Έφηβοι-ύπνος: Πόσο σημαντικός είναι για την υγεία
Οι σωστές ώρες ύπνου για τους εφήβους και τι προκαλεί η αϋπνία στον οργανισμό

Η πανδημία έχει αλλάξει τις συνήθειες όλων των ανθρώπων συμπεριλαμβανομένων των εφήβων - μαθητών. Το σπίτι την περίοδο της καραντίνας, μετατράπηκε σε σχολείο και φροντιστήριο, ενώ οι έφηβοι έπρεπε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, παράλληλα με τις αλλαγές που βιώνουν, λόγω της σωματικής τους ανάπτυξης και της ψυχικής τους διάθεσης.

Οι πολλές ώρες στο σπίτι, χωρίς οι έφηβοι να έρχονται σε άμεση επικοινωνία με τους καθηγητές και συμμαθητές, με την τηλεκπαίδευση να έχει γίνει υποχρεωτική, σίγουρα επηρεάστηκε η ποιότητα, αλλά και η «ποσότητα» του ύπνου. Η χρήση της οθόνης του υπολογιστή, το διάβασμα και η παύση των αθλητικών και μη δραστηριοτήτων των μαθητών γυμνασίων και λυκείων, άλλαξε το καθιερωμένο τους πρόγραμμα.

Πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος στην εφηβική ηλικία και τι συμβαίνει όταν δεν κοιμόμαστε καλά;

Παρατηρείται ότι στις ηλικίες από 13 μέχρι 18, τα παιδιά επιλέγουν να μένουν ξύπνια ως αργά το βράδυ και να κοιμούνται τα ξημερώματα. Ο ανεπαρκής ύπνος είναι πιθανό να προκαλέσει στους έφηβους άγχος, άσθμα και διάφορες αλλεργίες, σε σχέση με τα άτομα της ίδιας ηλικίας που κοιμούνται και ξυπνάνε νωρίς. 

Οι έφηβοι χρειάζονται κατά μέσο όρο οκτώ με δέκα ώρες ύπνου κάθε μέρα, για να μπορέσει ο οργανισμός τους να ξεκουραστεί επαρκώς και να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που υπάρχουν. Για καλύτερο ύπνο με επαρκείς ώρες καλό είναι να αποφεύγονται οι οθόνες της τηλεόρασης , του υπολογιστή και του κινητού, τουλάχιστον μισή ώρα πριν τον ύπνο. Αν μάλιστα πηγαίνουν για ύπνο, περίπου κατά τις 10, είναι μια ιδανική ώρα για να μπορέσει το σώμα, αλλά και ο εγκέφαλος, να ξεκουραστούν.

Ένα οργανωμένο πρόγραμμα σε καθημερινή βάση, με όλες τις δραστηριότητες των εφήβων, που θα περιλαμβάνει την άσκηση και την σωστή διατροφή, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά υπέρ του σωστού ύπνου, σε αυτές τις ηλικίες.

kinito efivos

Έφηβοι και αϋπνία

Αν παρατηρήσετε έντονα σημάδια αϋπνίας στο παιδί σας, καλό είναι να εξετάσετε αρχικά το πόσο επιβαρυμένο ή όχι είναι το πρόγραμμα του, λόγω των μαθημάτων και της μελέτης που απαιτείται. Μπορεί επίσης να υπάρχει έντονο άγχος ή μια μορφή κατάθλιψης, που δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, στις ημέρες μας.

Βοηθήστε το παιδί σας να είναι ανοιχτό στην επικοινωνία μαζί σας, να μοιράζεται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του. Με κάποιο άθλημα ή λίγη μουσική, μπορεί να εκτονωθεί από ό,τι το πιέζει ή τον απασχολεί. Τέλος θυμήστε στους εφήβους- μαθητές, που δίνουν πανελλαδικές, ότι δεν είναι εξαρτάται ολόκληρη η ζωή τους από το αποτέλεσμα και πως πάντα έχουν την δυνατότητα να ξαναπροσπαθήσουν. 

Εύη Μακαβέλου
 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Τα Θέματα στα Αρχαία για τις Πανελλήνιες

Αυτά είναι τα Θέματα στα Μαθηματικά για τις Πανελλήνιες

Πανελλαδικές - έκθεση: Ντρέπονται (;) να πουν ονόματα «ΒΗΜΑ» και «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΜΟΝΟ ΜΕ  25 ευρώ το μήνα τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το νέο σεμινάριο που μοριοδοτεί

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ του GoLearn με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλήνιες 2021: Οι εκτιμήσεις για τα θέματα στα Μαθηματικά
Πανελλήνιες-πανελλαδικές 2021: Δείτε τις εκτιμήσεις στο μάθημα των Μαθηματικών Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
Πανελλήνιες 2021: Οι εκτιμήσεις για τα θέματα στα Μαθηματικά