Εμβόλιο κορονοϊού
Από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 όπου ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός κατά του ιού SARS-CoV-2 έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 107 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της προόδου του εμβολιασμού στις ΗΠΑ όπως δημοσιεύτηκαν.  Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα 37 εκατομμύρια ενήλικες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πλήρως, 11,3% του συνολικού πληθυσμού, και 14,5% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ 27% των ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση. 

Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65, όπου θεωρείται ευπαθής, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 35% των ανθρώπων, ενώ το 63% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Ο στόχος των ΗΠΑ είναι να υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικες Αμερικάνους πολίτες έως την 1 Μαΐου, και να αυξηθούν τα σημεία εμβολιασμού, ενώ ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί σε 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς ημερησίως, έχει φτάσει πλέον στα 2 εκατομμύρια εμβόλια ημερησίως. Την Παρασκευή 12/3 χορηγήθηκαν 2,9 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. 

Στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν έγκριση και χορηγούνται τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna, και το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson.

Το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca που χορηγείται ήδη στην Ευρώπη, αναμένεται να λάβει έγκριση από τον FDA στο άμεσο μέλλον μόλις δημοσιευτούν τα δεδομένα της αμερικανικής μελέτης για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποθηκεύσει 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, και αναμένεται να έχουν δεκάδες εκατομμύρια δόσεις ακόμη, με την προοπτική να χορηγηθούν άμεσα στους Αμερικανούς πολίτες μόλις το συγκεκριμένο εμβόλιο λάβει έγκριση.

Ωστόσο, δημιουργείται προβληματισμός σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια ενάντια στα νέα στελέχη του ιού, καθώς έχουν δείξει μειωμένη αποτελεσματικότητα ήδη εναντίον του στελέχους της Νότιας Αφρικής.

Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέξει η πλειοψηφία του πληθυσμού να εμβολιαστεί, καθώς ακόμη το 40% των Αμερικανών πολιτών δεν έχει αποφασίσει αν επιθυμεί ή όχι να εμβολιαστεί.

Συμπερασματικά, η πρόοδος του εμβολιασμού είναι πολύ σημαντική ειδικά όσο περισσότερα εμβόλια λαμβάνουν έγκριση και χρησιμοποιούνται, και ο γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού είναι προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά η εμφάνιση νέων ανθεκτικών στελεχών προβληματίζει τους επιστήμονες για πιθανή μελλοντική αντοχή στον εμβολιασμό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΙΕΠ
ΙΕΠ: Πρόσκληση εγγραφής σε μητρώο Εμπειρογνωμόνων για υποστήριξη του ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου
Αιτήσεις υποβάλλονται από 22/04/2024 και ώρα: 15:00 έως 13/05/2024 και ώρα 15:00
ΙΕΠ: Πρόσκληση εγγραφής σε μητρώο Εμπειρογνωμόνων για υποστήριξη του ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου
ekdromi.jpg
ΟΛΜΕ: Για τις σχολικές εκδρομές και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών
«Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή μια πραγματικότητα στην οποία οι εκπαιδευτικοί συλλαμβάνονται ή τίθενται υπό κράτηση σε ρόλο εν δυνάμει υποδίκων»
ΟΛΜΕ: Για τις σχολικές εκδρομές και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών
iky-flag.jpg_501x267_q75_subsampling-2.jpg
ΙΚΥ-ΕΥΔΑΠ: Υποτροφίες 1.000 ευρώ το μήνα σε υποψήφιους που εκπονούν διδακτορική διατριβή
Δειτε τα αντικείμενα διατριβών που περιλαμβάνονται - Οι αιτήσεις υποψηφιότητας υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως τις 30/05/2024 και ώρα Ελλάδος 16:00
ΙΚΥ-ΕΥΔΑΠ: Υποτροφίες 1.000 ευρώ το μήνα σε υποψήφιους που εκπονούν διδακτορική διατριβή