Thumbnail
Ολοκληρώθηκαν χτες οι αιτήσεις από τις επιχειρήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Πότε αναμένονται οι αιτήσεις για τη επιστρεπτέα προκαταβολή 5

Ολοκληρώθηκε χθες, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, στον οποίο συμμετείχαν 448.203 επιχειρήσεις.

Το συνολικό ποσό που θα διοχετευθεί προς τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ξεπερνά τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ. Ήδη έχουν καταβληθεί πάνω από 1,53 δισ. ευρώ σε 319.835 επιχειρήσεις από τις 448.203 επιχειρήσεις που συμμετείχαν συνολικά.

Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, οι επιχειρήσεις θα έχουν λάβει 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ως επιστρεπτέα προκαταβολή ορίζεται το μέτρο ενίσχυσης το οποίο χορηγείται σε επιχειρήσεις και νέες επιχειρήσεις και η οποία επιστρέφεται εν όλω ή εν μέρει , υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και χορηγείται στους επιχειρηματίες στο προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19. Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο αναφοράς 0,74%.

Αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, θα ακολουθήσει, κατόπιν ελέγχου, η καταβολή των προβλεπόμενων ποσών στους εναπομένοντες δικαιούχους.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Αμέσως μετά, το Υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπως έχει ήδη εξαγγείλει.

Πρόκειται για ένα νέο κύκλο, ο οποίος θα προσθέτει στους δύο μήνες του 4ου κύκλου, τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, με αποτέλεσμα να αφορά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, ώστε να αποτυπώνεται ευκρινέστερα το εύρος της επίπτωσης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όπως στον 4ο κύκλο, έτσι και στον 5ο, το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων.

Το προσεχές διάστημα οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τα επιμέρους χαρακτηριστικά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, σύμφωνα με το οποίο οι αιτήσεις αναμένεται να εκκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου του 2021.

Ωφελουμένοι από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4

Οι 10 ΚΑΔ με τον μεγαλύτερο αριθμό ωφελουμένων από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 έως σήμερα

  • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφετερία, 5.605 ωφελούμενοι
  • Υπηρεσίες ταξί ή αγοραίων, με οδηγό ιδιόκτητη, 4.644 ωφελούμενοι
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου, 3.750 ωφελούμενοι
  • Νομικές υπηρεσίες (δικηγόρου), 3.575 ωφελούμενοι
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία, 3.569 ωφελούμενοι
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο/ταβέρνα, 3.519 ωφελούμενοι
  • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ-μπαρ, 3.445 ωφελούμενοι
  • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, 3.310 ωφελούμενοι
  • Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων, 2.991 ωφελούμενοι
  • Λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, 2.739 ωφελούμενοι.

Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για τους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Υπενθυμίζεται ότι έχει δοθεί παράταση μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για τους δικαιούχους των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Υπενθυμίζεται ότι για τους δύο πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής η εν λόγω προθεσμία έληγε στις 30 Νοεμβρίου 2020, ενώ για τον τρίτο κύκλο η προθεσμία έληγε στις 30 Ιανουαρίου 2021.

Η παράταση δόθηκε με γνώμονα τη διευκόλυνση των δικαιούχων, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία COVID-19.

Αιτήσεις

Οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή υποβάλλονται μέσα από την πλατφόρμα myBusinessSupport με χρήση των κωδικών taxinets των φυσικών προσώπων που είναι εκπρόσωποι της εταιρείας που θέλει να αιτηθεί την επιδότηση.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζόμενους σε αναστολή και τον Δεκέμβριο

Αποζημίωση ειδικού σκοπού θα λάβουν οι εργαζόμενοι στις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις και τον Δεκέμβριο λόγω της παράτασης του Lockdown και των μέτρων αντιμετώπισης κατά του κορονοϊού.

Από την επόμενη Τρίτη 8 Δεκεμβρίου θα μπορούν οι εργοδότες να δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη την αναστολή συμβάσεων των εργαζόμενων τους για τον μήνα Δεκέμβριο, ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ένα από τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης της κυβέρνησης για να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη χρήση του μέτρου της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού δίνεται τόσο σε επιχειρήσεις - εργοδότες όσο και σε εργαζόμενους και υπολογίζεται από τις αναστολές εργασίας των εργαζομένων.

Υπενθυμίζουμε ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού για το μήνα Δεκέμβριο θα υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής αντί των 800 ευρώ που ίσχυε για τον Νοέμβριο.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές