Κινητοποιήσεις από την Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου Τετάρτη και Πέμπτη
Η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου καταγγέλλει την «αδιαφορία για τους εργαζόμενους στις Τέχνες και τον Πολιτισμό»

Σε κινητοποιήσεις, την Τετάρτη 21/4, στις 12:00, στην περιφέρεια, καθώς και σε διαδήλωση την Πέμπτη 22/4, στις 12:00, επίσης στην περιφέρεια, προχωρά η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου, αντιδρώντας στην κυβερνητική πολιτική και στην «αδιαφορία για τους εργαζόμενους στις Τέχνες και τον Πολιτισμό».

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του κορονοϊού στην Ελλάδα, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτη αδιαφορία για τους εργαζόμενους στις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Το μοναδικό μέτρο που έχει παρθεί για την ενίσχυση του κλάδου είναι τα αποσπασματικά επιδόματα, τα οποία δόθηκαν μετά από αγώνες, μέσα από μία πρωτοφανή συσπείρωση του κλάδου. Την ίδια αδιαφορία επιδυκνύει και για τις καλλιτεχνικές σπουδές, κρατώντας τις επαγγελματικές δραματικές σχολές, τις επαγγελματικές σχολές χορού και τα ωδεία κλειστά, ενώ ταυτόχρονα οι πρόβες, που έχουν παρεμφερή λειτουργία, γίνονται κανονικά. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και η κυβέρνηση έχει αποτύχει να διαμορφώσει ένα ενιαίο πλαίσιο για τη λειτουργία των καλλιτεχνικών σπουδών σε σχέση με την τηλεκπαίδευση, οδηγώντας τες σε αδιέξοδο και φέρνοντας  τους σπουδαστές αντιμέτωπους με τον κίνδυνο να χαθεί η χρονιά τους ή ακόμα και να μην καταφέρουν να αποφοιτήσουν.

Εν όψει της Πανκαλλιτεχνικής κινητοποίησης, που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 15 Απριλίου στο ΥΠΠΟΑ, η Ένωση Ηπειρωτών Καλλιτεχνών δηλώνει τη στηριξη της και  το "παρών" στον αγώνα ανακοινώνοντας τις προτάσεις και τα αιτήματα του σωματείου, που διαμορφώθηκαν κατά τη δεύτερη, μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, διαδικτυακή του συνέλευση και με μία συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή μελών .

Έπειτα από καταγραφή των επαγγελματικών ομάδων τεχνών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Ιωαννίνων καθώς και των επαγγελματιών καλλιτεχνών που βιοπορίζονται από τους κλάδους των παραστατικών (θέατρο, χορός, μουσική και  κουκλοθεατρο) και εικαστικών τεχνών,η συνέλευση των μελών της Ε.Κ.Η. στις 11 Απριλίου κατέληξε στα εξής:

1. Αιτούμαστε την οικονομική στήριξη ,βάσει του προϋπολογισμού που προβλέπεται από το ΥΠΠΟΑ προς ΔΗΠΕΘΕ και ΠΚΔΙ, ώστε να μπορέσει να εργαστεί ,μέσα στο καλοκαίρι,το μεγαλύτερο ποσοστό των επαγγελματιών καλλιτεχνών της πόλης.

2. Αιτούμαστε άμεσα συνάντηση με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για να θέσουμε, τα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των εργαζομένων καλλιτεχνών στην περιοχή μας και να συζητήσουμε ενδεχόμενες λύσεις  στην κρίση που βιώνουν οι κλάδοι μας ενόψει των επόμενων κρίσιμων μηνών της πανδημίας.

3. Προτείνουμε τη δημιουργία Διακαλλιτεχνικού Φεστιβάλ στην περιοχή της Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα, αίτημα που παρουσιάστηκε ως μείζον στις συνελεύσεις του σωματείου μας, με διάθεση μέρος των κονδυλίων, που προβλέπονται για τον πολιτισμό σε κάθε τοπική αυτοδιοίκηση (απευθύνουμε το αίτημα προς όλους τους Δήμους της Ηπείρου), ώστε να αποτελέσει απαρχή για να κινηθούμε με εξωστρέφεια από την περιφέρεια μας και να προβάλλουμε/προάγουμε το πλούσιο επαγγελματικό καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής. Θεωρούμε ότι διαχωρισμοί δεν χωρούν στην τέχνη μας και στοχεύουμε να αγκαλιάσουμε, όσο το δυνατόν ,το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματικών καλλιτεχνικών ομάδων και  επαγγελματιών της περιοχής.

Μακροπρόθεσμα:

1. Αιτούμαστε τη συμμετοχή μεγαλύτερου ποσοστού στις επιχορηγούμενες παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, καθώς και τη δημιουργία σταθερών ανοιχτών καλεσμάτων προς υποβολή προτάσεων από τις καλλιτεχνικές ομάδες και ελεύθερους επαγγελματίες της περιοχής της Ηπείρου, που θα διοργανώνουν σταθερά οι δύο Εποπτευόμενοι Φορέις του ΥΠΠΟΑ (ΠΚΔΙ και ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων) με στόχο την προαγωγή της ντόπιας καλλιτεχνικής δημιουργίας.

2. Θεωρούμε αναγκαία πλέον τη θεσμική συμμετοχή εκπροσώπου της διοίκησης του σωματείου μας στα διοικητικά συμβούλια των Εποπτευόμενων Φορέων του ΥΠΠΟΑ (ΠΚΔΙ και ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων) ώστε να μπορεί να γνωμοδοτήσει πάνω στις αποφάσεις ,που λαμβάνουν τα άνω διοικητικά συμβούλια και να εποπτεύει την εφαρμογή της διαφάνειας στις επιλογές των εκάστοτε φορέων (πράγμα που προβλέπεται από τα καταστατικά  των ανωτέρω φορέων).

Με την κατάσταση να είναι αυτή και σε συνέχεια του αγώνα ανοίγματος του πολιτισμού με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μετρά καλούμε:

1. Σε καλλιτεχνική διαμαρτυρία τη τέταρτη  21/4 στις 12:00 στη περιφέρεια 
2. Σε διαδήλωση τη Πέμπτη 22/4 στις 12:00 στη περιφέρεια

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αυτοκτονία
Η μεγαλύτερη ομαδική αυτοκτονία – Πως 200 άνθρωποι ακολούθησαν στον θάνατο τον ηγέτη τους
Σαν σήμερα, 19 Μαρτίου του 1644, περίπου 200 άνθρωποι, αυτοκτόνησαν ως ένδειξη αφοσίωσης στον αυτοκράτορα Τσόνγκζεν
Η μεγαλύτερη ομαδική αυτοκτονία – Πως 200 άνθρωποι ακολούθησαν στον θάνατο τον ηγέτη τους
pierrakakis
Υπουργείο Παιδείας: Τι θα γίνει την Πέμπτη 4 Απριλίου στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια
Τι θα γίνει στα σχολεία στις 4 Απριλίου 2024, σύμφωνα με την Εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που υπογράφει ο ΓΓ Γιάννης Κατσαρός
Υπουργείο Παιδείας: Τι θα γίνει την Πέμπτη 4 Απριλίου στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια
naxos
Ο 14χρονος μαθητής που είναι και βοσκός και τα προλαβαίνει όλα!
Ξύπνημα τα ξημερώματα και δουλειά ως βοσκός στο πλευρό του πατέρα του για αρχή. Αμέσως μετά το σχολείο και στη συνέχεια διάβασμα για να είναι...
Ο 14χρονος μαθητής που είναι και βοσκός και τα προλαβαίνει όλα!