mouseio-istoria-ekthesi
Σε 12 πόλεις της Ελλάδας, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο κορυφώνει το επετειακό πρόγραμμα του για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης με την παρουσίαση της κεντρικής του έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ '21»

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο κορυφώνει το επετειακό πρόγραμμα του για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης με την παρουσίαση της κεντρικής του έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ '21» σε 12 πόλεις της Ελλάδας και με μια πλωτή έκθεση που θα ταξιδέψει σε ιστορικά νησιά και λιμάνια του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. 

Η κεντρική έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ '21», που εγκαινιάστηκε στην έδρα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (στην Παλαιά Βουλή) επιχειρεί μια αναδρομή στην εποχή της Επανάστασης προσεγγίζοντας τον ελληνικό Αγώνα μέσα από τεκμήρια, κειμήλια και αρχεία του Μουσείου, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Ξεκινώντας από τη διεθνή σκηνή, η αφήγηση περνάει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στην ιδεολογική προπαρασκευή του Αγώνα, στο πλαίσιο του κινήματος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Τα πρόσωπα, τα οποία διαμόρφωσαν τις εξελίξεις που οδήγησαν στο ξέσπασμα και στην εδραίωση της Επανάστασης, οι αντίπαλοι στρατοί και οι πολεμικές επιχειρήσεις, σε στεριά και θάλασσα, αναλύονται σε συνάρτηση με τις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου και της κοινωνίας της εποχής.

Η καθημερινότητα των αγωνιστών και η ζωή του άμαχου πληθυσμού παρουσιάζονται με αναφορές σε στιγμιότυπα από τη ζωή των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών. Μέσα από έγγραφα αναδύονται δραματικές ιστορίες αναζήτησης ή εξαγοράς αιχμαλώτων. Με αφορμή συγκλονιστικά γεγονότα, όπως οι σφαγές της Χίου, ο θάνατος του λόρδου Βύρωνα και η Έξοδος του Μεσολογγίου, καταγράφεται η ανάπτυξη και συμβολή του φιλελληνικού κινήματος. Μέσα από τον Τύπο της εποχής διακρίνονται οι προσπάθειες των Ελλήνων να δημοσιοποιήσουν τον δίκαιο Αγώνα τους.

Ερμηνεύονται οι πολιτικές ζυμώσεις, η προσπάθεια εγκαθίδρυσης δημοκρατικών θεσμών και οι διπλωματικές εξελίξεις, που οδήγησαν στη διεθνή αναγνώριση της Επανάστασης. Στον επίλογο, εξετάζονται οι συνέπειες και ο απόηχος της Επανάστασης, οι προσπάθειες συγκρότησης σύγχρονου κράτους και διαμόρφωσης εθνικής συνείδησης.

Η έκθεση πλαισιώνεται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και διαδραστικά, ψηφιακά εκθέματα. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει τον τρόπο ζωής, τα γεγονότα, τον οπλισμό του Αγώνα και τον επαναστατικό Τύπο, επιλέγοντας ο ίδιος ανάμεσα σε πλήθος πληροφοριών το αντικείμενο του ενδιαφέροντός του. Το πρωτότυπο διαδραστικό έκθεμα της «Χάρτας του Ρήγα» προσφέρει μια τεκμηριωμένη και εύληπτη προσέγγιση της περιόδου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Από τις 18 Μαΐου 2021 λειτουργεί μέσω της ιστοσελίδας του ΕΙΜ (https://www.nhmuseum.gr/epanacystasi-21/kentriki-ekthesi/item/17311-i-psifiaki-ekthesi) και η ψηφιακή έκθεση ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ '21, η οποία φωτίζει μέσα από ιστορίες 80 τεκμηρίων αθέατες πλευρές της Επανάστασης. Τα σημεία ενδιαφέροντος παρουσιάζουν αντιπροσωπευτικά εκθέματα της έκθεσης, μέσα από εικόνες, κείμενα (ελληνικά, αγγλικά) και ήχο. Μέσω του Tour Experience ορισμένα σημεία της έκθεσης γίνονται προσβάσιμα για 360ο εικονική περιήγηση.

Η κεντρική έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και με τη στήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, για την υλοποίηση του διαδραστικού εκθέματος της Χάρτας του Ρήγα. Η τεχνολογική υποστήριξη προήλθε από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, του Ιδρύματος Λαμπράκη, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, του Ιδρύματος Μποδοσάκη, η επετειακή έκθεση θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, από βορρά προς νότο, στην Αλεξανδρούπολη, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, στη Βέροια, στην Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου, στη Λάρισα, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, στο Μεσολόγγι, στη Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο Γαλαξίδι, στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο, στο Ναύπλιο, στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξ. Σούτσου, και στα Χανιά, στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Η έκθεση ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ '21 ταξιδεύει, επίσης, σε τρία μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Στα Ιωάννινα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στη Δημητσάνα στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης και στη Χίο στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Τέλος, με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς και του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, ειδικά σχεδιασμένη πλωτή έκθεση θα επισκεφθεί ιστορικά νησιά και λιμάνια του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, πλατεία Κολοκοτρώνη. Είσοδος ελεύθερη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskaloi_yper_aa
Πρωτοφανείς σε μαζικότητα συνελεύσεις εκπαιδευτικών ψηφίζουν για απεργία - αποχή στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας
Ένα δάσος από σηκωμένα χέρια στις πιο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των τελευταίων δεκαετιών: Ο αγώνας στα χέρια των εκπαιδευτικών
Πρωτοφανείς σε μαζικότητα συνελεύσεις εκπαιδευτικών ψηφίζουν για απεργία - αποχή στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας
sxoleio
Κυψέλη: Μητέρα 19χρονου δράστη – «Ο γιος μου δεν μπορεί να μιλήσει, είναι σε κατάσταση σοκ»
Σοκάρει ο τραυματισμένος μαθητής: «Δεν ξέρω πόσες φορές με χτύπησε, έτρεχα να ξεφύγω»
Κυψέλη: Μητέρα 19χρονου δράστη – «Ο γιος μου δεν μπορεί να μιλήσει, είναι σε κατάσταση σοκ»