Έβδομη μέρα καύσωνα με 45άρια - Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας στη Φθιώτιδα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σήμερα σε όλη τη χώρα - Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας χθες στη Μακρακώμη

Συνεχίζεται ο ακραίος καύσωνας που έχει «χτυπήσει» τη χώρα την τελευταία εβδομάδα, με τη θερμοκρασία σήμερα να αγγίζει τους 45 βαθμούς Κελσίου στην Αττική και να κυμαίνεται μεταξύ 41 και 42 βαθμών Κελσίου στη Θεσσαλονίκη.

Εκείνο που χαρακτηρίζει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τη σφοδρότητα του καύσωνα δεν είναι μονάχα οι υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα, αλλά εκείνες τις βραδινές ώρες οι οποίες δημιουργούν έντονη δυσφορία, κυρίως στα αστικά κέντρα και τις μεγαλουπόλεις.

Ήδη σήμερα βρισκόμαστε στην έβδομη ημέρα που οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική βρίσκονται εγκατεστημένες στη χώρα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα «σαχάρας».

Και αυτές οι θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών Κελσίου θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ άνω των 40 βαθμών Κελσίου μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με το meteo.gr σήμερα η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 41-44 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 43-45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 41-42, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 42-43 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας χθες στην Ελλάδα

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας σημείωσε χθες η Ελλάδα καταλαμβάνοντας τις πέντε πρώτες θέσεις στη λίστα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, η μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Μακρακώμη Φθιώτιδας, με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» στους 46,3 βαθμούς Κελσίου.

Ακολούθησαν η Λάρισα με 44,9 βαθμούς Κελσίου, η Σπάρτη με 44,7 βαθμούς Κελσίου, το Λευκοχώρι Φθιώτιδας με 44,4 βαθμούς Κελσίου και η ευρύτερη περιοχή της Θήβας με 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ έκτη στη λίστα ήταν η περιοχή Νταλαμάν της Τουρκίας με 44 βαθμούς Κελσίου.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)

- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)

- Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

- Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας)

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)

- Περιφέρεια Αττικής

- Περιφέρεια Πελοποννήσου

- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

- Περιφέρεια Κρήτης

- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κολωνος
Δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου» (Βίντεο)
«Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν»
Δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου» (Βίντεο)