ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩ
Σήμερα εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου
Σήμερα, Δευτέρα 3 Μαΐου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου

Σήμερα εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου. Κι ενώ η ημέρα αυτή έφτασε και η πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες είναι πλέον ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που σχετίζεται με την πανδημία της Covid-19, η δημοσιογραφία παρεμποδίζεται στα δύο τρίτα του πλανήτη.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF). Όπως έδειξε ο Δείκτης Ελευθερίας του Παγκόσμιου Τύπου του 2021, ο οποίος μετρά περιορισμούς στην πρόσβαση σε πληροφορίες και εμπόδια στην κάλυψη ειδήσεων, η δημοσιογραφία «εμποδίζεται εντελώς ή παρεμποδίζεται σοβαρά» σε 73 έθνη και «περιορίζεται» σε 59 άλλα.

Αυτές οι 132 χώρες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 73% των 180 εθνών που έλαβαν μέρος στην έρευνα. Μάλιστα, η Ελλάδα βρέθηκε στην 70ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης το 2021, χάνοντας πέντε θέσεις σε σύγκριση με το 2020.

«Η πανδημία έχει χρησιμοποιηθεί ως λόγος για τον αποκλεισμό της πρόσβασης των δημοσιογράφων σε πηγές πληροφόρησης και τη διαδικασία του ρεπορτάζ στον δρόμο» δήλωσε ο γενικός γραμματέας των RSF Christophe Deloire.

Ο πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας Francis Fukuyama υποστήριξε ότι η πανδημία «έδωσε στις κυβερνήσεις μια δικαιολογία για την ενίσχυση των εκτελεστικών εξουσιών. Επομένως, βρισκόμαστε σε μια πολύ τρομερή κατάσταση και είναι πολύ σημαντικό για τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, όπως οι RSF, να αντισταθούν σε αυτό».

ΟΗΕ: Έκκληση στις κυβερνήσεις για στήριξη της Ελευθερίας του Τύπου

Έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Σε πολλές χώρες, σημειώνει ο Αντόνιο Γκουτέρες, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικές ενημέρωσης αντιμετωπίζουν μεγάλους προσωπικούς κινδύνους, όπως νέους περιορισμούς, λογοκρισία, βία, παρενοχλήσεις, προφυλακίσεις, ακόμα και θάνατο μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Η κατάσταση συνεχίζει να χειροτερεύει, παρατηρεί περαιτέρω.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει πως παρά τις δραματικές αλλαγές στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η επείγουσα έκκληση για ελευθερία του Tύπου και ελεύθερη πρόσβαση στην ενημέρωση είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Η ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος μας στην προσπάθεια να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση, σημειώνει και αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, προτρέπει «να επαναλάβουμε τις προσπάθειες για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου, ώστε η πληροφόρηση να παραμείνει ένα σωτήριο δημόσιο αγαθό για όλους».

Η έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα

 

Σύμφωνα με τους RSF, σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνεται και η Μαλαισία, η οποία έπεσε τις περισσότερες θέσεις (18) στη φετινή λίστα, φτάνοντας στην 119η. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Μαλαισίας χρησιμοποίησε νέες δυνάμεις έκτακτης ανάγκης για να προωθήσει νόμους και να καταστήσει ποινικό αδίκημα τη δημιουργία, δημοσίευση ή διάδοση ψευδών ειδήσεων για τον ιό ή την ανακήρυξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Η Κίνα διατήρησε την 177η θέση της. Η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου «συνεχίζει τη λογοκρισία, την παρακολούθηση και την προπαγάνδα στο διαδίκτυο σε πρωτοφανή επίπεδα», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει αυτή την τάση.

Το Ελ Σαλβαδόρ έπεσε οκτώ θέσεις, φτάνοντας στην 82η, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι που προσπαθούν να λάβουν επίσημες πληροφορίες σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Στην Αίγυπτο (166), η κυβέρνηση απαγόρευσε τη δημοσίευση μη κυβερνητικών στοιχείων για την πανδημία και συνέλαβε αρκετά άτομα για τη δημοσίευση αριθμών μεγαλύτερων από τους επίσημους αριθμούς.

Στη Ζιμπάμπουε (130), ένας ερευνητής δημοσιογράφος συνελήφθη αφού αποκάλυψε σκάνδαλο σχετικά με τη διαδικασία προμηθειών για τη νόσο Covid-19.

Ακόμα και στη Νορβηγία, που κατατάσσεται ως η καλύτερη χώρα για την ελευθερία του Τύπου για πέμπτο έτος, υπήρχαν ισχυρισμοί από δημοσιογράφους σχετικά με τη δυσκολία πρόσβασης σε κυβερνητικές πληροφορίες που σχετίζονται με την πανδημία.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες  ειδήσεις σήμερα

Περιφερειάρχης «αδειάζει» Κεραμέως: Αναλαμβάνω μισθούς εκπαιδευτικών!

Άγριο έγκλημα στο Αιγάλεω: Γυναίκα βρέθηκε μαχαιρωμένη στο λαιμό μέσα στο σπίτι της

Μάθημα Σεξουαλικής Αγωγής: Αυτό το σεμινάριο μοριοδότησε και η ζήτηση του εκτοξεύτηκε

Εύκολη Online ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ  ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ, προσλήψεις, ΠΜΣ,  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙΤΕ σε προφορικά και έκθεση!

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια σε ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, Σχολική Ψυχολογία, Διαπολιτισμική, ΜΟΝΟ με 25 ευρώ το μήνα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα