Η επιστήμη διώχνει τον φόβο, αναζητεί την ομορφιά!
Το πιο βασικό συμπέρασμα, που προκύπτει στις ημέρες μας με τη δοκιμασία της πανδημίας του covid – 19, είναι η συστηματική προσφυγή μας στην ιατρική, στην επιστήμη

Γιατί είναι μαζί με την κοινωνική και την προσωπική ευθύνη μας τα κύρια πεδία αντιμετώπισης του φονικού ιού.

Η επιστήμη διώχνει τον φόβο. Δεν ήταν έτσι πάντα. Αλλά με την ανάδυση του ορθολογισμού στην αρχαία Ελλάδα και με την ανάπτυξη της σύγχρονης επιστήμης στην Αναγέννηση και στην απαρχή της νεωτερικότητας τα πράγματα ξεκαθάρισαν. Τίποτα το υπερφυσικό δεν προκαλεί ούτε και αποδιώχνει τις ασθένειες. Στη φύση είναι οι αιτίες των πανδημιών και των ασθενειών και στα χέρια του ανθρώπου είναι η αντιμετώπισή τους.

Η μαγεία αρχικά και οι θρησκείες στη συνέχεια έκαναν …στην άκρη. Ο φόβος, που γεννιόταν πρωτίστως από το ανεξήγητο των πραγμάτων, δεν έχει πλέον νόημα. Τώρα η σκέψη του ανθρώπου μπορεί να ερμηνεύει τα πράγματα, να βρίσκει τις αιτίες και ως εκ τούτου να παρεμβαίνει προς όφελος της ανθρωπότητας. Φυσικά, δεν είναι όλα εύκολα και λυμένα, αλλά υπάρχει το έδαφος για να γίνεται υπέρβαση των προβλημάτων.

Ο ουρανός ήταν και είναι το πιο σταθερό “βιβλίο” του Σύμπαντος. Εκεί (και πέραν τούτου πλέον) διαβάζουμε το παρελθόν και το μέλλον της φύσης όλης. Οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και άλλοι λαοί της αρχαιότητας δημιούργησαν μοτίβα, σχήματα, αστερισμούς, ερμηνείες. Όταν συνέβαινε κάποιο γεγονός – που δεν ήταν συνεχώς παρατηρήσιμο αλλά συνέβαινε ξαφνικά και σε απόσταση μεγάλης χρονικής κλίμακας -, αναστάτωνε τους πάντες. Ο ουρανός δεν προκαλούσε μόνο απορία και θαυμασμό μα και φόβο.

Η ιστορία, όπως πάντα, είναι αποκαλυπτική και διδακτική. Ας δούμε ένα πράγματι ιστορικό και καθοριστικό γεγονός. Μέχρι τον 17ο αιώνα η εμφάνιση των κομητών προκαλούσε φόβο, δέος, ενοχή. Εθεωρείτο κακό θεϊκό σημάδι. Όποια συμφορά ακολουθούσε χρονικά την εμφάνιση ενός κομήτη, αποδιδόταν σε αυτόν!

Το 1664 είχε απλωθεί πανικός στην Ευρώπη και η μεγάλη πυρκαγιά στο Λονδίνο αποδόθηκε στην εμφάνιση ενός κομήτη εκείνης της εποχής. Όμως… Υπήρξαν ο Νεύτωνας και ο Χάλεϋ, που ερμήνευσαν το γεγονός με τα μαθηματικά, με τη λογική και με την επιστήμη και οι κομήτες έπαψαν να είναι μηνύματα θεών, προάγγελοι συμφορών και δαίμονες της κόλασης!

Οι κομήτες …έγιναν φυσικά σώματα, που ξεκινούν από συγκεκριμένη περιοχή του ηλιακού μας συστήματος και κάνουν ελλειπτικές τροχιές γύρω από τον Ήλιο. Η αιτία της κίνησής τους είναι η απόλυτα καθολική δύναμη του Σύμπαντος, η βαρύτητα. Και όχι μόνο αυτό αλλά προσδιορίστηκαν και οι Νόμοι της, οι μαθηματικές εξισώσεις από τον Νεύτωνα – και η μαγεία και το υπερφυσικό χάθηκαν εν ριπή οφθαλμού.

Η απόλυτα επιτυχής πρόβλεψη του Χάλεϋ για την εμφάνιση του επόμενου κομήτη στην Ευρώπη κατέδειξε με τον πιο εμφαντικό τρόπο τον ορθολογικό τρόπο σκέψης του ανθρώπου. Πάνε οι μαγείες και οι θρησκευτικές δοξασίες. Πάει και ο φόβος αλλά και η δήθεν ενοχή του γένους του ανθρώπου…

Ο ουρανός, το σύμπαν πλέον είναι “καθαρά”. Δεν έχουν τίποτα το υπερφυσικό ή το μαγικό. Είναι απόλυτα φυσικά μα και μαγευτικά. Είναι πεδία προσεγγίσιμα, ερμηνεύσιμα και πηγή διαρκούς γνώσης. Μπορούμε να θαυμάζουμε και μόνο να θαυμάζουμε τον ουρανό. Να τον παρατηρούμε, να στοχαζόμαστε, να ονειρευόμαστε, να γράφουμε ποιήματα, να δημιουργούμε νέες αναβαθμίδες στη σκέψη μας.

Ο θαυμασμός του ουρανού (που συνδεσμώνει όλους τους ανθρώπους και όλων των καιρών) και το διαρκώς ανεξήγητο της Σύμπαντος (που είναι ανεξάντλητη πηγή έρευνας) μας κάνουν να αναζητούμε την ομορφιά στον ίδιο τον άνθρωπο, να καλλιεργούμε την ελευθερία του πνεύματός μας και να αγωνιζόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη. Η ασημαντότητα της μικρής γωνιάς μας μπορεί να μας τροφοδοτεί με την ομορφιά της ταπεινότητας.

Η επιστήμη είναι δύναμη απελευθέρωσης. Ζητάει από το στοχασμό μας και από τη φαντασία μας να ταξιδεύουν στον άπειρο χωροχρόνο. Να είναι πηγές γνώσης και γιατί όχι σοφίας. Η επιστήμη δεν είναι ψυχρή. Έχει συναίσθημα – αναζητεί την ομορφιά. Άλλωστε, ανακαλύπτοντας τον κόσμο δεν πλάθουμε τον εαυτό μας και τις κοινωνίες μας;

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολικοι σεισμογραφοι
Οταν οι σχολικοί σεισμογράφοι καταγράφουν έγκαιρα σεισμό, αλλά το πρόγραμμα καθυστερεί
Αυτού του τύπου οι σχολικοί σεισμογράφοι είναι πολύ εύκολο να κατασκευαστούν και μπορούν να αξιοποιηθούν εκπαιδευτικά
Οταν οι σχολικοί σεισμογράφοι καταγράφουν έγκαιρα σεισμό, αλλά το πρόγραμμα καθυστερεί
ypaith
Μεταθέσεις Πρωτοβάθμιας: Το Υπουργείο Παιδείας αθέτησε δέσμευση για συμπερίληψη νέων οργανικών θέσεων
Ν.Φασφαλής: «Αυτή η στάση εκθέτει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και απαίτησή μας είναι η ίδρυση των νέων οργανικών θέσεων άμεσα»
Μεταθέσεις Πρωτοβάθμιας: Το Υπουργείο Παιδείας αθέτησε δέσμευση για συμπερίληψη νέων οργανικών θέσεων