«οι ομάδες που εκπροσωπεί ο Άρης Πορτοσάλτε είναι αυτές που ιεραρχούν τις ζωές, που διαχωρίζουν, που καταπιέζουν και παραπληροφορούν»

«Γιατί θα έχουμε σήμερα συγκεντρώσεις και πορείες;

Γιατί αρχίζει μια δεύτερη δίκη του Ζακ Κωστόπουλου. Αυτού του ανθρώπου που μπήκε να ληστέψει και δεν… συνελήφθη, όπως και έπρεπε -μεταξύ μας. Έπεσε εκεί μια… ένας κόσμος εκεί πάνω και έγιναν πράγματα που δε θα έπρεπε να συμβούν, για να είμαστε καθαροί.

Όποιος μπαίνει σε ένα μαγαζί μέσα… γιατί αυτός αποδείχτηκε ότι είναι τοξικοαυτός, δε θα μπω στις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Έγιναν πράγματα που δεν πρέπει να γίνονται σε μια κοινωνία, σύμφωνοι; Μπήκε κάποιος να κάνει διάρρηξη, θα ‘ρθει η αστυνομία να τον συλλάβει. Αυτή είναι η δική μου γνώμη. Θα μου πεις, εσύ εφάρμοσέ το στο σπίτι σου. Δεν μπαίνω στη κουβέντα, γιατί η μια κουβέντα θα φέρει την άλλη, δεν έχει κανένα νόημα. Το ζήτημα είναι ότι γίνεται μια δεύτερη δίκη που κινητοποιεί πάλι ομάδες της κοινωνίας μας», είπε χαρακτηριστικά.

Το παραλήρημα του γνωστού δημοσιογράφου έχει μια ερεβώδη συνοχή, παρόλου που με μια πρώτη ανάγνωση θυμίζει φουρτουνιασμένη σκέψη ημιμαθούς θαμώνα καφενείου. Η αόρατη κλωστή που δένει τον λόγο του είναι αυτή της συνειδητής απανθρωπιάς και διαστρέβλωσης γεγονότων.

Σε μια προσπάθεια να μαζέψει το συντηρητικό και φοβικό κοινό του, προχωρά σε αλλεπάλληλες ψευδείς δηλώσεις, που έχουν ήδη καταπέσει από τα πορίσματα των αρχών, τα οποία ούτε η υπερασπιστική γραμμή του κοσμηματοπώλη και των αστυνομικών δεν αμφισβητεί. Όχι, ο Ζακ Κωστόπουλος δεν ήταν υπό την επήρεια ουσιών. Όχι, βέβαια, ότι αυτό θα δικαιολογούσε τη φρικτή βία σε κοινή θέα που του ασκήθηκε από τον ανθρώπινο όχλο που τον περικύκλωσε. Όχι, δεν αποδεικνύεται ότι μπήκε στο μαγαζί για να κλέψει. Ούτε, όμως, μια δολοφονία μπορεί να δικαιολογηθεί για την προστασία υλικών αγαθών.

Οι ομάδες της κοινωνίας που κινητοποιούνται και προκαλούν την απαξίωση του δημοσιογράφου είναι αυτές που μάχονται καθημερινά, ώστε όλες οι ανθρώπινες ζωές να αναγνωρίζονται, να τιμώνται και να μετέχουν ισότιμα στην κοινωνική ζωή.  Είναι οι άνθρωποι που ενστικτωδώς αντιδρούν στον βόρβορο που κατάπιε την πλατεία Ομόνοιας εκείνη τη μέρα, ώστε μια δολοφονία να μην αναγνωρίζεται ως τέτοια, να σχετικοποιείται, να δικαιολογείται και ίσως και να επιβραβεύεται.

Αντίθετα, οι ομάδες που εκπροσωπεί ο Άρης Πορτοσάλτε είναι αυτές που ιεραρχούν τις ζωές, που διαχωρίζουν, που καταπιέζουν και παραπληροφορούν.  Είναι αυτές που έχουν διανοητικά νεκρωθεί, ώστε να ακούν τα μισάνθρωπα παραληρήματα και να μην συναισθάνονται τον ηθικό μαρασμό τους. Είναι οι Τατιάνες του κόσμου τούτου, που κάνουν δημοσκοπήσεις για το αν θα αντιδρούσαμε ανάλογα (διάβαζε θα δολοφονούσαμε) τον νεαρό. Είναι οι Άρηδες, κινούμενες μαινάδες, που βάλλουν ενάντια στα κύματα αλληλεγγύης. Είναι οι κυρ Παντελήδες του έρμου τούτου τόπου. Αυτοί είναι το ηθικό και κοινωνικό περιθώριο και όχι ο Ζακ Κωστόπουλος.

Θεοδόσης Γκελτής, εκπαιδευτικός

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Εμβολιαστικό κέντρο
Ποιοι πρέπει να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού: Ο καθηγητής Μανωλόπουλος εξηγεί στο ethnos.gr

Το γεγονός ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του

Ποιοι πρέπει να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού: Ο καθηγητής Μανωλόπουλος εξηγεί στο ethnos.gr