Lockdown: Τι αλλάζει από αύριο; Πώς λειτουργεί το 13032
George Vitsaras / SOOC
Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις και λιανεμπόριο. Πώς θα γίνονται οι αγορές με sms στο 13032

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου και τη μετακίνηση των πολιτών εκτός δήμου με χρήση του κωδικού 6 τα Σαββατοκύριακα, ανακοίνωσε ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα.

Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου ανοίγουν τα καταστήματα λιανικής σε όλη την χώρα, εκτός των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, με τις μεθόδους click away και click in shop.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων η επιτροπή προσανατολίζεται πλέον για τη Δευτέρα 12 Απριλίου για ορισμένες τάξεις του γυμνασίου και λυκείου. Ωστόσο η απόφαση της επιτροπής θα κριθεί τελικά από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία των κρουσμάτων έπειτα από το νέο «μείγμα μέτρων» που θα ισχύσουν την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς, είπε σχετικά, ότι την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθεί το άνοιγμα των σχολείων με προοπτική την επαναλειτουργία ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού - οικιακού τεστ (self test).

Πώς γίνεται η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα

Με sms στο 13032 θα μπορούν οι πολίτες να μετακινούνται από τη Δευτέρα 5 Απριλίου για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους στα καταστήματα λιανικής.

Ο αριθμός 13032 έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για τις αγορές λιανικής έτσι ώστε να μπορεί αν υπάρξει χρονικός περιορισμός στις 3 ώρες συνολικά ανά ημέρα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορούμε να στέλνουμε μόνο ένα ημερήσιο μήνυμα και μόνο το ονοματεπώνυμο μας αρκεί. Η απάντηση που θα στέλνει το 13032 είναι «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα»

Οι αγορές θα μπορούν να γίνονται είτε με ραντεβού εκτός καταστήματος (click away) είτε εντός καταστήματος με τη μέθοδο click in shop, αφού πρώτα έχει κλειστεί το ανάλογο ραντεβού. 

Να σημειωθεί πως τα νέα μέτρα επιτρέπουν εντός των καταστημάτων την παρουσία ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά με μέγιστο όριο 20 πελάτες.

Τι ισχύει για τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Επιτρέπονται από αύριο, Σάββατο 3 Μαρτίου, και για κάθε Σάββατο και Κυριακή, οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τη χρήση του κωδικού 6 για σωματική άσκηση. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα δήλωσε ο κ. Χαρδαλιας, από αύριο θα μπορούν και πάλι οι πολίτες να μεταβούν προς όλες τις κατευθύνσεις, για σωματική άσκηση και εκτός του Δήμου τους, κάνοντας χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής.

Lockdown: Τι αλλάζει από αύριο; Πώς λειτουργεί το 13032

Στο αυτοκίνητο μπορούν να επιβαίνουν μέχρι τρία άτομα ή μία οικογένεια.

Να σημειωθεί δεν επιτρέπονται διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές με χρήση του κωδικού 6. Τις καθημερινές ισχύει ο περιορισμός στις μετακινήσεις μεταξύ Δήμων ως έχει μέχρι και σήμερα.

Πότε ανοίγουν τα Σχολεία

Μεγάλη είναι η κουβέντα που έχει ανοίξει ανάμεσα στην  κυβέρνηση και τη επιτροπή για άνοιγμα των σχολείων με τα κρούσματα να ξεπερνούν καθημερινά τις 3.000.

Σύμφωνα με δηλώσεις, η επικρατέστερη ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων είναι η 12η Απριλίου με τη χρήση των self tests.

Σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις για το πώς θα διατεθούν τα self tests στους πολίτες, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι προτεραιότητα θα έχουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αφού η απόφαση της επιτροπής θα κριθεί τελικά από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία των κρουσμάτων έπειτα από το νέο «μείγμα μέτρων» που θα ισχύσουν την επόμενη εβδομάδα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ερασμους
Erasmus+: Το Γυμνάσιο - Λ.Τ. Γενναδίου στην Brescia της Βόρειας Ιταλίας
Οι μαθητές του Γυμνασίου - Λ.Τ. Γενναδίου, δίδαξαν στους Ιταλούς συμμαθητές τους, Ελληνική μαγειρική, Ελληνική γλώσσα καθώς και Ελληνικούς...
Erasmus+: Το Γυμνάσιο - Λ.Τ. Γενναδίου στην Brescia της Βόρειας Ιταλίας
kleista sxoleia 2022
Συναγερμός στα Άνω Λιόσια: Βρέθηκε αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο Δημοτικού Σχολείου
Ο διευθυντής αφού εντόπισε τη βολίδα αγνώστου διαμετρήματος, την παρέδωσε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα
Συναγερμός στα Άνω Λιόσια: Βρέθηκε αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο Δημοτικού Σχολείου