Ξεκινά και επίσημα την Τρίτη το φθινόπωρο με την φθινοπωρινή ισημερία
Το απόγευμα της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου, στις 16:31 ώρα Ελλάδας, αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο, καθώς θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα.

Η ισημερία σηματοδοτεί την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη. Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ισότητα» μέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση μέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό. Στις άλλες περιοχές πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, η ισότητα στη διάρκεια μέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις μέρες.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος εποχής για τους δωρεάν τραπεζικούς λογαριασμούς

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

demena-logw-kakokairias-ta-ploia-sta-limania.w_hr.jpg
24ωρη απεργία στα πλοία την Πέμπτη 5 Μαρτίου – «Δεμένα» τα λιμάνια σε όλη τη χώρα
Κινητοποίηση της ΠΝΟ για τον απεγκλωβισμό ναυτικών και την ασφάλεια πληρωμάτων στη Μέση Ανατολή
24ωρη απεργία στα πλοία την Πέμπτη 5 Μαρτίου – «Δεμένα» τα λιμάνια σε όλη τη χώρα
Σχολικό λεωφορείο με την επιγραφή Ιόνιος Σχολή
ΟΙΕΛΕ - Ιόνιος Σχολή: Ερωτήματα για τη μεταφορά στη μονάδα Αμαρουσίου και το μέλλον των εκπαιδευτικών
Εκπαιδευτικοί και γονείς ζητούν σαφές σχέδιο για μαθητές, θέσεις εργασίας και υποδομές
ΟΙΕΛΕ - Ιόνιος Σχολή: Ερωτήματα για τη μεταφορά στη μονάδα Αμαρουσίου και το μέλλον των εκπαιδευτικών