Ξεκινά και επίσημα την Τρίτη το φθινόπωρο με την φθινοπωρινή ισημερία
Το απόγευμα της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου, στις 16:31 ώρα Ελλάδας, αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο, καθώς θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα.

Η ισημερία σηματοδοτεί την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη. Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ισότητα» μέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση μέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό. Στις άλλες περιοχές πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, η ισότητα στη διάρκεια μέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις μέρες.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mprokolo
Μπρόκολο: Το «ταπεινό» λαχανικό που κρύβει τεράστια οφέλη για την υγεία
Αντιοξειδωτική δράση, ενίσχυση του ανοσοποιητικού και καλύτερη πέψη – γιατί αξίζει να το βάλετε στο πιάτο σας
Μπρόκολο: Το «ταπεινό» λαχανικό που κρύβει τεράστια οφέλη για την υγεία
apple-education_ekpaideusi.jpg
Σφοδρές αντιδράσεις για «φωτογραφικές» μετατάξεις εκπαιδευτικών – Στο στόχαστρο τα νέα άρθρα του νομοσχεδίου
Κατηγορίες για ευνοϊκή μεταχείριση «εκλεκτών» και αίτημα άμεσης απόσυρσης
Σφοδρές αντιδράσεις για «φωτογραφικές» μετατάξεις εκπαιδευτικών – Στο στόχαστρο τα νέα άρθρα του νομοσχεδίου
αίθουσα με θρανία σε σχολείο
Μια αναγκαία συμμαχία
«Όταν σχολείο και οικογένεια λειτουργούν απομονωμένα ή σε κλίμα αντιπαράθεσης, το παιδί δυσκολεύεται να προχωρήσει με σταθερότητα»
Μια αναγκαία συμμαχία
πυργος
Πύργος: Μαθητές του 4ου ΓΕΛ παρέλασαν με μαύρες κορδέλες τιμώντας τον Μάκη που έχασε τη ζωή του
Σιωπηλή συγκίνηση και σεβασμός στην επέτειο της 25ης Μαρτίου για τον συμμαθητή που έφυγε νωρίς
Πύργος: Μαθητές του 4ου ΓΕΛ παρέλασαν με μαύρες κορδέλες τιμώντας τον Μάκη που έχασε τη ζωή του