upnos efivoi
Οι σωστές ώρες ύπνου για τους εφήβους και τι προκαλεί η αϋπνία στον οργανισμό

Η πανδημία έχει αλλάξει τις συνήθειες όλων των ανθρώπων συμπεριλαμβανομένων των εφήβων - μαθητών. Το σπίτι την περίοδο της καραντίνας, μετατράπηκε σε σχολείο και φροντιστήριο, ενώ οι έφηβοι έπρεπε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, παράλληλα με τις αλλαγές που βιώνουν, λόγω της σωματικής τους ανάπτυξης και της ψυχικής τους διάθεσης.

Οι πολλές ώρες στο σπίτι, χωρίς οι έφηβοι να έρχονται σε άμεση επικοινωνία με τους καθηγητές και συμμαθητές, με την τηλεκπαίδευση να έχει γίνει υποχρεωτική, σίγουρα επηρεάστηκε η ποιότητα, αλλά και η «ποσότητα» του ύπνου. Η χρήση της οθόνης του υπολογιστή, το διάβασμα και η παύση των αθλητικών και μη δραστηριοτήτων των μαθητών γυμνασίων και λυκείων, άλλαξε το καθιερωμένο τους πρόγραμμα.

Πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος στην εφηβική ηλικία και τι συμβαίνει όταν δεν κοιμόμαστε καλά;

Παρατηρείται ότι στις ηλικίες από 13 μέχρι 18, τα παιδιά επιλέγουν να μένουν ξύπνια ως αργά το βράδυ και να κοιμούνται τα ξημερώματα. Ο ανεπαρκής ύπνος είναι πιθανό να προκαλέσει στους έφηβους άγχος, άσθμα και διάφορες αλλεργίες, σε σχέση με τα άτομα της ίδιας ηλικίας που κοιμούνται και ξυπνάνε νωρίς. 

Οι έφηβοι χρειάζονται κατά μέσο όρο οκτώ με δέκα ώρες ύπνου κάθε μέρα, για να μπορέσει ο οργανισμός τους να ξεκουραστεί επαρκώς και να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που υπάρχουν. Για καλύτερο ύπνο με επαρκείς ώρες καλό είναι να αποφεύγονται οι οθόνες της τηλεόρασης , του υπολογιστή και του κινητού, τουλάχιστον μισή ώρα πριν τον ύπνο. Αν μάλιστα πηγαίνουν για ύπνο, περίπου κατά τις 10, είναι μια ιδανική ώρα για να μπορέσει το σώμα, αλλά και ο εγκέφαλος, να ξεκουραστούν.

Ένα οργανωμένο πρόγραμμα σε καθημερινή βάση, με όλες τις δραστηριότητες των εφήβων, που θα περιλαμβάνει την άσκηση και την σωστή διατροφή, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά υπέρ του σωστού ύπνου, σε αυτές τις ηλικίες.

kinito efivos

Έφηβοι και αϋπνία

Αν παρατηρήσετε έντονα σημάδια αϋπνίας στο παιδί σας, καλό είναι να εξετάσετε αρχικά το πόσο επιβαρυμένο ή όχι είναι το πρόγραμμα του, λόγω των μαθημάτων και της μελέτης που απαιτείται. Μπορεί επίσης να υπάρχει έντονο άγχος ή μια μορφή κατάθλιψης, που δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, στις ημέρες μας.

Βοηθήστε το παιδί σας να είναι ανοιχτό στην επικοινωνία μαζί σας, να μοιράζεται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του. Με κάποιο άθλημα ή λίγη μουσική, μπορεί να εκτονωθεί από ό,τι το πιέζει ή τον απασχολεί. Τέλος θυμήστε στους εφήβους- μαθητές, που δίνουν πανελλαδικές, ότι δεν είναι εξαρτάται ολόκληρη η ζωή τους από το αποτέλεσμα και πως πάντα έχουν την δυνατότητα να ξαναπροσπαθήσουν. 

Εύη Μακαβέλου
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικός
Αυταρχισμός δίχως τέλος από διευθυντή εκπαίδευσης προς εκπαιδευτικούς για τον αγώνα υπέρ του Δημόσιου Σχολείου
«Οι εκπαιδευτικοί θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να αγωνιζόμαστε με κάθε συλλογική μορφή που επιλέγουμε, για τη διάσωση του δημόσιου σχολείου, για...
Αυταρχισμός δίχως τέλος από διευθυντή εκπαίδευσης προς εκπαιδευτικούς για τον αγώνα υπέρ του Δημόσιου Σχολείου
klimt
Γκούσταβ Κλιμτ: Χαμένος πίνακας του πουλήθηκε έναντι 30 εκατ. ευρώ – Ποιος είναι
Χαμένος πίνακας του Γκούσταβ Κλιμτ πουλήθηκε για 30 εκατ. ευρώ – Αμφιβολίες για την προέλευσή του
Γκούσταβ Κλιμτ: Χαμένος πίνακας του πουλήθηκε έναντι 30 εκατ. ευρώ – Ποιος είναι
Αττικό νοσοκομείο
Γιάννης Καλλιάνος: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του διέταξε το Αττικό Νοσοκομείο
ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση του νοσοκομείου
Γιάννης Καλλιάνος: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του διέταξε το Αττικό Νοσοκομείο