήματα και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μάνη Λακωνίας

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας σε Καστανιά και Καρυούπολη είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. 

Η φωτιά  έχει φτάσει απειλητικά στο Γύθειο όπου έχει ζητηθεί η εκκένωσή του, επιχείρηση στην οποία  συνδράμει και το Λιμενικό.

Μέλπεια 

Το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, στον Μελιγαλά βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έχουν εκκενωθεί οι περιοχές Άνω και Κάτω Μέλπεια και στο Διαβολίτσι, ενώ η φωτιά έχει περάσει στα σύνορα με την Αρκαδία περνώντας απέναντι την Εθνική Οδό που είναι κλειστή για την κυκλοφορία.
Στο σημείο επιχειρούν 28 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 11 οχήματα και ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Κρήτη 

Υπό έλεγχο βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Γούρνες Ηρακλείου, στον δρόμο που οδηγεί στις Μοίρες.

Η φωτιά καίει χορτολιβαδική έκταση, και στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Συλλήψεις σε Αττική, Καλαμάτα, Φωκίδα

Μετά από καταγγελίες περιοίκων στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθη μια ύποπτη γυναίκα η οποία ανακρίνεται στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης. 

Στην προσαγωγή ενός 43χρονου άνδρα προχώρησε η αστυνομία στην περιοχή του Κρυονερίου καθώς η παρουσία του και οι κινήσεις του κρίθηκαν ύποπτες. 

Στην Καλαμάτα συνελήφθη ένας άνδρας για εμπρησμό, ενώ η δικογραφία που συντάσσεται αφορά εμπρησμό από πρόθεση και κατ' εξακολούθηση.

Την ίδια ώρα, στη Φωκίδα έχει συλληφθεί ένας 60χρονος ο οποίος φέρεται να έκανε αγροτικές εργασίες και σπίθες να προκάλεσαν πυρκαγιά.

Παράλληλα, η πρωινή βάρδια των εθελοντών που περιπολούσαν στον Υμηττό εντόπισε έναν μηχανισμό εμπρησμού, αποτελούμενο από έναν μεγεθυντικό φακό και χόρτα, πάνω σε μια βάση, είπε στο OPEΝ ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης

 


 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pistopoiisi agglikwn
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
Το πιο εύκολο online Πιστοποιητικό Αγγλικής Γλώσσας επιπέδου Β2,C1,C2 στην Ελλάδα είναι αυτό που προωθεί η goLearn με ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΙΣΧΥ και πλήρη...
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
γονείς
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται στο γονέα−υπάλληλο ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
alfavita_logo
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
24ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ