Thumbnail
Η εστίαση μπορεί να επαναλειτουργήσει με αυστηρά πρωτόκολλα

Η ομάδα της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, που απαρτίζεται από τους Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνο Μαλνδράκη, Γιάννη Ντανάση και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θάνο Δημόπουλο, συνοψίζουν τα δεδομένα που δημοσιεύθηκα στον περιοδικό JAMA σχετικά με τη λειτουργία της εστίασης στην πανδημία και το ρόλο της μάσκας.

Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι τα εστιατόρια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με παράδοση κατ' οίκον και παραλαβή από το κατάστημα ούτως ώστε να περιορίσουν την διασπορά του κορονοϊού, όπως ήδη γίνεται τους τελευταίους μήνες.

Απαραίτητη η μάσκα

Αναγνωρίζοντας ωστόσο τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει η επί μακρόν αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης ή λειτουργίας αποκλειστικά με take away και delivery, οι επιστήμονες λένε ότι μπορούν να επαναλειτουργήσουν κανονικά εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις: χρήση μάσκας, κατάλληλος αερισμός, εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, σωστή υγιεινή των χεριών και αποστάσεις μεταξύ των συνδαιτυμόνων. Μάλιστα, λένε ότι η χρήση μάσκας απ' όλο το προσωπικό και τους πελάτες για όσο δεν γευματίζουν είναι λογική εφόσον δεν μπορούν να διατηρηθούν οι αποστάσεις.

Επίσης τονίζουν την αναγκαιότητα καλού αερισμού του χώρου καθώς ο ιός μεταδίδεται κυρίως από μικρά σταγονίδια στον αέρα. Φυσικά η σωστή απολύμανση των επιφανειών και των αντικειμένων που ακουμπούν πολλοί, όπως τα μηχανήματα ηλεκτρονικής πληρωμής, τα μενού, οι πάγκοι και οι καρέκλες κλπ, είναι απαραίτητη. Η απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των πελατών, η χρήση εξωτερικών χώρων εστίασης και η αποφυγή συνωστισμού σε χώρους αναμονής είναι επιπρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το ασφαλές άνοιγμα των εστιατορίων.

«Η πιθανή αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που θα επιφέρει το άνοιγμα της εστίασης, μπορεί να μειωθεί με τη σωστή και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Όσο το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί αυξάνεται, τόσο πιο εύκολο θα είναι να βγουν οδηγίες για μια ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εφετείο
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, διατάραξη οικιακής ειρήνης, αλλά και παράβαση του νόμου περί όπλων...
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
βιβλίο με δεσιμο απο ανθρωπινο δέρμα
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη
Ο πρώτος ιδιοκτήτης του βιβλίου, ο Γάλλος γιατρός Ludovic Bouland, έδεσε το βιβλίο με ανθρώπινο δέρμα. Το Χάρβαρντ είπε ότι ο Μπούλαντ πήρε το δέρμα...
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη