ilias mosialos
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Καμπανάκι» από τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο - Ζητά να ξεκινήσουν άμεσα οι προετοιμασίες για το δεύτερο κύμα της επιδημίας, που θα «χτυπήσει» το φθινόπωρο

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού κρούει ο καθηγητής πολιτικής της υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας ότι ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Μάλιστα, ζητά τον άμεσο σχεδιασμό και την προετοιμασία για το φθινόπωρο, καθώς αναμένεται νέος κύκλος της επιδημίας.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Τριψήφιος αριθμός (152) κρουσμάτων και σήμερα (σ.σ: χθες). 17 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος (κατά 8-10 φορές).

Θα συνεχίσω να επιμένω ότι χωρίς τις συντονισμένες δράσεις πολιτείας και πολιτών θα έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Η χαλάρωση μετά την άρση των μέτρων ήταν σημαντική. Επικράτησε το παράδοξο της πρόληψης. Δεν είχαμε μεγάλο πρόβλημα γιατί η αντίδραση της χώρας ήταν άμεση και αποτελεσματική. Αρκετοί όμως θεώρησαν ότι στην ουσία δεν υπήρξε πρόβλημα. Και άδικα κάναμε ότι κάναμε.

Θα θυμάστε ότι δεν σταμάτησα να ενημερώνω σχεδόν καθημερινά για τις επιπτώσεις της νόσου. Ακόμη και όταν είχαμε ελάχιστα κρούσματα. Όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό.

Τώρα χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, σχέδιο και προγραμματισμός, ιδιαίτερα για τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες όταν αρκετές δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους. Θα αναφερθώ σε προγραμματισμούς που πρέπει να γίνουν τις επόμενες ημέρες. Όπως έκανα και το Φεβρουάριο με την κατάθεση δώδεκα προτάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και στις αρχές Μαρτίου όταν πρότεινα την στρατηγική προσέγγιση για τη γρήγορη άρση του lockdown.

Χρειάζεται όμως και συστηματική υλοποίηση των μέτρων από όλους. Και εφαρμογή των μέτρων με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις. Δεν υπάρχουν κατηγορίες πολιτών και δημοσίων λειτουργών που είναι αλώβητοι και δεν κολλάνε/μεταδίδουν το ιό. Επομένως η εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να γίνεται από όλους και ιδιαίτερα σε όλους τους κλειστούς χώρους. Αυτό δεν έγινε από όλους πρόσφατα σε κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, την ορκωμοσία υπουργών. Ελπίζω να μην επαναληφθεί.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες
Πανελλαδικές 2026: Προβληματισμός για τα θέματα Φυσικής – «Να επιστρέψει το μάθημα στην πραγματικότητα»
Εκπαιδευτικοί και φροντιστές ζητούν σαφή, ρεαλιστικά και παιδαγωγικά ορθά θέματα λίγο πριν την έναρξη των εξετάσεων
Πανελλαδικές 2026: Προβληματισμός για τα θέματα Φυσικής – «Να επιστρέψει το μάθημα στην πραγματικότητα»
τοθαλ
Μαθητές και καθηγητές έχτισαν μόνοι τους τουαλέτα ΑμεΑ που εκκρεμούσε από το 2016
Το σχολείο της συμπερίληψης: Μαθητές και εκπαιδευτικοί στον Αλμυρό κατασκεύασαν μόνοι τους την τουαλέτα ΑμεΑ που έλειπε για χρόνια
Μαθητές και καθηγητές έχτισαν μόνοι τους τουαλέτα ΑμεΑ που εκκρεμούσε από το 2016
αποτελέσματα πανελλαδικών
Πανελλήνιες 2026: Τα 3 λάθη που «κόβουν» μονάδες πριν καν γραφτεί η απάντηση
Από την προετοιμασία μέχρι το εξεταστικό θρανίο – τι πρέπει να αποφύγεις για να μη χαθεί πολύτιμος βαθμός από απροσεξία
Πανελλήνιες 2026: Τα 3 λάθη που «κόβουν» μονάδες πριν καν γραφτεί η απάντηση