ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩ
Χαλκιδική: Τοξικές μέδουσες κατέκλυσαν τις θάλασσες - Κατευθύνονται προς Β. Αιγαίο
Οι τοξικές μέδουσες που γέμισαν τις θάλασσες της Χαλκιδικής, είχαν να εμφανιστούν σχεδόν 40 χρόνια - Οι βοριάδες τις μετακινούν προς το Βόρειο Αιγαίο

Τα θαλάσσια πλάσματα που κατέκλυσαν το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, αναστάτωσαν τους λουόμενους και προκάλεσαν ανησυχία στους τοπικούς φορείς της περιοχής.

Πρόκειται είτε για το είδος πελάτζια νοκτιλούκα ή το χρυσάνθεα. Ειδικά το πρώτο είναι ιδιαιτέρως τοξικό, όπως είπε ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, στο ethnos.gr. Και τα δύο καφεκόκκινα είδη έχουν μεγάλο μήκος κεραιών (μπορεί να φτάνει και το ενάμιση μέτρο) το οποίο δεν είναι ορατό και αυτό υποδηλώνει ότι βρίσκονται στην περίοδο της αναπαραγωγής τους.

Προκαλούν πληγές στο σώμα

Σύμφωνα με τον καθηγητή και τα δύο είδη προκαλούν πληγές στο σώμα μεγαλύτερες από το τσίμπημα μίας συνηθισμένης μέδουσας. «Δεν είναι όμως κάτι πολύ ανησυχητικό. Αν οι λουόμενοι χρησιμοποιούν αμμωνία ή κάποιο τζελ ανακούφισης της κοκκινίλας ο πόνος απαλύνεται. Και αν δούμε μεγάλο πλήθος μεδουσών καλό είναι να μην μπούμε στο νερό».

Οι βοριάδες που πνέουν στην περιοχή, πιθανότατα να τις μετακινήσουν στο πέλαγος και στο Βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Χιντήρογλου. Οι συγκεκριμένες μέδουσες δεν έχουν δυναμική μετακίνηση, αλλά η μετακίνησή τους επηρεάζεται τις περισσότερες φορές από τα θαλάσσια ρεύματα.

Ο παράγοντας κλιματική αλλαγή

Οι περισσότεροι ειδικοί στον κλάδο συσχετίζουν αυτού του είδους τις πληθυσμιακές εξάρσεις με δύο φαινόμενα. Είτε με το διατροφικό τροφικό κύκλο δηλ. τα τροφικά πλέγματα (τα ζώα που θηρεύουν τις προνύμμφες αυτών των μικρών μεδουσών πριν μεγαλώσουν μπορεί αυτή την χρονική περίοδο να μην ήταν στην πληθυσμιακή τους πυκνότητα για να θηρεύσουν μαζικά τις μέδουσες) είτε με την επιτυχημένη λόγω κλιματικών συνθηκών αναπαραγωγική επιτυχία του είδους.

Επειδή όμως τα φαινόμενα αυτά είναι πιο συχνά-δεν γίνονται ανά δεκαετία, αλλά ανά πενταετία-τετραετία, άλλοι ισχυρίζονται ότι η εμφάνισή τους σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.

Το 1978 η τελευταία εμφάνιση στη Χαλκιδική 

Αντίστοιχο φαινόμενο έζησε η Χαλκιδική και το 1978. «Αναγκαστήκαμε να μπούμε με παντελόνια και μπλούζες στη θάλασσα για να κάνουμε τη δουλειά μας. Τότε συναντήσαμε δέκα μέδουσες ανά κυβικό μέτρο. Βουτούσες και δεν ήξερες που θα βγεις. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εκείνη την εποχή. Και τα φαινόμενα αυτά έχουν σχέση με τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες» τονίζει ο κ. Χιντήρογλου.

Και τα δύο είδη μεδουσών είναι κοσμοπολίτικα και συναντώνται σε όλες τις θάλασσες διεθνώς. Πριν 20 χρόνια κατά τη διάρκεια του διάπλου του κόλπου του Μεξικού οι κολυμβητές που μπήκαν στον αγώνα βγήκαν γεμάτοι με πληγές εξαιτίας του συγκεκριμένου φαινομένου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Έρχονται 1.163 μόνιμες προσφορές σε τρία υπουργεία

28η Οκτωβρίου: Πώς θα εορταστεί στα σχολεία - Τι ισχύει για τις μάσκες στην παρέλαση

Μάθημα Σεξουαλικής Αγωγής: Αυτό το σεμινάριο μοριοδοτεί και η ζήτηση του εκτοξεύτηκε

Εύκολη Online ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ  ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ, προσλήψεις, ΠΜΣ,  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙΤΕ σε προφορικά και έκθεση!

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια σε ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, Σχολική Ψυχολογία, Διαπολιτισμική, ΜΟΝΟ με 25 ευρώ τον μήνα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

ΕΛΜΕ Ικαρίας: Καταγγέλλουμε την πραξικοπηματικού τύπου νόθευση της απόφασης των εκπαιδευτικών για συνέχιση της απεργίας αποχής
Σε απόφασή της η Γ.Σ της ΕΛΜΕ Ικαρίας - Φούρνων σημειώνει ότι στόχος είναι η ενιαία και συντεταγμένη κίνηση του κλάδου για τη συνέχιση του αγώνα και...
ΕΛΜΕ Ικαρίας: Καταγγέλλουμε την πραξικοπηματικού τύπου νόθευση της απόφασης των εκπαιδευτικών για συνέχιση της απεργίας αποχής