Δικηγόρος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τη διάλυση πορείας
Με αίτηση του προς την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ο δικηγόρος Παπαδάκης Κωνσταντίνος ζητάει διευκρινίσεις σχετικά με την διάλυση της πορείας για το Δημήτρη Κουφοντίνα

Όπως αναφέρει στην σχετική αίτηση ο Κος. Παπαδάκης, προσπάθησε σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες να συμμετάσχει σε συναθροίσεις, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα με θέμα την συμπαράσταση στην απεργία πείνας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα.

Όμως και στις δύο περιπτώσεις, πριν από την ώρα της προγραμματισμένης συνάθροισης, η πλατεία Συντάγματος ήταν κατειλημμένη από αστυνομικές δυνάμεις, οι επικεφαλής των οποίων δήλωναν ρητά ότι απαγορεύεται η πραγματοποίηση της συνάθροισης.

Ο δικηγόρος κος. Παπαδάκης μέσω της αίτησης του ζητάει να του γνωστοποιηθεί εάν η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέφρασε σύμφωνη γνώμη για την διάλυση των συναθροίσεων αυτών ή έστω εάν ενημερώθηκε αμελλητί, όπως έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο καθώς. Ζητάει επίσης και την χορήγηση των σχετικών εγγράφων σύμφωνης γνώμης και ενημέρωσης της Εισαγγελίας και της όλης σχετικής αλληλογραφίας.

Η αίτηση 

Όπως σας είναι γνωστό, από την διάταξη του άρθρου 10 παρ. 3 Ν. 4703/2020 (ΦΕΚ Α 131/10-7-2020 «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις και άλλες διατάξεις»), η κατά τόπον αρμόδια για την διάλυση δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης που βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική αρχή οφείλει προηγουμένως να λαμβάνει προς τούτο την σύμφωνη γνώμη του παρισταμένου αρμοδίου Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ενώ σε κατεπείγουσες περιπτώσεις και εφόσον δεν παρίσταται αρμόδιος Εισαγγελέας Πρωτοδικών, η απόφαση διάλυσης της συνάθροισης λαμβάνεται από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης με παράλληλη αμελλητί ενημέρωση του αρμοδίου Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Κατά τις παρακάτω ημερομηνίες :

α) Παρασκευή 5/3/2021 και ώρα 18.00΄ καθώς και

β) Σάββατο 6/3/2021 και ώρα 12.00΄,

επιχείρησα να συμμετάσχω σε συναθροίσεις, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί στην πλατεία Συντάγματος (Αθήνα) με θέμα την συμπαράσταση στην απεργία πείνας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα.

Οι ανωτέρω συναθροίσεις δεν είχαν γνωστοποιηθεί κατά τα προβλεπόμενα στον νόμο, αλλά ούτε και είχαν απαγορευθεί ή είχαν τεθεί οποιοιδήποτε περιορισμοί σε αυτές σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παραπάνω διατάξεις, ουδεμία δε σχετική αναφορά υφίσταται αναρτημένη, όπως προβλέπεται, στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πλην, όμως, και στις δύο περιπτώσεις, πριν από την ώρα της προγραμματισμένης συνάθροισης, η πλατεία Συντάγματος ήταν κατειλημμένη από αστυνομικές δυνάμεις, οι επικεφαλής των οποίων δήλωναν ρητά ότι απαγορεύεται η πραγματοποίηση της συνάθροισης και προέτρεπαν όσους προσέρχονταν στην πλατεία Συντάγματος να αποχωρήσουν, ενώ περιμετρικά της πλατείας ομάδες αστυνομικών διενεργούσαν έλεγχο στους προσερχομένους και κατά περίπτωση τους απαγόρευαν ή τους απέτρεπαν από την έλευση στην πλατεία Συντάγματος.

Λίγο δε αργότερα, οι παριστάμενες αστυνομικές δυνάμεις δια της βίας και με ρίψη χημικών, απώθηση και άσκηση σωματικής βίας απομάκρυναν βίαια και διέλυσαν όσους κατορθώσαμε να φτάσουμε στην πλατεία Συντάγματος και επιχειρήσαμε να διαδηλώσουμε, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι ουδεμία βίαιη ενέργεια ή αξιόποινη πράξη τέλεσαν, η οποία να δικαιολογεί οτιδήποτε από τα παραπάνω.

Παρών ήμουν και εγώ για να συμμετάσχω στις συναθροίσεις αυτές και από την παράνομη συμπεριφορά της Αστυνομίας παρεμποδίστηκε το εκ του άρθρου 11 του ισχύοντος Συντάγματος δικαίωμά μου για πραγματοποίηση συνάθροισης, ενώ υπέστην αναιτίως την αστυνομική βία και την ρίψη χημικών.

Στη συνέχεια και τις δύο φορές, η αστυνομική καταδίωξη όσων επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν συνάθροιση κινούμενη από την πλατεία Συντάγματος σε άλλα σημεία της Αθήνας αντιμετωπίστηκε κατά τον ίδιο βίαιο τρόπο (απώθηση, σωματική βία από δυνάμεις των ΜΑΤ, εκτόξευση ύδατος από υδροβόλο όχημα της αστυνομίας, ακόμα και από κοντινή απόσταση με κίνδυνο πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης σε παρευρισκόμενους διαδηλωτές, ρίψη χημικών και δακρυγόνων) μέχρι πλήρους διαλύσεως κάθε απόπειρας συνάθροισης σε οποιοδήποτε σημείο της Αθήνας για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Ενόψει των ανωτέρω και προκειμένου για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων μου, παρακαλώ :

1) Να μου γνωστοποιήσετε εγγράφως εάν η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέφρασε σύμφωνη γνώμη για την κατά τα άνω διάλυση των ανωτέρω συναθροίσεων ή έστω εάν ενημερώθηκε αμελλητί, όπως έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο και

2) Να μου χορηγήσετε αντίγραφα των σχετικών εγγράφων σύμφωνης γνώμης και ενημέρωσης της Εισαγγελίας και της όλης σχετικής αλληλογραφίας.

Αθήνα, 9/3/2021

Ο αιτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η είσοδος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Άνοιξε νέος κύκλος προσλήψεων καθηγητών για το 2026
Όλες οι προκηρύξεις ανά Σχολή και Τμήμα – Οι ειδικότητες, τα ΦΕΚ και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Άνοιξε νέος κύκλος προσλήψεων καθηγητών για το 2026
Επίδομα γέννησης παιδιού και voucher εργαζομένων
Επίδομα 3.000€ για κάθε παιδί και άπαξ 750€ σε όλους με νέο Voucher
Νέο θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να χορηγούν εφάπαξ επίδομα γέννησης έως 3.000 ευρώ ανά παιδί. Παράλληλα, μέσω ΔΥΠΑ προβλέπεται...
Επίδομα 3.000€ για κάθε παιδί και άπαξ 750€ σε όλους με νέο Voucher
Φοιτητές σε Πανεπιστήμιο ακούνε καθηγητή να μιλάει με γυρισμένη πλάτη στην κάμερα
«Μπλόκο» στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Γιατί τα Πανεπιστήμια αλλάζουν το σύστημα εξετάσεων
Αλλαγές-σοκ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: Η χρήση του ΑΙ φέρνει ανατροπές στις πτυχιακές – Τι αξιολογείται πλέον αντί για το κείμενο
«Μπλόκο» στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Γιατί τα Πανεπιστήμια αλλάζουν το σύστημα εξετάσεων