Ψήσιμο
Τι πρέπει να προσέξουμε για να τσικνίσουμε υγιεινά, έστω και... κατά μόνας - Μια μπριζόλα στα κάρβουνα έχει τόσα καρκινογόνα, όσα 600 τσιγάρα - Πώς μπορούμε να τσικνίσουμε περιορίζοντας τους κινδύνους

Έστω και με τους υφιστάμενους περιορισμούς, αρκετοί πολίτες, είτε οικογενειακά είτε σε πολύ στενούς κύκλους, θα επιχειρήσουν να γιορτάσουν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης ψήνοντας κρέας.

Το site ygeiamou προειδοποιεί πως η τσίκνα, σε συνδυασμό με την κάπνα από το ψήσιμο, είναι καρκινογόνος για τα πνευμόνια, ακόμα και για τους μη καπνιστές, ενώ καρκονιγόνες ουσίες περιλαμβάνει και το ψημένο κρέας.

Συγκεκριμένα, το λίπος που στάζει πάνω στην πυρωμένη θράκα αλλάζει τελείως χημική δομή, πυρολύεται και σχηματίζονται πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) οι οποίοι ανεβαίνουν πάλι προς τα επάνω με την κάπνα και διαλύονται μέσα στο ψητό κρέας. Οι ενώσεις αυτές (πυρένια, βενζοπυρένια, ανθρακένια κ.ά.) δεν είναι καθόλου αθώες καθώς είναι καρκινογόνες και πιθανώς μεταλλαξιογόνες. Έχει υπολογιστεί ότι μια μπριζόλα στα κάρβουνα έχει τόσα καρκινογόνα, όσα 600 τσιγάρα. Ευτυχώς που το πεπτικό σύστημα είναι πιο ανθεκτικό από το αναπνευστικό.

Εάν πάλι σκεφτήκατε να ψήσετε πιο υγιεινά κρέατα όπως το κοτόπουλο και το ψάρι τότε να ξέρετε ότι και εκεί υπάρχουν κίνδυνοι. Οι ευαίσθητες πρωτεΐνες τους μετασχηματίζονται σε ετεροκυκλικές αμίνες που είναι επίσης καρκινογόνες.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να περιορίσετε την έκθεση σε αυτούς τους κινδύνους:

  • Μην ξεροψήνετε τα κρέατα – καλοψημένα ναι, παραψημένα όχι

  • Πριν το ψήσιμο χρησιμοποιείστε μαρινάδες με αντιοξειδωτικά συστατικά: κόκκινο κρασί, χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι, ξύσμα από τη φλούδα τους, ρίγανη, δεντρολίβανο, φασκόμηλο ακόμα και πράσινο τσάι

  • Χρησιμοποιείστε εστίες γκριλ όπου το κρέας δεν στέκεται πάνω από την πυρωμένη επιφάνεια π.χ. τα μεταλλικά ή κεραμικά πλατό, οι αντιστάσεις που βρίσκονται πάνω από το κρέας ή στο πλάι

  • Συνδυάστε τα ψητά κρέατα με πολύχρωμες σαλάτες. Τα αντιοξειδωτικά στα λαχανικά έχουν ανασταλτική δράση στους μηχανισμούς ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται και η ποσότητα κατανάλωσης των ψητών

  • Το πιο σημαντικό! Περιορίστε τη συχνότητα κατανάλωσης, όσο πιο σπάνια τόσο καλύτερα. Άλλωστε, σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, το επόμενο «τσίκνισμα» είναι την Κυριακή του Πάσχα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα