Σεισμός: Τι λένε οι επιστήμονες για τη σεισμική δραστηριότητα
Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας μετά τον ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα - Ακολούθησαν τρεις ακόμα σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας μετά τον σεισμό των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Λάρισα που ταρακούνησε λίγο μετά τις 12 τη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε στις 12:16, είχε μέγεθος 6 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας και εστιακό βάθος 7,8 χλμ, ενώ έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία. 

Καραστάθης: Γνωστό το ρήγμα

Έχουν γίνει τρεις ισχυροί μετασεισμοί μισή ώρα περίπου μετά το κύριο σεισμό είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης, χαρακτηρίζοντας φυσιολογική τη μετασεισμική ακολουθία.

Πρόκειται, όπως είπε, για το γνωστό ρήγμα του Τυρνάβου, ενώ συνέστησε προσοχή καθώς οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο.

Παπαζάχος: Να μην λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία αύριο, Πέμπτη 4 Μαρτίου, υπογράμμισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Ελασσόνα .

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 Ρίχτερ, συμπληρώνοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί.

Μάλιστα, ο Κώστας Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες. Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή.

Χουλιάρας: Θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί

Σε ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος εκτίμησε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας δήλωσε στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» ότι το πιθανότερο είναι ότι ο σεισμός των 6 Ρίχτερ ήταν και ο κύριος, ωστόσο υπογράμμισε ότι «αυτό δεν πρέπει να είναι καθησυχαστικό, γιατί σίγουρα θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί». 

Επιπλέον, ανέφερε ότι μία σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι πιθανό να την ακολουθήσουν δονήσεις 5 Ρίχτερ, γεγονός που θα επιβαρύνει τα κτίρια που «ταρακουνήθηκαν» με τον κύριο σεισμό και μπορεί να δούμε και καταρρεύσεις κτιρίων στην περιοχή. 

 Ο κ. Χουλιάρας πάντως κατέληξε στο ότι το φαινόμενο δεν έχει περάσει και συνέστησε στον κόσμο της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να ακούει τους σεισμολόγους. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

apospaseiss.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Αποσπάσεις και τροποποιήσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για το 2025-2026
Απόφαση Σοφίας Ζαχαράκη για αποσπάσεις, ανακλήσεις και τροποποιήσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2025-2026
Υπουργείο Παιδείας: Αποσπάσεις και τροποποιήσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για το 2025-2026
μαθητές που δίνουν πανελλήνιες
Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκαν ύλη και οδηγίες μαθημάτων για τα ΕΠΑΛ
Υπουργείο Παιδείας: Δημοσιεύτηκαν η ύλη και οι οδηγίες διδασκαλίας για τα μαθήματα των ΕΠΑΛ το σχολικό έτος 2025-2026
Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκαν ύλη και οδηγίες μαθημάτων για τα ΕΠΑΛ
diadromos nosokomeiou
Αλλάζουν όλα από 1η Οκτωβρίου τα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων – Τι πρέπει να κάνουν οι γιατροί έως 15 Σεπτεμβρίου
Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού;
Αλλάζουν όλα από 1η Οκτωβρίου τα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων – Τι πρέπει να κάνουν οι γιατροί έως 15 Σεπτεμβρίου
ypaith2
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Το πρόγραμμα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Πανελλήνιες 2026: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) καθώς και για τα ειδικά και μουσικά...
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Το πρόγραμμα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ