Νέες μαρτυρίες για το γηροκομείο στα Χανιά - «Τους έδεναν χειροπόδαρα»
Ανατριχίλα συνεχίζουν να προκαλούν οι καταγγελίες για τον οίκο ευγηρίας στα Χανιά - Συνελήφθη νοσηλευτής ύστερα από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εισαγγελικές έρευνες για την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά, όπου τουλάχιστον 68 ηλικιωμένοι άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα σε έναν χρόνο, με το πιστοποιητικό θανάτου να γράφει για όλους ανακοπή καρδιάς.

Στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων κρατείται εργαζόμενος νοσηλευτής της δομής, σε βάρος του οποίου υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω δικτύου κοινωνικής δικτύωσης γυναίκα η οποία έχει ζητήσει από τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του πατέρα της που φιλοξενείτο στη δομή.

Στη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση αναφέρονται και δύο γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν στην διαδικτυακή συζήτηση. Με ανακοίνωση τους οι συνήγοροι της δομής γνωστοποίησαν ότι θα ζητήσουν από τις Εισαγγελικές Αρχές να τηρηθεί μυστικότητα μέχρι και την ολοκλήρωση της προανακριτικής διαδικασίας.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες πρώην εργαζομένων

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες πρώην εργαζομένων. «Εγώ 5 μήνες είχα δει πολλά φριχτά περιστατικά και με έχουν στοιχειώσει. Έτυχε να τα δω. Είχα πάει να φύγω, μετά έτυχε να ξαναγυρίσω στο δωμάτιο και είδα ξαφνικά νοσηλευτή να χτυπάει γέροντα. Εκείνη την τομή είχαμε αντιπαράθεση» περιέγραψε στο Mega ο Δημήτρης Μαυρακάκης, πρώην εργαζόμενος στη δομή.

Όπως ανέφερε, στο διάστημα που εργαζόταν στο γηροκομείο πέθαναν περίπου 35 ηλικιωμένοι, ενώ μέσα σε μία εβδομάδα σημειώθηκαν 14 θάνατοι.

Ο ίδιος τόνισε ότι έχει ήδη καταθέσει στην αστυνομία, ενώ έχει δεχτεί και απειλές για τη ζωή του. «Πριν κάνω καταγγελίες με πήρε κάποιος με απόκρυψη και μου είπε να μην καταθέσω διότι θα με σκοτώσει και το δεύτερο τηλεφώνημα ήταν σαν προειδοποιητικό και τελευταίο, με σκοπό να με αποτρέψει να καταθέσω» σημείωσε.

«Να αρχίσει να μιλάει ο κόσμος»

Παράλληλα, μιλώντας MEGA» πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου συγκλονίζει με τη μαρτυρία της και καλεί όσους γνωρίζουν να μιλήσουν. «Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει ο κόσμος να μιλάει».

Σύμφωνα με την πρώην εργαζόμενη, καταγγελίες για περιστατικά βίας «έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό, όμως έχουν μείνει στο συρτάρι».

«Χαίρομαι που έχει πάει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, ντρέπομαι που είναι ακόμα ανοιχτή η δομή», τονίζει η καταγγέλλουσα, καθώς παρά τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, η δομή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και να φιλοξενεί ηλικιωμένους.

Η γυναίκα, που εργαζόταν στη δομή ως βοηθός νοσηλευτή, τονίζει ότι «επικρατούσε σιωπή», με πολλούς εργαζομένους που πήγαιναν για δοκιμαστικό, να φεύγουν κατευθείαν μόλις αντίκριζαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι τρόφιμοι.

«Πολύς κόσμος έχει περάσει δοκιμαστικά από εκεί και έχει φύγει γιατί έβλεπε τους ανθρώπους καταθλιπτικούς».

«Τους έδεναν χειροπόδαρα»

Η ίδια η καταγγέλλουσα έχει γίνει μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών, καθώς έχει πιάσει επ’ αυτοφώρω υπεύθυνη βάρδιας να ταΐζει με το ζόρι μια ηλικιωμένη γυναίκα.

«Μπήκα σε κλίνη και είδα με τα μάτια μου την υπεύθυνη βάρδιας να πατάει το κουτάλι στην ετοιμοθάνατη ηλικιωμένη και να την έχει κάνει χάλια στο πρόσωπο».

Όπως σημειώνει, σε κάθε σημείο του γηροκομείου υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, με τους παλαιότερους εργαζομένους, 7 στον αριθμό, να είναι όλοι ενήμεροι και συνεργοί στο κολαστήριο των Χανίων. «Όλοι ήταν ενήμεροι, ειδικά οι υπεύθυνοι βάρδιας είναι το δεξί τους χέρι. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια».

Σοκ προκαλεί η πρώην εργαζόμενη όταν περιγράφει την κατάσταση στην οποία διαβίωναν οι ηλικιωμένοι.

«Τους έδεναν, ήταν όλη νύχτα δεμένοι χέρια πόδια», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι τους χορηγούσαν και κατασταλτικά χάπια.

«Δεν μας έλεγαν τι χάπια δίναμε, μας τα έδιναν στα χέρια». Οι ηλικιωμένοι ήταν σε κατάσταση «φυτού», καθώς μετά τη χορήγηση των κατασταλτικών, πολλοί δεν μπορούσαν ούτε να σταθούν όρθιοι.

«Γινόταν η σίτιση με βία, ζούσαμε ένα θρίλερ».

Η πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, καταγγέλλει ότι αφού οι υπεύθυνοι του γηροκομείου έπαιρναν προκαταβολή τον μήνα για να φροντίσουν τους ηλικιωμένους, «προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα, να αδειάσουν τις κλίνες για να τις γεμίσουν ξανά».

Οι άτυχοι ηλικιωμένοι δέχονταν και λεκτική βία. «Τους έβριζαν, τους έλεγαν ‘τα χούφταλα, τα σάψαλα’».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith3.jpg
«Εμπιστοσύνη στα Αστέρια μας»: 22 ερωταπαντήσεις για το έργο καινοτομίας και εξωστρέφειας των ΑΕΙ
Για την αποσαφήνιση και διευκρίνιση σημείων της Αναλυτικής Πρόσκλησης του Έργου
«Εμπιστοσύνη στα Αστέρια μας»: 22 ερωταπαντήσεις για το έργο καινοτομίας και εξωστρέφειας των ΑΕΙ