αεροσυνοδός
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τι αναφέρει δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών

Παρά τη γενναιόδωρη ενίσχυση της με κρατικό χρήμα 120 εκατ. ευρώ κι ενώ έχει λάβει πλήθος άλλων ενισχύσεων μέσω του προγράμματος SURE και των αναστολών συμβάσεων, η AEGEAN ειναι μία από τις λίγες εταιρείες- ίσως η μοναδική - που προχώρησε εν μέσω πανδημίας και παρά τις ρήτρες περί μη απόλυσης προχώρησε σε περικοπές προσωπικού.

Όπως διαπιστώνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία επισημαίνει ο Ανδρέας Νεφελούδης, τ. γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και μέλος του τμήματος Εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η ΑEGEAN τον Οκτώβριο πραγματοποίησε 45 απολύσεις μόνιμου (αορίστου χρόνου) προσωπικού, προχώρησε σε 8 οικειοθελείς αποχωρήσεις ενώ ταυτοχρόνως, έληξαν χωρίς να ανανεωθούν 85 συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το Νοέμβριο το γαϊτανάκι των απολύσεων συνεχίστηκε αμείωτο με 30 απολύσεις και 2 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Όπως σημειώνει ο Αν. Νεφελούδης «οι απολύσεις των 45 εργαζομένων δημιουργούν πρόβλημα νομιμότητας σε σχέση με το νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, ο οποίος για τις εταιρείες άνω των 150 εργαζομένων επιτρέπει μηνιαία απόλυση του 5% των εργαζομένων και σε κάθε περίπτωση κάτω των 30 ατόμων, ενώ τον Νοέμβριο η εταιρεία πιο ‘’προσεκτική’’ σταμάτησε στον αριθμό 30».

Ο τ. γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας αφού αναφέρει πως «οι εταιρείες των αεροπορικών μεταφορών, επιβατικών ή και εμπορευματικών αποτελούν τον πιο προνομιούχο κλάδο, από τους πληττόμενους τον καιρό της πανδημίας σε ότι αφορά στην ενίσχυση του από την κυβερνητική πλευρά» επικαλούμενος τα μέχρι σήμερα δεδομένα σημειώνει πως «οι μέτοχοι της Aegean δεν έχουν βάλει ούτε ευρώ από την τσέπη τους για να στηρίξουν την εταιρεία τους. Αντίθετα έχουν λάβει ρευστό από το κράτος και δάνεια από τις τράπεζες με την εγγύηση του δημοσίου».

Να θυμίσουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αναγνώρισε «την ανάγκη συνέχισης του πτητικού έργου της Aegean, όπως και τη σημασία της ενίσχυσης της εταιρείας για τη διατήρηση και των θέσεων εργασίας, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ελληνική οικονομία» υπό την προϋπόθεση «να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον» και η η κρατική ενίσχυση «να συνοδευτεί από απόκτηση μετοχών από το Δημόσιο και όχι μόνο δικαιωμάτων (warrants)». Επίσης, ζητά «η κρατική χρηματοδότηση να συνοδεύεται από σαφή δέσμευση από πλευράς της εταιρείας για διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας».

Ο κ. Νεφελούδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου πως το ποσό που δίνεται είναι «πολύ χαμηλότερο, συγκριτικά με τη στήριξη, αξίας άνω των 32 δισ. ευρώ, που έχουν λάβει ή έχει δρομολογηθεί να λάβουν, έως σήμερα, αθροιστικά άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών» σπεύδει να τονίσει πως λέει «την μισή αλήθεια» εξηγώντας πως «οι χρηματοδοτήσεις των άλλων κρατών στις δικές τους αεροπορικές εταιρείες, συνοδεύονται από το αυτονόητο, δηλαδή την συμμετοχή, αυτών των κρατών στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τσιπ
Μήνυμα Παππά με αποδέκτη τον Τσίπρα: «Ξεχάστε τα σενάρια αυτοδιάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ»
Τελεσίγραφο Νίκου Παππά σε Αλέξη Τσίπρα - «Για να υπάρξει γάμος πρέπει να το θέλουν και οι δύο»
Μήνυμα Παππά με αποδέκτη τον Τσίπρα: «Ξεχάστε τα σενάρια αυτοδιάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ»
Συντάξεις
ΟΛΤΕΕ: Να αναγνωριστεί ως συντάξιμος ο χρόνος διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών 2013-2015
Το αίτημα αφορά περίπου 2.000 εκπαιδευτικούς οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας τον Ιούλιο του 2013, κατ’ εφαρμογή των τότε δημοσιονομικών...
ΟΛΤΕΕ: Να αναγνωριστεί ως συντάξιμος ο χρόνος διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών 2013-2015
asthenoforo-ekav.jpg
Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από την σφοδρή σύγκρουση στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου
Τροχαίο δυστύχημα στην Αθηνών - Κορίνθου: Σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων με έναν νεκρό επιβάτη
Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από την σφοδρή σύγκρουση στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου