Υπουργείο εργασίας: Στηρίζουμε την αγορά με 6,4 δισ. ευρώ
Τα οικονομικά στοιχεία στήριξης επιχειρήσεων και ανέργων έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου έχουν δοθεί 6,4 δισ. ευρώ σε  περίπου 3 εκατομμύρια δικαιούχους

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από την έναρξη της πανδημίας υλοποιεί πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και ανέργων. Μέχρι στιγμής, μέσω του προγράμματος αυτού -που είναι δυναμικό και θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται και η πανδημία- έχουν διατεθεί περί τα 6,4 δισ. ευρώ σε  περίπου 3 εκατομμύρια δικαιούχους.

Η «βεντάλια» των μέτρων στήριξης περιλαμβάνει τόσο  οριζόντια μέτρα (π.χ. αναστολές συμβάσεων με καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζομένους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν ή πλήττονται σημαντικά από την πανδημία, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κ.λπ.) όσο και στοχευμένα μέτρα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως είναι –για παράδειγμα- οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, του πολιτισμού και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες.

Συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, τα μέτρα για τους εργαζομένους φτάνουν προς το παρόν τα 4,7 δισ. ευρώ. (3,2 δισ. ευρώ μέτρα απευθείας στήριξης μισθών και  1,5 δισ. ευρώ για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών).

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Φεβρουαρίου (που θα γίνει την Παρασκευή), καθώς και η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

screenshot_7.png

Ειδικά οι αναστολές συμβάσεων είναι πολύ σημαντικός μηχανισμός διατήρησης θέσεων εργασίας και έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα για την ανάσχεση της ανεργίας όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.  Σε σχέση με τη διακύμανση της ανεργίας -μετά την έναρξη της πανδημίας- η Ελλάδα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ μετά την Ιταλία στη συγκράτηση θέσεων εργασίας (δεύτερη μικρότερη αύξηση της ανεργίας) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ανεργία είναι χαμηλή.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει απλώσει δίχτυ προστασίας και μέσω του ΟΑΕΔ, καθώς μέσω των διάφορων δράσεων κατά την περίοδο της πανδημίας έχουν δοθεί 1,5 δισ. ευρώ.

Ένας τρίτος πυλώνας του συστήματος στήριξης είναι τα προγράμματα του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-2020 που υλοποιούνται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η στήριξη μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα, καθώς το Υπουργείο ολοκληρώνει αυτή την περίοδο την επεξεργασία των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα οποία θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο για την επόμενη ημέρα.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η σημασία των μέτρων που ελήφθησαν για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης εντός της πανδημίας, που προσεγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ  και αφορούν σε τουλάχιστον 500.000 ωφελούμενους.

Η Ελλάδα δαπανά ποσά που είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το ΑΕΠ. Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί λαμβάνοντας υπόψη τις αντοχές του προϋπολογισμού ώστε να στηριχθεί η οικονομία σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία.

Τι δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Άλλοι μιλούν με μεγάλα λόγια, η κυβέρνηση μιλάει με έργα για την εργασία και την κοινωνική προστασία. Τόσο με τα επιδόματα ειδικού σκοπού για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, όσο και με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους ανέργους, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έδωσε μια σημαντική στήριξη σε εργαζομένους και ανέργους.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, βλέπουμε τα κενά και τις ανάγκες που προκύπτουν, προσαρμόζοντας τα μέτρα. Παράλληλα, έχουμε πάντοτε το βλέμμα στην επόμενη από τον κορωνοϊό ημέρα, για να γίνει η μετάβαση στην αγορά εργασίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής συνοψίζονται ως εξής:

Πυλώνας πρώτος: Μέτρα στήριξης εργαζομένων

screenshot_8.png

Πυλώνας δεύτερος:  ΟΑΕΔ: Μέτρα στήριξης ανέργων

screenshot_9.png

Πυλώνας τρίτος: Προγράμματα ΕΣΠΑ

screenshot_10.png

Πυλώνας τέταρτος: Μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης εν μέσω πανδημίας

screenshot_11.png

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολικη εφημεριδα
ΓΕΛ Άστρους: Σχολική εφημερίδα αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Ανατολής
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της σχολικής εφημερίδα σας προσκαλούν σε αυτό το μοναδικό ταξίδι στην ιστορία και στις άσβηστες μνήμες της Ανατολής
ΓΕΛ Άστρους: Σχολική εφημερίδα αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Ανατολής
foto_education.jpg
Α’ κύκλος Κινητικότητας-Εκπαιδευτικοί: Νέα εγκύκλιος – Τι ισχύει για αιτήσεις μετατάξεων-αποσπάσεων
Α ́ Κύκλος Κινητικότητας: Οδηγίες προς τους φορείς προέλευσης και υποδοχής - Τι αναφέρει η εγκύκλιος για τους εκπαιδευτικούς
Α’ κύκλος Κινητικότητας-Εκπαιδευτικοί: Νέα εγκύκλιος – Τι ισχύει για αιτήσεις μετατάξεων-αποσπάσεων