Μαρία Νίτσα: Η πρώτη πτυχιούχος νηπιαγωγός με σύνδρομο Down
Η Μαρία Νίτσα σύντομα θα είναι η πρώτη πτυχιούχος Νηπιαγωγός με σύνδρομο Down στη χώρα

Η Μαρία Νίτσα είναι μία νεαρή γυναίκα με σύνδρομο Down, η οποία μετά από 12 χρόνια σκληρής μελέτης κατάφερε να μπει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας και τώρα κοντεύει να ολοκληρώσει τις σπουδές της και να γίνει η πρώτη νηπιαγωγός με σύνδρομο Down στη χώρα.

Κατάγεται από το χωριό Μεσοποταμία της Καστοριάς και έκανε το όνειρό της πραγματικότητα, διαλύοντας με τον αγώνα, την επιμονή και την προσπάθειά της όλα εκείνα τα στερεότυπα που αφορούν την εξέλιξη των ατόμων με σύνδρομο Down.

Η μητέρα της Μαρίας, η οποία την συνοδεύει στα μαθήματα ούτως ώστε να της χορηγεί τις ενέσεις ινσουλίνης λόγω του προβλήματος διαβήτη που αντιμετωπίζει, λέει ότι έχει πολλές παρέες από τη σχολή και ότι «δεν θέλει να καθόμαστε στο ίδιο έδρανο, έχει τις δικές της κολλητές. Μάλιστα, σε αντίθεση με εμένα θυμάται τα ονόματα όλων των παιδιών στο αμφιθέατρο. Κι εγώ, όμως, απολαμβάνω τις παρακολουθήσεις και είναι σαν να σπουδάζω μαζί της στο Παιδαγωγικό», όπως μεταδίδει το amea-care.gr.

Η ίδια η Μαρία δεν το αντιλαμβάνεται, αλλά είναι από τους ανθρώπους που ξεπερνούν καθημερινά τα όρια της όποιας γενετικής διαταραχής ή ιατρικής πάθησης. Όπως λέει η μαμά της Μαρίας, το σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν την απέρριψε. «Οι καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό της σχολής μάς βοήθησαν, για παράδειγμα η Μαρία έχει τη δυνατότητα παράδοσης εργασίας σε ορισμένα μαθήματα αντί να εξεταστεί γραπτά. Έχω δει κι άλλα παιδιά στο πανεπιστήμιο με προβλήματα ομιλίας ή κινητικά, που αντιμετωπίζονται με περισσότερη ευαισθησία. Τα μαθήματα σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται στο ισόγειο, υπάρχουν ράμπες, αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι χαρίζονται βαθμοί!»

Η παρακολούθηση, ωστόσο, στο πανεπιστήμιο δεν παύει να είναι ένας επαναλαμβανόμενος αγώνας. Η οικογένεια διανύει καθημερινά κοντά στα 60 χιλιόμετρα απόσταση, δηλαδή περίπου μιάμιση ώρα από το χωριό ως τη Φλώρινα μέσα από μια δύσκολη διαδρομή με πολλές στροφές και χιόνια τον χειμώνα. Ο μπαμπάς της Μαρίας πηγαίνει μαμά και κόρη με το αμάξι κάθε Δευτέρα και Τρίτη και επιστρέφει να τις πάρει. Για τις Τετάρτες χρειάζεται διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο γιατί τα μαθήματα είναι πολλά και ξεκινούν από το πρωί, οπότε επιστρέφουν στο σπίτι πάλι την Πέμπτη. Τα δύσκολα οικονομικά και αυτό το εξαντλητικό πρόγραμμα ήταν ο λόγος που η Μαρία δεν κατάφερε να παρακολουθήσει τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου, ωστόσο η υποτροφία που έλαβε πριν από λίγες μέρες με πρωτοβουλία του δήμου Καστοριάς έλυσε το πρόβλημα της μετακίνησης σε μεγάλο βαθμό.

Πηγή: amea-care.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikos
ΗΠΑ: Με όπλα θα είναι πλέον οι εκπαιδευτικοί στην πολιτεία Τενεσί μετά από τη σφαγή σε σχολείο
Ο νόμος προβλέπει προϋποθέσεις: τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού τα οποία επιθυμούν να φέρουν οπλισμό πρέπει, μεταξύ άλλων, να περάσουν πρώτα 40...
ΗΠΑ: Με όπλα θα είναι πλέον οι εκπαιδευτικοί στην πολιτεία Τενεσί μετά από τη σφαγή σε σχολείο
σχολικη εφημεριδα
ΓΕΛ Άστρους: Σχολική εφημερίδα αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Ανατολής
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της σχολικής εφημερίδα σας προσκαλούν σε αυτό το μοναδικό ταξίδι στην ιστορία και στις άσβηστες μνήμες της Ανατολής
ΓΕΛ Άστρους: Σχολική εφημερίδα αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Ανατολής