Θ. Δημόπουλος: Τεράστιος κίνδυνος τα πάρτι και ο συνωστισμός νεαρών ατόμων
«Λανθάνουσα περίοδος» 7-15 ημερών για τη διασπορά του ιού από νεαρούς φορείς, κατά βάση ασυμπτωματικούς

Την ανησυχία του για την αύξηση του κρουσμάτων στα αστικά κέντρα αλλά και για την μεγάλη «λανθάνουσα περίοδο» του κορονοϊού και πως επηρεάζει την ανίχνευση των κρουσμάτων, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ δήλωσε ότι «γνωρίζουμε ότι ο ιός ήταν και παραμένει εδώ και με την αυξημένη κίνηση και τον συγχρωτισμό είναι επόμενο ότι θα έχουμε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

Επίσης κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να περάσει από τη πόλη να μείνει λίγες ώρες, να φύγει και να αφήσει πίσω του ενδεχομένως κάποιες επαφές που θα εκδηλώσουν με λίγα ή με περισσότερα συμπτώματα τον ιό αυτό. Είναι μια δύσκολη κατάσταση δεδομένου ότι ο ιός αυτός έχει μεγάλο χρόνο επώασης που εμποδίζει τον έγκαιρό εντοπισμό των κρουσμάτων και το άλλο το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς σε σημαντικό βαθμό δεν δημιουργεί συχνά συμπτώματα ή έχει πολύ λίγα συμπτώματα. Αυτά όμως εμποδίζουν τον σβήσιμο μια επιδημίας».

Μεγάλος ο κίνδυνος από συνωστισμό και πάρτι νεαρών ατόμων

Αναφερόμενος στα πάρτι και σε εικόνες συνωστισμού, τόνισε ότι «είναι σαφές ότι τέτοιες δράσεις είναι οι πιο επικίνδυνες διότι συγκεντρώνονται πολλά νεαρά άτομα τα οποία γνωρίζουμε ότι όταν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό είναι κατεξοχήν ασυμπτωματικά επομένως μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδίδει.

Το δεύτερο που γνωρίζουμε είναι ότι οι συνθήκες μετάδοσης με τόσο μεγάλο συνωστισμό αλλά και τραγούδι, φωνές, γέλια, είναι ακόμα μεγαλύτερες διότι η εκπομπή των μικρών και μεγάλων σταγονιδίων με τα οποία μεταδίδεται ο νέος κορονοιος  είναι ακόμα πιο έντονη» προσθέτοντας πως «έχουν καταγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία περιπτώσεις υπερμετάδοσης στο εξωτερικό από τέτοιες εκδηλώσεις ενώ επισημαίνει ότι για αυτά τα άτομα μετά δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους. Θα μετακινηθούν σε όλο το νησί ή το μέρος και μετά πολύ πιθανό να πάνε και στο σπίτι τους και ξέρουμε ότι ο ιός αυτός έχει μια «μεγάλη λανθάνουσα περίοδο» δηλαδή από την στιγμή που θα εκτεθεί κάποιος στον ιό έως ότου εκδηλώσει τα συμπτώματα συνήθως είναι 5-7 μέρες αλλά μπορεί να είναι μέχρι και 2 εβδομάδες».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εφκα
Μόνιμο προσωπικό στον e-ΕΦΚΑ: Δημοσιεύθηκαν οι πίνακες των νέων διοριστέων της προκήρυξης 2ΓΒ/2023
Νέοι μόνιμοι διορισμοί στον e-ΕΦΚΑ: Πράσινο φως από το ΑΣΕΠ για πτυχιούχους ΤΕΙ
Μόνιμο προσωπικό στον e-ΕΦΚΑ: Δημοσιεύθηκαν οι πίνακες των νέων διοριστέων της προκήρυξης 2ΓΒ/2023
sexualiki-parenoxlisi.jpg
Κάθειρξη 18 ετών χωρίς αναστολή σε εκπαιδευτικό της Σητείας για ασέλγεια σε ανήλικες μαθήτριες
Ομόφωνη καταδίκη για τον καθηγητή φροντιστηρίου: Χωρίς αναστολή η ποινή των 18 ετών
Κάθειρξη 18 ετών χωρίς αναστολή σε εκπαιδευτικό της Σητείας για ασέλγεια σε ανήλικες μαθήτριες
Κώστας Καραμανλής
Αιχμές Καραμανλή για την αγροτική κρίση: «Ανυπόφορη η πραγματικότητα που βιώνουν οι παραγωγοί»
Δριμεία κριτική Καραμανλή για τις αγροτικές παθογένειες και κάλεσμα για εθνική συναίνεση
Αιχμές Καραμανλή για την αγροτική κρίση: «Ανυπόφορη η πραγματικότητα που βιώνουν οι παραγωγοί»
aristoteleio panepistimio thessalonikis
Αναβρασμός στο ΑΠΘ: Δυναμική κινητοποίηση φοιτητών ενάντια στον νέο κανονισμό των εστιών
Στα «χαρακώματα» οι οικότροφοι της Θεσσαλονίκης: Ζητούν απόσυρση του κανονισμού και κρατικά κονδύλια
Αναβρασμός στο ΑΠΘ: Δυναμική κινητοποίηση φοιτητών ενάντια στον νέο κανονισμό των εστιών