Οχι στον αποκλεισμό ΑμΕΑ και συνοδών τους από τα Μουσεία - Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ προς Μενδώνη
Τον αποκλεισμό των συνοδών ΑμεΑ και των μαθητών ΑμεΑ άνω των 25 ετών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας φέρνουν στη Βουλή 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της Μερόπης Τζούφη

Με ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως με απόφαση της κυβέρνησης περιορίζεται η πρόσβαση των ΑμεΑ και αναφέρουν πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει τη δωρεάν πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία για ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50% και συνοδούς, καθώς και για μαθητές ΑμεΑ, οποιασδήποτε δομής εκπαίδευσης, άνω των 25 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την υπουργό Πολιτισμού να λάβει άμεσα μέτρα για την άρση του άδικου αποκλεισμού των ΑμεΑ, μεταξύ των οποίων άνθρωποι με σύνδρομο Down και οι συνοδοί τους, καθώς και των μαθητών ΑμεΑ, αίροντας τον αποκλεισμό των μαθητών που φοιτούν σε δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

ΕΡΩΤΗΣΗ

- προς την κα υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

 

Θέμα: «Δωρεάν πρόσβαση των συνοδών ΑμεΑ, καθώς και των μαθητών ΑμεΑ άνω των 25 ετών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία»

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει τη δωρεάν πρόσβαση ΑμεΑ, με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%, καθώς και των συνοδών τους σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και χρειάζονται συνοδό να επισκέπτονται τους χώρους αυτούς, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση δική τους και των οικογενειών τους. Παράλληλα, είχαμε νομοθετήσει και τη δωρεάν πρόσβαση των μαθητών ΑμεΑ άνω των 25 ετών, χωρίς αποκλεισμούς οποιασδήποτε δομής εκπαίδευσης.

Δυστυχώς, με το ΦΕΚ 3976/2019, η ΝΔ προέβη σε μια σειρά αλλαγών, οι οποίες, ενώ φαινομενικά βελτιώνουν τον προηγούμενο νόμο, ουσιαστικά δυσχεραίνουν τη διαδικασία πρόσβασης των προαναφερθέντων ομάδων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Διότι, μπορεί να επιτρέπεται, πλέον, η ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα ΑμεΑ, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας, όμως, περιορίζεται σημαντικά η πρόσβαση για τους συνοδούς καθώς ελεύθερη είσοδο δικαιούνται οι συνοδοί μόνο όσων ΑμΕΑ έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

 

Ενδεικτικά, με το νέο νόμο μπορούν να εισέρχονται στους χώρους αυτούς ελεύθερα άνθρωποι με δυσχρωματοψία (ποσοστό αναπηρίας 5%), με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ποσοστό αναπηρίας 10-30%) ή με επέμβαση για καταρράκτη (ποσοστό αναπηρίας 5-30%), όμως αποκλείονται οι συνοδοί ατόμων με αναπηρία κάτω του 80%, όπως το σύνδρομο Down (ποσοστό αναπηρίας 67%), χωρίς τη συνοδεία των οποίων είναι πρακτικά αδύνατον να επισκεφτούν τους χώρους αυτούς τα άτομα με αναπηρία.

Επιπλέον, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε δωρεάν πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία για όλους τους μαθητές άνω των 25 ετών, η ΝΔ εξαίρεσε από τη ρύθμιση αυτή τους μαθητές άνω των 25 ετών, οι οποίοι φοιτούν σε δομές δευτεροβάθμιας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης για ΑμεΑ.

Δεδομένου ότι:

1. Για τους περισσότερους ανθρώπους με ποσοστό αναπηρίας από 50% ως 80%, είναι απαραίτητος ο συνοδός, προκειμένου να επισκεφτούν  τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

2. Η επίσκεψη όλων των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη για εκπαιδευτικούς λόγους.

Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

1. Τι προτίθεται να κάνει, προκειμένου να αρθεί ο άδικος αποκλεισμός των συνοδών ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 80% (πχ 67%) από την ελεύθερη πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία;

 2. Προτίθεται να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άνω των 25 ετών, με την άρση του αποκλεισμού των μαθητών δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Τζούφη Μερόπη

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά  Αναστασία

Γκιόλας  Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης  Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας  Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας  Κώστας

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος  Σάκης

Παπαχριστόπουλος Θανάσης

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης  Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα  Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας  Γεώργιος

Φάμελλος  Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημια
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»
Με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του ptyxia.gov.gr και χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, φοιτητές, απόφοιτοι αλλά και...
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»