elina tzengko
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ακύρωσε το σπουδαίο επίτευγμα της Ελληνίδας αθλήτριας, καθώς δεν κατάφερε να βρει εξουσιοδοτημένη δειγματολήπτρια, προκειμένου να υποβληθεί στον απαραίτητο έλεγχο ντόπινγκ

Στην ακύρωση του παγκόσμιου ρεκόρ στον ακοντισμό που πέτυχε η Ελληνίδα αθλήτρια Ελίνα Τζένγκο προχώρησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία. Η επίδοση της 18χρονης ακυρώθηκε, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ δεν μπορούσε να βρει εξουσιοδοτημένη δειγματολήπτρια, προκειμένου να υποβληθεί στον έλεγχο ντόπινγκ που απαιτείται.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελίνα Τζένγκο, κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κ20, πέτυχε βολή 63,96 μ. καταρίπτοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ της κατηγορίας στον ακοντισμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, «αμέσως μόλις πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο ρεκόρ της Ελίνας Τζένγκο, ο ΣΕΓΑΣ ενημέρωσε το ΕΣΚΑΝ και ζήτησε την άμεση αποστολή στα Ιωάννινα δειγματολήπτριας, είτε από τη Θεσσαλονίκη, είτε από την Πάτρα, είτε ακόμα και από την Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος εντός της ίδιας ημέρας. Η πρακτική αυτή έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και σε πολλούς αγώνες, το 2019 μάλιστα, πάλι στα Ιωάννινα, χρησιμοποιήθηκε για την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών παγκοσμίως στην κατηγορία Κ18, από την ίδια αθλήτρια. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ΕΣΚΑΝ, είτε λόγω έλλειψης τεχνικών μέσων, είτε λόγω αδυναμίας μετακίνησης γυναίκας δειγματολήπτριας, ο έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε».

Όπως αναφέρεται επιπλέον, «ο ΣΕΓΑΣ ενημέρωσε σήμερα την WA για τα πραγματικά περιστατικά, που αποδεικνύουν ότι η αθλήτρια ήταν από την πρώτη στιγμή διαθέσιμη για έλεγχο, στον οποίο άλλωστε υποβλήθηκε την αμέσως επόμενη ημέρα και ότι τόσο η ίδια, όσο και η Ομοσπονδία δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο. Αίτημα μας είναι να επανεξεταστεί η υπόθεση, γιατί η αντικειμενική αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών δεν μπορεί να θίγει την προσπάθεια της αθλήτριας.

Όπως είναι αυτονόητο, το ζήτημα θα διερευνηθεί, ώστε, εάν και εφόσον προκύψουν, να αποδοθούν ευθύνες».

Με αφορμή την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας  να μην αναγνωρίσει το παγκόσμιο ρεκόρ της αθλήτριας Ελίνας Τζένγκο, στην διάρκεια του Πανελληνίου πρωταθληματος Κ20, στα Γιάννενα, ο εθνικός προπονητής Γιάννης Κουτσιωρας, προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Εκφράζω τη μεγάλη μου λύπη για την απόφαση της WA να μην αναγνωριστεί το παγκόσμιο ρεκόρ της Ελίνας Τζένγκο. 

Η αθλήτρια ήταν από την πρώτη στιγμή διαθέσιμη για να υποβληθεί σε έλεγχο ντόπινγκ και δεν έχει την παραμικρή  ευθύνη για την τόσο δυσάρεστη  αυτή εξέλιξη.

Η πραγματικότητα είναι ότι το ΕΣΚΑΝ δεν επέλεξε να στείλει κλιμάκιο δειγματοληπτών στο συγκεκριμένο Πρωτάθλημα για να πραγματοποιηθούν έλεγχοι, ενώ όλες οι προσπάθειες που κάναμε, σε συνεργασία με τον κύριο Στάθη Κουκέα συντονιστή επιστημονικής επιτροπής του ΕΣΚΑΝ, αμέσως μετά την επίτευξη του ρεκόρ για να πραγματοποιηθεί έλεγχος την ίδια ημέρα, με κλιμάκιο δειγματοληπτών είτε από τη Θεσσαλονίκη, είτε από την Πάτρα, για τεχνικούς λόγους - και χωρίς ευθύνη του ΣΕΓΑΣ- , δεν απέδωσαν.  Έτσι, η αθλήτρια ταξίδεψε την επόμενη ημέρα στην Πάτρα και υποβλήθηκε σε έλεγχο εκεί, εντός 24 ωρών από τη διεξαγωγή του αγώνα.

Η  WA θα ενημερωθεί άμεσα για τα πραγματικά περιστατικά, που καταδεικνύουν ότι τόσο η αθλήτρια όσο και η Ομοσπονδία δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο  και ελπίζω ότι το θέμα θα επανεξεταστεί».

Η απάντηση του ΕΣΚΑΝ

Σχετικά με τον έλεγχο ντόπινγκ της αθλήτριας Ελίνας Τζένγκο, κατόπιν του παγκοσμίου ρεκόρ Κ20 που πέτυχε στο οικείο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, στα Ιωάννινα, το ΕΣΚΑΝ ανακοινώνει τα εξής:

«Υποχρέωση ελέγχων από το ΕΣΚΑΝ, βάσει νόμου, υπάρχει μόνο για τα Πανελλήνια πρωταθλήματα της ανώτατης ηλικιακής κατηγορίας κάθε ερασιτεχνικού αθλήματος. Ως εκ τούτου, δεν βρισκόταν συνεργείο δειγματοληπτών στα Ιωάννινα, ούτε είχε ενημερωθεί το ΕΣΚΑΝ, πριν από τους αγώνες, για την αναγκαιότητα της παρουσίας του.

Το βράδυ του Σαββάτου 01/08, το ΕΣΚΑΝ ενημερώθηκε από τον ΣΕΓΑΣ για την επίτευξη της επίδοσης και την ανάγκη διενέργειας ελέγχου ντόπινγκ στην αθλήτρια εντός 24ώρου. Με δεδομένη τη μη διαθεσιμότητα γυναίκας Υπευθύνου Ελέγχου Ντόπινγκ (Υ.Ε.Ν.) στην περιοχή των Ιωαννίνων, εξετάστηκαν διάφορες εναλλακτικές και προκρίθηκε η μετάβαση την επομένη, Κυριακή 02/08, της αθλήτριας στην Πάτρα, όπου ήταν διαθέσιμη Υ.Ε.Ν. του ΕΣΚΑΝ, η οποία και πραγματοποίησε τον απαραίτητο έλεγχο τηρώντας όλα τα σχετικά πρωτόκολλα.

Κατόπιν αυτών, ουδεμία ευθύνη φέρει το ΕΣΚΑΝ για την μη αναγνώριση του παγκοσμίου ρεκόρ της Ελίνας Τζένγκο. Το ΕΣΚΑΝ εκφράζει τη λύπη του για τη δυσμενή εξέλιξη, καθώς τέτοιες επιδόσεις και εθνικές επιτυχίες μας αφορούν όλους και στο μέτρο της υπευθυνότητας του καθενός, άπαντες οφείλουν να δρουν για το όφελος του ελληνικού αθλητισμού».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ρούλα Πισπιρίγκου
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας
Η Ρούλα Πισπιρίγκου κρίθηκε ομόφωνα ένοχη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της κόρης της...
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας
εκπαιδευτικος
Απίστευτο: Νεοδιόριστη εκπαιδευτικός κλειδώθηκε με τους μαθητές σε τάξη για να αξιολογηθεί! Έκαναν… άσκηση σεισμού για να τους βγάλουν
Απίστευτο περιστατικό σε γυμνάσιο των Χανίων
Απίστευτο: Νεοδιόριστη εκπαιδευτικός κλειδώθηκε με τους μαθητές σε τάξη για να αξιολογηθεί! Έκαναν… άσκηση σεισμού για να τους βγάλουν
Εφετείο
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, διατάραξη οικιακής ειρήνης, αλλά και παράβαση του νόμου περί όπλων...
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή