Εμβολιασμοί: Πρεμιέρα σήμερα για τις ηλικίες 60-64 ετών
Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις ηλικίες 60-64 με το εμβόλιο της Astra Zeneca - Πώς μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για εμβολιασμό

Πρώτη ημέρα σήμερα, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, για τον εμβολιασμό εναντίον του ιού SARS-CoV-2, για τις ηλικίες 60-64 με το εμβόλιο της Astra Zeneca σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Για την επιχείρηση των εμβολιασμών, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών κατά της νόσου covid-19, έχουν δοθεί από σήμερα σε λειτουργία δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Έτσι από σήμερα οι πολίτες ηλικίας 60 έως 64 ετών μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν σε ένα από τα δύο τμήματα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων, που λειτουργούν στη HELEXPO και στη Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη

Ταυτόχρονα όμως σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εμβολισμοί για τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας καθώς και για άτομα άνω των 75 ετών στα οποία χρησιμοποιούνται τα εμβόλια Pfizer και Moderna.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διενεργούν εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο της Astra Zeneca σε ηλικιακές ομάδες που φτάνουν έως και τα 64 έτη αφού ακόμα γεγονός είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για μεγαλύτερες ηλικίες. Ο χρόνος που χρειάζεται να μεσολαβήσει μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 500 χιλιάδες εμβολιασμοί. Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών το συντομότερο δυνατόν.

emvoliasmoi.png

Εμβολιασμοί δύο ταχυτήτων

Σήμερα, στη χώρα μας, λειτουργούν δύο παράλληλα συστήματα για τον εμβολιασμό των πολιτών. 

Ένα σύστημα απευθύνεται και διενεργεί εμβολιασμούς στις ηλικίες από 75 ετών και άνω καθώς και στο υγειονομικό προσωπικό κάνοντας χρήση του εμβολίου των Pfizer/Biontech.

Tο δεύτερο σύστημα απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε ηλικίες κάτω των 64 ετών, κάνει χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και μέχρι στιγμής έχει μόνο σημεία εφαρμογής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που λειτουργούν στη HELEXPO και τη Διεθνή Έκθεση αντίστοιχα.

Τα δυο αυτά συστήματα είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους και δεν διασταυρώνονται. Αντιθέτως διαχωρίζονται αναλόγως των ηλικιακών ομάδων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 60-64 μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca και όχι τα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών. 

Αντίστοιχα όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 75 με 79 έτη δεν θα εμβολιάζονται με αυτό, συνεπώς μπορούν να  κλείνουν ραντεβού μόνο στα κέντρα με τα εμβόλια των υπολοίπων εταιρειών.

Το ωράριο λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων θα είναι από Δευτέρα έως και Σάββατο 08:00 έως 20:00 με δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου.

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα για ραντεβού

Πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση

Ο πολίτης μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας αποστέλλοντας στο 13034 γραπτό μήνυμα (SMS) με το ΑΜΚΑ και το επώνυμό του (ΑΜΚΑ κενό Επώνυμο). Άμεσα, ο πολίτης θα λάβει γραπτό μήνυμα, που θα τον ενημερώνει εάν είναι δικαιούχος εμβολιασμού με βάση την πληθυσμιακή προτεραιοποίηση του εθνικού σχεδίου εμβολιασμών. Στη συνέχεια, ο πολίτης μπορεί να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εμβολιασμού COVID-19 για να προγραμματίσει το ραντεβού του.

Πολίτες που έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση

Οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, και εφόσον θα καθίστανται δικαιούχοι εμβολιασμού, θα λάβουν ένα γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους από τον αριθμό 13034, που θα τους ειδοποιεί ότι έχει πραγματοποιηθεί προ-κράτηση ραντεβού. Το γραπτό μήνυμα θα αναφέρει τον Κωδικό Ραντεβού, την ημερομηνία και ώρα εμβολιασμού και το προτεινόμενο εμβολιαστικό κέντρο. Ως εμβολιαστικό κέντρο προ-επιλέγεται το πλησιέστερο διαθέσιμο με βάση τον Ταχυδρομικό Κώδικα που έχει δηλωθεί.

Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει ή να τροποποιήσει το προ-κρατημένο ραντεβού του εντός 120 ωρών. Η επιβεβαίωση του προ-κρατημένου ραντεβού δύναται να γίνει από τον πολίτη με έναν από τους δύο εξής τρόπους:

Με αποστολή του Κωδικού Ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στο 13034. Σε περίπτωση που ο χρήστης δεν πληκτρολογήσει σωστά τον Κωδικό Ραντεβού (λόγου χάρη, εξαιτίας τυπογραφικού λάθους), θα λάβει απαντητικό SMS που θα τον ενημερώνει ότι ο Κωδικός Ραντεβού είναι λανθασμένος.

Με είσοδο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και επιβεβαίωση του προ-κρατημένου ραντεβού.

Για την τροποποίηση του προ-κρατημένου ραντεβού του, ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr εντός 120 ωρών από τη στιγμή που έλαβε το ενημερωτικό SMS από τον αριθμό 13034. Εκεί ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να δει και να τροποποιήσει όπως προτιμά το ραντεβού του, σύμφωνα με τις διαθεσιμότητες ανά εμβολιαστικό κέντρο και να το επιβεβαιώσει.

Τέλος, σε περίπτωση που ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει το ραντεβού του (με ή χωρίς τροποποίηση) εντός 120 ωρών απελευθερώνεται η προ-κράτηση και ο πολίτης έχει τη δυνατότητα μετέπειτα να προγραμματίσει νέο ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

petroyniass.jpg
Νέος Θρίαμβος του Λευτέρη Πετρούνια – Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στους κρίκους
Μετά από μια εκπληκτική προσπάθεια που χάρισε 15.000 βαθμούς ο Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε για 7η φορά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους...
Νέος Θρίαμβος του Λευτέρη Πετρούνια – Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στους κρίκους