Έκτακτο επίδομα 400€ σε επιστήμονες: Ποιοι το δικαιούνται
Έρχεται έκτακτο επίδομα ύψους 400€ για επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες τον Ιανουάριου - Ποιοι κλάδοι το δικαιούνται - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Έκτακτο επίδομα 400 ευρώ σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση για δεύτερη φορά σε επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες

Η ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από επιστήμονες αναμένεται να ανοίξει εντός της ερχόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα έως τις 15 Ιανουαρίου αφού πρώτα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από τον νέο υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Το συνολικό ύψος της οικονομικής ενίσχυσης αναμένεται να φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 100.000 δικαιούχους.

Υπενθυμίζουμε ότι από την αρχή της πανδημίας είναι η δεύτερη φορά που οι επιστήμονες θα λάβουν εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος.

Ποιες ειδικότητες το δικαιούνται

Το επίδομα αναμένεται να δοθεί στους παρακάτω επιστημονικούς κλάδους και συγκεκριμένα σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, οδοντίατρους, κτηνίατρους, οικονομολόγους, λογιστές.

Οι υποψήφιοι για να λάβουν τα 400 ευρώ, θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με τα εισοδήματα που είχαν από τον Απρίλη έως τον Δεκέμβρη 2020. Στη συνέχεια θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων τους από το Taxis και θα δοθεί το "πράσινο φως" για την πίστωση του ποσού στους λογαριασμούς τους.

Οι αιτήσεις θα είναι ανοιχτές για όλους όσους ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα ως αυτοαπασχολούμενοι με την προϋπόθεση να είναι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ και, όπως αναφέρει το άρθρο 66 του νόμου, να έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τον εάν θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος εξαρτάται από τον αριθμό των αιτήσεων που θα κατατεθούν. Εάν οι αιτήσεις που θα γίνουν ξεπεράσουν σε ύψος τα 50 εκατομμύρια ευρώ τότε θα πρέπει να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια για την λήψη της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Αφορολόγητο το επίδομα

Το επίδομα της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο από το δημόσιο, ΕΦΚΑ ενώ απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ν.π.δ.δ., τους Ο.Τ.Α., τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα