ειδικη αγωγή
«οι ομάδες που εκπροσωπεί ο Άρης Πορτοσάλτε είναι αυτές που ιεραρχούν τις ζωές, που διαχωρίζουν, που καταπιέζουν και παραπληροφορούν»

«Γιατί θα έχουμε σήμερα συγκεντρώσεις και πορείες;

Γιατί αρχίζει μια δεύτερη δίκη του Ζακ Κωστόπουλου. Αυτού του ανθρώπου που μπήκε να ληστέψει και δεν… συνελήφθη, όπως και έπρεπε -μεταξύ μας. Έπεσε εκεί μια… ένας κόσμος εκεί πάνω και έγιναν πράγματα που δε θα έπρεπε να συμβούν, για να είμαστε καθαροί.

Όποιος μπαίνει σε ένα μαγαζί μέσα… γιατί αυτός αποδείχτηκε ότι είναι τοξικοαυτός, δε θα μπω στις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Έγιναν πράγματα που δεν πρέπει να γίνονται σε μια κοινωνία, σύμφωνοι; Μπήκε κάποιος να κάνει διάρρηξη, θα ‘ρθει η αστυνομία να τον συλλάβει. Αυτή είναι η δική μου γνώμη. Θα μου πεις, εσύ εφάρμοσέ το στο σπίτι σου. Δεν μπαίνω στη κουβέντα, γιατί η μια κουβέντα θα φέρει την άλλη, δεν έχει κανένα νόημα. Το ζήτημα είναι ότι γίνεται μια δεύτερη δίκη που κινητοποιεί πάλι ομάδες της κοινωνίας μας», είπε χαρακτηριστικά.

Το παραλήρημα του γνωστού δημοσιογράφου έχει μια ερεβώδη συνοχή, παρόλου που με μια πρώτη ανάγνωση θυμίζει φουρτουνιασμένη σκέψη ημιμαθούς θαμώνα καφενείου. Η αόρατη κλωστή που δένει τον λόγο του είναι αυτή της συνειδητής απανθρωπιάς και διαστρέβλωσης γεγονότων.

Σε μια προσπάθεια να μαζέψει το συντηρητικό και φοβικό κοινό του, προχωρά σε αλλεπάλληλες ψευδείς δηλώσεις, που έχουν ήδη καταπέσει από τα πορίσματα των αρχών, τα οποία ούτε η υπερασπιστική γραμμή του κοσμηματοπώλη και των αστυνομικών δεν αμφισβητεί. Όχι, ο Ζακ Κωστόπουλος δεν ήταν υπό την επήρεια ουσιών. Όχι, βέβαια, ότι αυτό θα δικαιολογούσε τη φρικτή βία σε κοινή θέα που του ασκήθηκε από τον ανθρώπινο όχλο που τον περικύκλωσε. Όχι, δεν αποδεικνύεται ότι μπήκε στο μαγαζί για να κλέψει. Ούτε, όμως, μια δολοφονία μπορεί να δικαιολογηθεί για την προστασία υλικών αγαθών.

Οι ομάδες της κοινωνίας που κινητοποιούνται και προκαλούν την απαξίωση του δημοσιογράφου είναι αυτές που μάχονται καθημερινά, ώστε όλες οι ανθρώπινες ζωές να αναγνωρίζονται, να τιμώνται και να μετέχουν ισότιμα στην κοινωνική ζωή.  Είναι οι άνθρωποι που ενστικτωδώς αντιδρούν στον βόρβορο που κατάπιε την πλατεία Ομόνοιας εκείνη τη μέρα, ώστε μια δολοφονία να μην αναγνωρίζεται ως τέτοια, να σχετικοποιείται, να δικαιολογείται και ίσως και να επιβραβεύεται.

Αντίθετα, οι ομάδες που εκπροσωπεί ο Άρης Πορτοσάλτε είναι αυτές που ιεραρχούν τις ζωές, που διαχωρίζουν, που καταπιέζουν και παραπληροφορούν.  Είναι αυτές που έχουν διανοητικά νεκρωθεί, ώστε να ακούν τα μισάνθρωπα παραληρήματα και να μην συναισθάνονται τον ηθικό μαρασμό τους. Είναι οι Τατιάνες του κόσμου τούτου, που κάνουν δημοσκοπήσεις για το αν θα αντιδρούσαμε ανάλογα (διάβαζε θα δολοφονούσαμε) τον νεαρό. Είναι οι Άρηδες, κινούμενες μαινάδες, που βάλλουν ενάντια στα κύματα αλληλεγγύης. Είναι οι κυρ Παντελήδες του έρμου τούτου τόπου. Αυτοί είναι το ηθικό και κοινωνικό περιθώριο και όχι ο Ζακ Κωστόπουλος.

Θεοδόσης Γκελτής, εκπαιδευτικός

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μελέτη σοκ για την Όμικρον - Έως και 1.000 φορές αυξημένα τα σωματίδια του κορονοϊού που αποβάλλει ένας ασθενής

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Ουκρανοί μαθητές εξετάστηκαν στην Ελλάδα για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια της Ουκρανίας
Οι εξετάσεις έλαβαν χώρα στις 17 και 18 Αυγούστου, στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), το οποίο φιλοξένησε...
Ουκρανοί μαθητές εξετάστηκαν στην Ελλάδα για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια της Ουκρανίας