Διαδηλώσεις: Ο Χρυσοχοΐδης «οριοθετεί» την ελευθερία του Τύπου
Στο σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφέρεται πως οι δημοσιογράφοι θα περιορίζονται σε συγκεκριμένο χώρο για την κάλυψη κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων

Προβληματισμό προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να «οριοθετήσει» τη δημοσιογραφική κάλυψη κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων.

Όπως ορίζεται στο «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων», η αστυνομία ορίζει, με πρόσχημα την ασφάλειά τους, συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ.

Αναλυτικά αναφέρεται:

«Μία σημαντική πτυχή των συναθροίσεων είναι και η παρουσία δημοσιογράφων σε αυτές. Η παρουσία και η προστασία των δημοσιογράφων στο πλαίσιο των συναθροίσεων είναι βασική συνιστώσα του νέου σχεδιασμού. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, αλλά και παράλληλα, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν επεισόδια. Στο σχέδιο ασφάλειας της συνάθροισης συμπεριλαμβάνεται και η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων που μπορούν να βρεθούν στο επίκεντρο επεισοδίων, για αυτό το λόγο, ανάλογα και την εκάστοτε κατάσταση που επικρατεί, μπορούν να φορούν διακριτό και προστατευτικό εξοπλισμό».

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται σε μια περίοδο έντασης της καταστολής και της αστυνομικής αυθαιρεσίας, με την ανάδειξη και την καταγγελία τέτοιων πρακτικών να αποτελεί δημοκρατική αναγκαιότητα και ηθική υποχρέωση για τον χώρο της ενημέρωσης.

Για «fake news μειοψηφικών ομάδων» κάνει λόγο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Παράλληλα, το υπουργείο ΠΡΟΠΟ κάνει λόγο για «ακραίες ομάδες που διασπείρουν σκόπιμα ψευδείς ειδήσεις», αρνούμενο, ουσιαστικά, τη δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την αξιοποίηση καταγγελιών για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Καλύτερο, ίσως, παράδειγμα είναι η περίπτωση της ακραίας, αναίτιας καταστολής της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στο Εφετείο, την ημέρα της καταδίκης της Χρυσής Αυγής.

Fake news, όπως διαπιστώνεται από φωτογραφίες και βίντεο της κινητοποίησης, διακίνησαν τα Μέσα Ενημέρωσης και η ΕΛΑΣ που «ανακάλυψε» βροχή από μολότοφ και όχι οι χρήστες του διαδικτύου, κατέγραψαν την πραγματικότητα.

Αναλυτικά το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Τι επιχειρεί η Κεραμέως με τον ελιγμό - πρόσκληση στην ΟΛΜΕ

Επιμήκυνση του έτους για λόγους… ψυχολογικούς

ΑΣΕΠ: Πιστοποίηση Αγγλικών LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

σχετικά άρθρα