Έκτακτο επίδομα 400€ σε επιστήμονες: Ποιοι το δικαιούνται
Οικονομική ανάσα για περισσότερες από 1 εκατ. επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά αυτή την εβδομάδα - Πληρώνονται επιστρεπτέα προκαταβολή, επίδομα θέρμανσης και «κουρεμένα» ενοίκια - Ποια επιδόματα ενεργοποιούνται

Οικονομική ανάσα μέσω κυβερνητικών πληρωμών αναμένεται να λάβουν αυτή την εβδομάδα περισσότερες από ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με το ποσό να υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ

Συγκεκριμένα αυτήν την εβδομάδα είναι προγραμματισμένα να πληρωθούν ο πέμπτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής στις επιχειρήσεις, το επίδομα θέρμανσης καθώς και τα «κουρεμένα» ενοίκια του Νοεμβρίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τα ποσά αυτά θα τα  δούνε στους λογαριασμούς τους εντός της εβδομάδας περίπου 400.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, 700.000 νοικοκυριά για το επίδομα θέρμανσης και 50.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα αποζημιωθούν για το 50% των «κουρεμένων» ενοικίων του Νοεμβρίου.

Επιπρόσθετα, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος των 400 ευρώ σε  επιστήμονες καθώς και να εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις. 

Η οικονομική ενίσχυση σε επιστήμονες αναμένεται να δοθεί σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους και γεωτεχνικούς ενώ για τη χορήγηση του επιδόματος θα ληφθεί υπόψη το οικογενειακό εισόδημα και η πτώση των εσόδων τους κατά το 2020.

Το επίδομα των 400€ ευρώ σε περίπου 150.000 επιστήμονες αναμένεται να πληρωθεί τον Φεβρουάριο.

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Εντός της εβδομάδας θα κατατεθούν στην Βουλή οι διατάξεις για τα μηδενικά ενοίκια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Το μέτρο αυτό δεν αποκλείεται να παραταθεί και τον Μάρτιο εάν συνεχιστεί το Lockdown.

Επίσης αναμένεται να υπάρξει νέα ρύθμιση για τις επιταγές καθώς και νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις κάτω από οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόγραμμα αναμένεται να στηρίξει επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή το 2020 και είχαν μεγάλη μείωση τζίρου ή και ζημίες. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα θα προβλέπει επιδότηση σε ποσοστό έως και 90% για κάλυψη παγίων δαπανών (ενοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνα, κοινόχρηστα) .

Από το συνολικό ποσό της επιδότησης κάθε επιχείρησης θα αφαιρούνται τυχόν ποσά που είχαν εισπράξει οι επιχειρήσεις από άλλα μέτρα στήριξης, όπως π.χ. η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Πότε πληρώνονται τα κοινωνικά επιδόματα Δεκεμβρίου

Οι πληρωμές της εβδομάδας

Οι κρατικές πληρωμές που έχουν δρομολογηθεί για να εξοφληθούν εντός της εβδομάδας αναλυτικά: 

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: 

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 υπέβαλλαν αίτηση συνολικά 732.967 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαιούχοι που τελικά θα «πάνε ταμείο» ενδέχεται να είναι λιγότεροι από 400.000.

Ο λόγος για την μείωση των δικαιούχων είναι η αύξηση του τζίρου στις επιχειρήσεις. Τα στοιχεία δείχνουν πως 265.000 επιχειρήσεις μένουν εκτός λόγω αύξησης του τζίρου τους ενώ άλλες 100.000 έχουν πτώση τζίρου μικρότερη του 20%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 30% των επιχειρήσεων εστίασης που υπέβαλαν αίτηση στον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, παρουσίασε αύξηση τζίρου στο τελευταίο δίμηνο του 2020 μέσω delivery και το take away.

Οι πληρωμές για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη ενώ σήμερα θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πληρούν τις προϋποθέσεις να υποβάλουν αίτηση χορήγησης.

Επίδομα θέρμανσης

Ξεκινάει και η πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης αυτή την εβδομάδα για τα νοικοκυριά που θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ποσά που κυμαίνονται από 80 έως 650 ευρώ.

Συνολικά αυτή την εβδομάδα θα πληρωθούν στους δικαιούχους. περίπου 60 εκατ. ευρώ από τα 110 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη πληρωμή θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου.

Ιδιοκτήτες ακινήτων

Τέλος, εντός της εβδομάδας, αναμένεται να πληρωθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων και η αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα η νέα αυτή πληρωμή αφορά περίπου 50.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν είχαν πληρωθεί λόγω του ότι δεν είχα δηλώσει το IBAN τους στο Taxisnet.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskalos
Προς υπουργείο Παιδείας: Τι άλλα βασανιστήρια θα επινοήσετε για τους 50.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς;
Απόγνωση: «Πόσα επιτέλους πρέπει να ξοδεύουμε εμείς οι αναπληρωτές για το δικαίωμα στην εργασία»;
Προς υπουργείο Παιδείας: Τι άλλα βασανιστήρια θα επινοήσετε για τους 50.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς;