Σεισμός: Τι λένε οι επιστήμονες για τη σεισμική δραστηριότητα
Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας μετά τον ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα - Ακολούθησαν τρεις ακόμα σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας μετά τον σεισμό των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Λάρισα που ταρακούνησε λίγο μετά τις 12 τη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε στις 12:16, είχε μέγεθος 6 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας και εστιακό βάθος 7,8 χλμ, ενώ έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία. 

Καραστάθης: Γνωστό το ρήγμα

Έχουν γίνει τρεις ισχυροί μετασεισμοί μισή ώρα περίπου μετά το κύριο σεισμό είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης, χαρακτηρίζοντας φυσιολογική τη μετασεισμική ακολουθία.

Πρόκειται, όπως είπε, για το γνωστό ρήγμα του Τυρνάβου, ενώ συνέστησε προσοχή καθώς οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο.

Παπαζάχος: Να μην λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία αύριο, Πέμπτη 4 Μαρτίου, υπογράμμισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Ελασσόνα .

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 Ρίχτερ, συμπληρώνοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί.

Μάλιστα, ο Κώστας Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες. Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή.

Χουλιάρας: Θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί

Σε ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος εκτίμησε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας δήλωσε στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» ότι το πιθανότερο είναι ότι ο σεισμός των 6 Ρίχτερ ήταν και ο κύριος, ωστόσο υπογράμμισε ότι «αυτό δεν πρέπει να είναι καθησυχαστικό, γιατί σίγουρα θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί». 

Επιπλέον, ανέφερε ότι μία σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι πιθανό να την ακολουθήσουν δονήσεις 5 Ρίχτερ, γεγονός που θα επιβαρύνει τα κτίρια που «ταρακουνήθηκαν» με τον κύριο σεισμό και μπορεί να δούμε και καταρρεύσεις κτιρίων στην περιοχή. 

 Ο κ. Χουλιάρας πάντως κατέληξε στο ότι το φαινόμενο δεν έχει περάσει και συνέστησε στον κόσμο της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να ακούει τους σεισμολόγους. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ραψάνη, βιβλιοθήκη
Λάρισα: Το «κρυφό σχολειό» στο χωριό που φυλάει 30.000 θησαυρούς του 18ου αιώνα (vid)
Οδοιπορικό στον ορεινό παράδεισο του Ολύμπου και σε μια σοφίτα που φυλάει 30.000 σπάνια βιβλία του 18ου αιώνα
Λάρισα: Το «κρυφό σχολειό» στο χωριό που φυλάει 30.000 θησαυρούς του 18ου αιώνα (vid)
λουπινο
Το παραμελημένο όσπριο με εξαιρετικά υψηλή πρωτεΐνη
Το λούπινο, ένα από τα λιγότερο προβεβλημένα όσπρια, επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο, αποδεικνύοντας ότι αξίζει μια μόνιμη θέση στο καθημερινό μας...
Το παραμελημένο όσπριο με εξαιρετικά υψηλή πρωτεΐνη
καταιγιδα
«Σοβαρή κακοκαιρία» με πανελλαδικό χαρακτήρα - Πότε θα πέσει πολύ νερό στην Αττική
Σοβαρή κακοκαιρία από το Σάββατο: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι σε όλη τη χώρα
«Σοβαρή κακοκαιρία» με πανελλαδικό χαρακτήρα - Πότε θα πέσει πολύ νερό στην Αττική